Sprekende computer moet toilet schoonhouden

Blanchimont had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuws De bezoekers van cultureel centrum De Balie in Amsterdam kunnen vanaf donderdag door de toiletten aangesproken worden op hun gedrag. Als mensen niet doorspoelen, op het toilet roken, de bril niet omhoog doen of veel toiletpapier gebruiken worden ze door een sprekende computer op hun vingers getikt. In de eerste instantie lijkt het toilet een gewoon toilet te zijn, maar de computer 'Private Room 02' volgt de toiletbezoekers op de voet via allerlei sensoren.

Als iemand er een troep van maakt wordt hij volgens bedenker Leonard van Munster in 'vriendelijke bewoordingen' op zijn gedrag aangesproken. Als het gedrag van de bezoeker niet verbetert, verandert de toon van de computer tot zacht dwingend. "Uiteindelijk kan de stem zelfs dreigen iemand van het personeel naar beneden te sturen," aldus de kunstenaar.

Betreden van de toiletten is op eigen risico, en dat zal er dan ook bij vermeld worden. "De computer is soms in een geinbui en kan de hele tijd niets zeggen en dan plotseling kuchen."

Hoewel de computer alle gegevens bewaart, worden deze niet aan persoonsgegevens gekoppeld omdat privacy volgens Van Munster belangrijk is.