[update] 'Nog 260 gegijzelden Beslan vermist'

Icoon Buitenlands nieuwsEen woordvoerder van de Russische stad Beslan, waar gisteren de gijzeling van meer dan duizend personen werd beëindigd, zegt dat nog zeker 260 mensen worden vermist. Zij zijn tot op heden nog niet onder de doden of gewonden teruggevonden. Het officiële dodental staat op dit moment op 330, van wie de helft kinderen.

Volgens geruchten die vandaag in Beslan de ronde doen, gaan reddingswerkers uit van een dodental van vijfhonderd. In ziekenhuizen worden nog steeds zo'n 450 mensen behandeld. De Russische president Poetin bracht vandaag een bezoek aan diverse slachtoffers. Hij heeft vandaag in een televisietoespraak beloofd om een 'effectiever veiligheidssysteem' te creëren. Rusland heeft een 'onacceptabele zwakte' getoond door de complexiteit en het gevaar van terrorisme voor het land te onderschatten, aldus Poetin. De internationale politieorganisatie Interpol verleent Rusland assistentie bij het onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van internationale terroristische organisatie bij de gijzelingsactie.

Update 11.30
Een medewerkster van het plaatselijke mortuarium in Beslan heeft vanmorgen verklaard dat het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 394. Vandaag worden in Beslan de eerste doden begraven. Het zijn de mensen die afgelopen woensdag, de eerste dag van de gijzeling, omkwamen. Voor maandag en dinsdag heeft president Poetin dagen van nationale rouw afgekondigd.


Mensen zoeken tussen de omgekomen gegijzelden naar familieleden