FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 augustus 2004

Spoorwegbomen ontregeld door muisje

Icoon Binnenlands nieuwsIn het Brabantse Oud Gastel is zaterdag gedurende langere tijd een spoorwegovergang ontregeld geweest. De spoorwegbomen aan de Noordhoeksestraat in het dorp gingen te pas en te onpas open en dicht.

De oorzaak bleek een muisje dat aan de elekriciteitsdraden had geknabbeld. De storingsdienst van de NS had het probleem na twee uur opgelost. Het diertje heeft de storing niet overleefd.

Kort Olympisch nieuws: Dag 2

Volleyballers winnen eerste wedstrijd
Het Nederlandse mannenvolleybalteam is het Olympisch toernooi uitstekend begonnen. In vijf sets werd titelkandidaat Rusland verslagen; 25-23, 19-25, 17-25, 27-25, 18-16. Rusland was bij de vorige Spelen zilveren medaillewinnaar.

Iraanse judoka toch uit toernooi
De Iraanse judoka Arash Miresmaeili is alsnog gediskwalificeerd. Bij een weging bleek hij zwaarder dan de toegestane 66 kilo. Miresmaeili weigerde in eerste instantie tegen zijn Israelische tegenstander uit te komen, maar bond gisteren toch in.

Beachvolleyballsters verliezen tegen Tsjechen
De Nederlandse beachvolleyballsters Marrit Leenstra en Rebekka Kadijk hebben de eerste wedstrijd verloren van Eva Celbova en Sona Novakova uit TsjechiŽ. Het werd in twee sets 19-21, 16-21.

Audina naar kwartfinale badminton
Mia Audina heeft de kwartfinales van het olympische badmintontoernooi bereikt. Ze versloeg de veel lager aangeslagen Aparna Popat uit Indonesie met 9-11, 11-1 en 11-3.

Van den Hoogenband naar finale 200 meter
Pieter van den Hoogenband heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. De Nederlander tikte aan in een tijd van 1.46.00. Hij was daarmee sneller dan zijn directe concurrenten Thorpe en Phelps, die tegen elkaar in de andere halve finale uitkwamen.

Hockeyteam wint wedstrijd tegen India
Het Nederlandse herenhockeyteam heeft de eerste wedstrijd tegen India met 3-1 gewonnen. Eikelboom, De Nooijer en Takema scoorden de Nederlandse punten.

Honkballers overklassen Grieken
De Nederlandse honkballers zijn het Olympisch toernooi wel heel voortvarend begonnen. De ploeg van coach Robert Eenhoorn versloeg het thuisland Griekenland met 11-0.

Basketbal: Puerto Rico bezorgt VS historische nederlaag
Een enorme verrassing bij de start van het basketbaltoernooi. Puerto Rico bracht de Verenigde Staten de eerste nederlaag sinds 1988 toe: 73-92. De derde nederlaag in 109 Olympische optredens van het Amerikaanse 'Dream Team' heeft waarschijnlijk geen gevolgen, een vierde plek in de poule van zes volstaat voor de volgende ronde.


Overig nieuws:
Japanner schrijft geschiedenis
Dames-acht naar finale
Nederlandse turnsters uitgeschakeld
Kogelstoter test positief
Roeiwedstrijden maandag afgelast
Badminton: Koppel Bruil onderuit
Schermster Sonja Tol uitgeschakeld

Honkballers vernederen Griekenland

De Nederlandse honkballers zijn het Olymische toernooi goed begonnen door het gastland Griekenland met 11-0 te vernederen.

Drie innings wisten de Grieken score door de Nederlanders te verhinderen maar met een homerun opende Shurrendell Decaster de score, dankzij Adriana op het derde en Van 't Klooster op het eerste honk kwam het daarmee op 3-0. In dezelfde inning wist Nederland naar 6-0 uit te lopen doordat de Grieken fouten maakten.

Hierna kwam de ploeg van Robert Eenhoorn niet meer in de problemen en dankzij een beetje extra gas te geven liepen ze zelfs nog uit naar 11-0 mede door een homerun van Balentien.

Komende maandag is de volgende wedstrijd tegen favoriet Japan.

Staatsloterij maakt kostbare fout

Icoon Binnenlands nieuws De Staatsloterij is op een kostbare manier de fout in gegaan omdat de organisatie 5000 kaarten voor de Olympische Spelen wilde weggeven. Op zich een leuke actie ware het niet dat de regels van het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) het gebruik van de kaarten voor commerciele doeleinden verbieden, waardoor het feest niet doorgaat. Helaas waren de kaarten al gekocht voordat de Staatsloterij daar achter kwam.

