Toezicht ondernemers op bronwater slecht

Icoon Algemeen nieuws Er wordt slecht toezicht gehouden op de kwaliteit van drinkwater door ondernemers en bedrijven die het water zelf winnen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld campings die het drinkwater zelf uit een bron halen. Dit heeft een inspectie van VROM vrijdag bekend gemaakt.

Van de bedrijven die de inspectie vorig jaar bezocht bleek de helft zich niet aan de regels van de Waterleidingwet te houden. Die regels zijn in 2002 nog aangescherpt. Ondernemers moeten sindsdien de kwaliteit van het bronwater controleren door middel van een vastgesteld meetprogramma. Bij dit meetprogramma wordt gelet op de concentratie van bepaalde schadelijke stoffen in het water, zoals nitraten. Ook wordt er gelet op de hoeveelheid bacteriën.

Hoewel de ondernemers dus onvoldoende controleren op de kwaliteit van het drinkwater, is er nog geen reden tot paniek. Volgens de inspectie is de kwaliteit van het water 'in het algemeen' wel goed. Bij drie van de 47 bezochte bedrijven was het water echter niet in orde. In twee gevallen was de concentratie nitraten te hoog, en in één geval zaten er te veel bacteriën in het water.