[update] Registratie wietkopers in Zwolle

junkieXXXL had ons via de nieuws-submit te melden:

De gemeente Zwolle verplicht de vijf Zwolse coffeeshops voortaan om te registreren hoeveel softdrugs een klant aanschaft. Ook moet bij iedere transactie het nummer van paspoort of rijbewijs van de klant genoteerd worden.

Volgens de Zwolse politiek kan zo eenvoudig gecontroleerd worden of er wiet of hasj aan minderjarigen is verkocht of dat een klant meer heeft afgenomen dan de toegestane 5 gram per dag.

De regel tot verplichte registratie bestaat al langer in Zwolle, maar werd tot nu toe niet actief nageleefd of gecontroleerd. Zwolle is voorzover bekend de enige Nederlandse gemeente die er een dergelijke regel op nahoudt.

Zwolse coffeeshophouders vragen zich af of de regels wel kunnen in verband met de privacywetgeving. Bovendien vrezen ze dat door de registratieregel de illegale straathandel toeneemt. Niet iedereen wil namelijk geregistreerd staan.

De gemeente bestrijdt dat de registratieplicht op gespannen voet staat met de privacywetgeving. Jongeren die op vrijdagmiddag de kroeg ingaan, moeten zich ook legitimeren, stelt een gemeentelijk woordvoerder. Overigens wordt van die kroegbezoekers niet het consumptiepatroon bijgehouden.

Update 13:03
De coffeeshops in Zwolle hebben aangekondigd dat ze naar de rechter stappen om de registratieplicht aan te vechten. De coffeeshophouders krijgen steun van de Nederlandse Bond voor Cannabis Detaillisten (BCD). Volgens de bond is de Zwolse regeling in strijd met de wet. ''In andere gemeenten werd ook wel eens zoiets geroepen, maar het werd nooit doorgezet. Het is praktisch onhaalbaar'', zegt een BCD-woordvoerder.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft aangekondigd dat het Zwolle om opheldering gaat vragen. Het CBP wil opheldering over de rechtmatigheid en noodzakelijkheid van deze werkwijze. ''Het is een forse inbreuk op de privacy. Dit gaat aanmerkelijk verder dan het gedoogbeleid van justitie. Het roept ook vragen op. Hoe lang worden die gegevens van klanten bewaard, wat gebeurt ermee?'', aldus het CPB.

Woordvoerder P. Montagne van de gemeente Zwolle laat in een reactie weten dat volgens hen de nieuwe aanpak juridisch waterdicht is en geheel in overeenstemming met de Opiumwet en de privacywetgeving.


Alleen nog legaal met paspoort of rijbewijs in Zwolle