Het was in april nog de bedoeling dat de Staatsloterij uitgebreide uitzendingen vanuit Griekenland zou gaan verzorgen. Hierbij zouden dan toegangskaarten compleet met vliegreis en overnachting gewonnen kunnen worden. Dit verklaarde een woordvoerder van de loterij zondag.

Het IOC eist nu dat alle gekochte kaarten vernietigd worden. Dit betekent voor de Staatsloterij een schadepost van ongeveer 2,5 miljoen euro waarvan 800.000 euro is betaald voor de kaarten. Bovendien betekent dit jammer genoeg dat de plaatsen tijdens de Olympische Spelen leeg blijven.

Bridget Maasland langer bij BNN

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Bridget MaaslandBridget Maasland zal nog tot eind augustus 2006 bij BNN te zien zijn. Een woordvoerder van de publieke jongerenomroep bevestigde vandaag dat de blonde presentatrice voor twee jaar heeft bijgetekend. Hierdoor zal ze programma's als BNN at Work, The Bridget Triangle, De Nationale IQ Test en De Hoofdprijs blijven presenteren.

Naast haar huidige programma's staan er nog een aantal nieuwe programma's op stapel. Tv-directeur Maarten van Dijk van BNN is dan ook blij. "Als ik bij de concurrentie zou werken zou ik Bridget ook willen hebben als presentatrice. Ze maakt programma's met haar hart, zonder dat ze naar haar portemonnee kijkt. Iemand die Balkenende zoent, een kamelenrace wint en de IQ-Test kan presenteren, wil je in principe nooit kwijt."

Hockeyheren winnen eerste wedstrijd

Het Nederlandse herenhockeyteam heeft hun eerste wedstrijd tegen India met 3-1 gewonnen

Binnen 2 minuten werd de openingstreffer al gescoord, Martin Eikelboom brak de score voor Oranje open. Aan het eind van de eerste helft en in het begin van de tweede helft kreeg India wel steeds meer grip op de wedstrijd. Toch scoorde Teun de Nooijer in de 49e minuut de 2-0.

Met nog een kwartier tot het eind kregen de hockeyheren meer lucht, toen Take Takema 3-0 scoorde uit een strafcorner. Een paar minuten voor rust deed India toch nog iets terug, door te scoren uit een strafcorner.

Keen door naar derde ronde

Trinko Keen heeft de derde ronde van het mannen tafeltennistoernooi bereikt.

De 32-jarige tafeltennisser, die een bye had in de eerste ronde, won in zeven games (12-10 10-12 7-11 11-5 5-11 13-11 11-9) van de Duitser Torben Wosik.

In de derde ronde wacht de Nederlander een loodzware opgave, de als eerste geplaatste Liqin Wang is dan zijn tegenstander, van wie Keen nog nooit heeft gewonnen.

Zilveren plak estafetteteam bij zwemmen

Op de 4x100 meter vrije slag heeft het mannen estafetteteam bij het zwemmen een ongelooflijke prestatie neergezet. De Nederlanders wonnen de zilveren plak.

Nederland begon de race aanvankelijk niet hard, en kwam op een gegeven moment als achtste door. De ploeg wist terug te komen tot de zesde plek, en toen Pieter van den Hoogeband het water in ging, kwamen de medailles in zicht. Hij zwom zich van de zesde naar de tweede plaats in een tijd van 3.14,36.

De titel ging verassend naar het team van Zuid-Afrika, dat met 3.13,17 zorgde voor een nieuw wereldrecord. Derde werden de Verenigde Staten met een tijd van 3.14,62.

OS: Zilveren plak estafetteteam bij zwemmen

Icon Sport - OS Athene 2004Op de 4x100 meter vrije slag heeft het mannen estafetteteam bij het zwemmen een ongelooflijke prestatie neergezet. De Nederlanders wonnen de zilveren plak.

Nederland begon de race aanvankelijk niet hard, en kwam op een gegeven moment als achtste door. De ploeg wist terug te komen tot de zesde plek, en toen Pieter van den Hoogeband het water in ging, kwamen de medailles in zicht. Hij zwom zich van de zesde naar de tweede plaats in een tijd van 3.14,36. Dat was tevens tweetiende van een seconde sneller dan het oude nationaal record.

De titel ging verassend naar het team van Zuid-Afrika, dat met 3.13,17 zorgde voor een nieuw wereldrecord. Derde werden de Verenigde Staten met een tijd van 3.14,62.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Fietstochtje familie eindigt in drama

Icoon Binnenlands nieuwsEen tienjarig meisje, dat samen met haar ouders een fietstochtje maakte, is om het leven gekomen nadat ze geschept werd door een 30-jarige automobiliste uit Wijhe. Het meisje en haar ouders wilden vanmiddag de veerpont nemen bij Wijhe en moesten daarvoor een straat oversteken, waarna het meisje aangereden werd.

