Paddestoelwolk Noord-Korea geen kernproef

Icoon Buitenlands nieuws De zware explosie in Noord-Korea, gevolgd door een paddestoelachtige wolk die werd gesignaleerd, is niet afkomstig van een nucleaire proef. Dat zeggen Noord-Koreaanse autoriteiten in een verklaring. Voor de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale moest een stuk berg opgeblazen worden, waarvoor een krachtige explosie nodig was, aldus minister Sun.

De explosie deed zich voor in het noorden van het land, nabij de grens met China, in een gebied waar zich ook een legerbasis bevindt waar ballistische raketten staan opgesteld. De paddestoelwolk werd op negen september gesignaleerd, de dag dat Noord-Korea zijn 56-jarig bestaan vierde.

De verklaring van Sun is een reactie op de vraag van de Britse onderminister Rammell, die om opheldering vroeg. Afgelopen weekeinde maakte Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap melding ervan. Vervolgens werd er gespeculeerd in de media over de toedracht van de explosie en de paddestoelwolk. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea achtten het toen niet al waarschijnlijk dat het zou gaan om een kernproef.