Duits radiostation start website in Klingon

Icoon opmerkelijk nieuws De Duitse internationale radiozender 'Deutsche Welle' viert de tiende verjaardag van zijn website met een nieuwe taal: het Klingon. Het Klingon wordt gebruikt naast de dertig talen waarin er al informatie op de website staat. Dat heeft de radiozender woensdag verklaard. Gelukkig voor de mensen die geen Klingon spreken zijn de pagina's ook in andere talen te bekijken.

"We wilden ons 10-jarig jubileum in het online-universum vieren met een grensoverschrijdende taal. Dit moet bezoekers uit andere melkwegstelsels helpen een indruk van Duitsland te krijgen," aldus directeur Erik Bettermann. De nieuwe pagina's werden dan ook erg serieus genomen door Star Trek-fans en taalkundigen. "We hebben zelfs complimenten gekregen vanwege het gebruik van het 'Hoog Klingons'."

Het Klingon werd in 1984 speciaal ontworpen voor de televisieserie Star Trek door taalkundige Marc Okrund. Sindsdien heeft de verzonnen taal tot de verbeelding van veel sciencefictionfans gesproken. Teksten zoals de Bijbel en de stukken van Shakespeare zijn al in het Klingon vertaald en er werd zelfs een taalinstituut voor het Klingon opgericht.

Het is niet voor het eerst dat een website het Klingon als een serieuze taal gebruikt. De populaire zoekmachine Google geeft gebruikers al geruime tijd de mogelijkheid in het Klingon te zoeken.

Klingon bij radiostation Deutsche Welle
De ambassadeur van de Klingons naast directeur Erik Bettermann.

De pagina's van Deutsche Welle in het Klingon kunnen hier bekeken worden.