F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Duitser leidde de 53 ronden durende race van start tot finish. Zijn broer Ralf eindigde als tweede op een afstand van 14 seconden. Jenson Button werd op 19 seconden derde.

De Grand Prix van Japan beleefde op de zondag dan zijn hoogtepunt. Door tyfoon Ma On werden kwalificatie en race voor het eerst in de geschiedenis op één dag verreden. Tijdens de kwalificatie regende het nauwelijks meer, maar was de baan nog wel vochtig wat menig bolide op 'droog weer' banden deed bibberen. Rubens Barichello werd hier onder andere het slachtoffer van, hij startte later achterin het veld. Michael Schumacher veroverde de pole, hij versloeg zijn broer Ralf.

Michael behield bij de start zijn eerste positie en sneed voor zijn jongere broer de eerste bocht aan. Jenson Button deed zichzelf een plezier door startend vanaf plaats vijf vrijwel meteen zijn teamgenoot Takuma Sato en Mark Webber te verschalken.

Gedurende de eerste rondes van de race wist Sato zijn teamgenoot echter weer vrij snel te passeren. Later bleek dat hij ook lichter was dan Button, want de Japanner zat op een drie stop strategie terwijl Button een twee stop strategie volgde. Terwijl Michael Schumacher er vandoor raasde, ging achter hem het gevecht om de rest van de punten van start.

Terwijl de winst reeds bij de start bepaald leek te zijn, ontstonden er gedurende de race een flink aantal mooie gevechten. Voor de podiumplaatsen maakten Ralf Schumacher de beide BAR's en David Coulthard elkaar het leven zuur. Verder naar achteren probeerde Rubens Barrichello zijn teleurstellende startpositie goed te maken. Ook Jacques Villeneuve reed zich vandaag in de kijker, niet door mooie en brutale inhaal acties, maar wel als de verdediger van de race. Hij hield Rubens Barrichello, Kimi Räikkönen en Juan Pablo Montoya lange tijd achter zich.

De race van Barrichello en Coulthard kwam abrupt tot een einde toen ze elkaar raakten op het moment dat Barichello de Schot in wilde halen en Coulthard de deur dichtgooide voor de Braziliaan. De reactie van Coulthard na aankomst in de pitbox: "Barrichello deed deze keer bij mij hetzelfde als ik vorige race bij Ralf Schumacher deed." Rubinho reageerde ook vrij opgelaten: "Jammer genoeg gooide hij de deur dicht." Er is gemeld dat de stewards het incident na de race onderzoeken, dus wie weet krijgt dit verhaal nog een staartje.

Mark Webber hield aan deze race wel een heel erg warm gevoel over. De onderkant van zijn stoel werd gedurende de race zo warm dat de sympathieke Australier zijn race moest staken om zijn verbrande achterste af te koelen. Tot slot viel ook Zsolt Baumgartner nog uit met als resultaat dat er zestien wagens de finish haalden.

Kijk voor meer Formule 1 nieuws op de FOK! F1 Manager!