Het meisje raakte zwaargewond en overleed ter plaatse. De politie roept getuigen op zich te melden. Het ongeluk deed zich volgens een woordvoerder op een druk kruispunt voor.

Man rijdt 6 kilometer met brandende caravan

Gringo63 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Het rijbewijs van een 21-jarige inwoner van Nieuwe Niedorp is zondag ingenomen nadat hij zes kilometer met een brandende caravan had rondgereden. De man had niet door dat zijn caravan in brand stond omdat hij dronken was.

De man en zijn brandende caravan werden zondagmorgen door andere weggebruikers op de N241 gezien. Toen de politie op zoek ging, vonden ze hem terug op een carpoolplaats bij de Leyerdijk. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen.

Volgens de politie is uit onderzoek gebleken dat de man zes kilometer met de brandende caravan was blijven doorrijden, waardoor er een groot aantal brandende brokstukken op de weg terecht kwamen. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de man te veel gedronken had.

Vanwege het alcoholpromillage in zijn bloed en vanwege zijn rijgedrag werd het rijbewijs van de man ingenomen. De caravan brandde volledig uit.

Bejaarde en vierjarig kind verdronken in Twente

Icoon Binnenlands nieuwsEen 85-jarige man is verdronken nadat hij met zijn scootmobiel een kanaal inreed. Dit gebeurde gisteren in zijn woonplaats Reutum, in Twente. De man werd door omstanders uit het water gehaald, waarna toegesneld ambulancepersoneel de man tevergeefs probeerden te reanimeren.

Vrijdag verdronk een vierjarig Duits jongetje in het zwembad van camping 'Twente' in Enschede. Hij was aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt. Zijn vader vond hem even later op de bodem van het zwembad.

OS: De Bruijn wint bronzen medaille op 100 meter vlinderslag

Icon Sport - OS Athene 2004Op de 100 meter vlinderslag heeft Inge de Bruijn de bronzen medaille gepakt. Ze moest, enigszins teleurstellend, de Australische Petria Thomas en de Poolse Otylia Jedrzejczak voor zich dulden.

Eerder op de avond plaatste Pieter van den Hoogenband zich eenvoudig voor de finale 200 meter vrije slag. Hij tikte aan na 1.46.00, en was daarmee sneller dan Ian Thorpe (1.46.65) en Michael Phelps in de tweede halve finale (1.47.08). De finale wordt morgen om 18.43 uur gezwommen.

Rond 19.55 uur vanavond zwemt de mannelijke estafetteploeg de finale 4x100m vrij.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Brons voor de Bruyn op vlinderslag

Petria Thomas is de nieuwe olympische kampioen op de 100 meter vlinderslag.

De Amerikaanse versloeg in een spannende finale de Poolse Otylia Jedrzejczak, die verrassend zilver won, en Inge de Bruyn, die lange tijd aan de leiding lag, maar zowel de Amerikaanse als Poolse alsnog langzij zag komen op de laatste meters.

De winnende tijd voor Thomas was 57.72. De Bruijn tikte aan in 57.99.

Kadijk en Leenstra verliezen 1e wedstrijd

De beachvolleybalsters Marrit Leenstra en Rebekka Kadijk hebben hun eerste wedstrijd op de Spelen met 19-21, 16-21 verloren van het Tsjechische duo Eve Celbova en Sona Novakova.

Het halen van de laatste zestien wordt nu erg moeilijk voor het tweetal omdat ze het ook nog moeten opnemen tegen het Amerikaanse duo May/Walsh, dat al twee jaar ongeslagen is. Leenstra en Kadijk kunnen ook nog als een van de vier beste nummers drie door naar de achtste finales.

Bergkamp bereikt mijlpaal

Dennis Bergkamp heeft zijn 500ste wedstrijd in het betaald voetbal gespeeld.

De 35-jarige speler maakte zijn debuut bij op 14 december 1986 bij Ajax waar hij nog 184 andere wedstrijden speelde, daarna kwam hij 52 keer uit voor Inter Milan en 263 keer voor zijn huidige club Arsenal.
Om zijn 500ste wedstrijd nog wat extra kleur te geven maakte hij de openingstreffer in de wedstrijd tegen Everton die uiteindelijk met 4-1 gewonnen werd.

Macht Liechtenstein aan zoon overgedragen

Icoon Buitenlands nieuws De macht over het kleine vorstendom Liechtenstein is zondag door prins Hans-Adam II overgedragen aan zijn 35-jarige zoon Alois. Hans-Adam II blijft wel aan als ceremonieel staatshoofd, waardoor hij theoretisch de macht weer kan terugnemen.

De machtsoverdracht werd gevierd met een receptie in de kasteeltuin boven de hoofdstad Vaduz. Alle 33 duizend inwoners van het ministaatje dat tussen Zwitserland en Oostenrijk ligt waren uitgenodigd.

