[update] Nederlandse militair gedood in Irak

anarchitect, Re_plaY, mr_koffie en twee anonieme FOK!kers tipten ons via de nieuws-submit:

Icoon Irak nieuwsIn de buurt van Ar Rumaythah is gisteravond een Nederlandse militair gedood. Het betreft hier een wachtmeester 1e klasse van de Koninklijke Marechaussee. De familie van de omgekomen man is inmiddels verwittigd.

Zeker vier militairen van de landmacht en een lid van de marechaussee raakten ernstig gewond bij het incident. Allen zijn buiten levensgevaar en zijn stabiel. Enkele andere militairen raakten lichtgewond.

Hoe het incident plaatsvond is nog niet exact bekend. Waarschijnlijk startte het met een aanval op een voertuig. Vervolgens reageerde de Nederlandse militairen met speciale eenheden. Ook is een Apache-gevechtshelikopter ingezet.

Update 10:37
Bij de schotenwisseling zijn ook twee Iraakse militanten om het leven gekomen. Dat meldt althans het Japanse persbureau Kyodo op gezag van de lokale politie. Het ministerie van Defensie kan het bericht nog niet bevestigen.

De VVD vindt het niet juist om nu de aanwezigheid van Nederland in Irak ter discussie te stellen. VVD-Kamerlid Wilders liet weten dat Nederland de missie in Irak tot eind 2005 moet voortzetten. Ook D66-Kamerlid Bakker wil het debat niet heropenen. "Dergelijke risico's zijn nu eenmaal niet uit te sluiten bij een militaire missie".

Update 11:22
De naam van de gesneuvelde Nederlandse militair wordt uit piëteit met de familie niet vrijgegeven, zo heeft minister Kamp van Defensie in Den Haag laten weten tijdens een persconferentie. Het stoffelijk overschot van de 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee bevindt zich nog op de Nederlandse basis in Ar-Rumaythah, in de buurt waarvan hij overleed.

Volgens Kamp wordt in overleg met de familie besloten wanneer het lichaam terugkeert naar Nederland. De minister zei intens mee te leven met de familie. Hij zei dat het ministerie van Defensie alles zal doen om het leed te verzachten. Dat geldt ook voor de gewonden en hun naasten.