De familie van de prinsen regeert het staatje al ruim driehonderd jaar. In 1984 nam Hans-Adam II zelf de macht over van zijn vader Franz-Josef II. De prins werd officieel staatshoofd toen zijn vader in 1989 stierf.

Vorig jaar kreeg de prins via een referendum nog de bijna absolute macht. Het staatshoofd van Liechtenstein kan sindsdien onder meer leden van de regering zonder reden naar huis sturen, alle wetten blokkeren en zich bemoeien met de benoeming van rechters. De constitutionele hervormingen waren omstreden omdat het land hierdoor in feite in een dictatuur veranderde.

Prins Hans-Adam II had zelf om de extra macht gevraagd. Hij dreigde om in ballingsschap in Wenen te gaan als de grondwetswijziging niet aangenomen zou worden. Aangezien de meeste mensen in Liechtenstein erg gehecht zijn aan hun vorstendom, stemde 64 procent van de kiezers destijds met de hervormingen in.

F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Op de Hungaroring ging het vanmiddag niet eens zo zeer om welke coureur er won, belangrijker was dat de twee rode Ferrari's als eerste wagens de streep passeerden. Michael Schumacher, wederom winnend, en Rubens Barichello haalden zo de constructeurstitel voor Ferrari binnen.

Michael Schumacher had overigens wat recht te zetten ten opzichte van vorig seizoen op de Hungaroring, toen werd de Duitser op een ronde gezet door Fernando Alonso. Dit jaar vernederde hij de concurrentie. Vanaf de start reed de Duitser een zeer stabiele race op een ongekend tempo en haalde daarmee de race binnen. Teamgenoot Rubens Barrichello reed eveneens een zeer stabiele race en eindigde op de tweede positie. Bij de start van de opwarmronde kwam zijn wagen nog erg moeilijk weg, maar de start van de race verliep gelukkig voor de Braziliaan zonder problemen.

Fernando Alonso die vorig jaar wist te winnen eindigde nu op de derde plaats op ruim 44 seconden achter de nummer ťťn. Juan Pablo Montoya had een prima start en kon gelijk een aantal posities winnen, deze wist hij vast te houden en kwam als vierde over de streep. Het team van BAR verloor bij de start direct haar posities. Later in de race kon Takuma Sato weer iets van de achterstand goedmaken en hij finishde tenslotte als zesde, achter zijn teamgenoot Jenson Button.

De uitslag betekent voor de individuele tussenstand dat enkel teamgenoot Barrichello in de race blijft om Schumacher van het kampioenschap af te houden.

Kijk voor meer sportnieuws op de sportsite van FOK!

Voorlopige puntentelling Hongarije

De voorlopige puntenverdeling van de Grand Prix van Hongarije is bekend. Hoewel we geen problemen verwachten zullen de punten morgenavond na 20:00 uur definitief worden doorgevoerd. Dan worden ook de budgetten aangepast. Wijzigingen zijn voorbehouden zolang de budgetten nog niet zijn aangepast.

De complete voorlopige puntenverdeling is hier te vinden: Puntenverdeling Hongarije.

Via je persoonlijke pagina kun je ook de voorlopige puntenverdeling voor je team vinden. Die zit achter de samenstelling van de race, in dit geval dus Hongarije. Per behaald punt verdien je § 20.000.

Van Moorsel valt; Carrigan wint wegwedstrijd

Bij de wegwedstrijd wielrennen voor de vrouwen heeft de Australische Sara Carrigan gewonnen. In de finale klopte zij eenvoudig de Duitse Judith Arndt. De sprint voor de derde plaats werd gewonnen door de Russische Olga Slyusareva. De Nederlandse Mirjam Melchers kon in de slotsprint geen rol van betekenis meer spelen.

Voor Nederland reden naast Melchers ook Anouska van der Zee en Leontien van Moorsel mee aan de koers over 118,8 km. Van der Zee moest passen. Leontien van Moorsel viel en moest de koers verlaten.

Van Moorsel is uit voorzorg naar een ziekenhuis in Athene gebracht. Ze blijkt enkele kneuzingen te hebben, waardoor haar deelname aan de tijdrit van aankomende woensdag nog niet zeker is.

OS: Van Moorsel valt; Carrigan wint wegwedstrijd

Icon Sport - OS Athene 2004Bij de wegwedstrijd wielrennen voor de vrouwen heeft de Australische Sara Carrigan gewonnen. In de finale klopte zij eenvoudig de Duitse Judith Arndt. De sprint voor de derde plaats werd gewonnen door de Russische Olga Slyusareva. De Nederlandse Mirjam Melchers kon in de slotsprint geen rol van betekenis meer spelen.

Voor Nederland reden naast Melchers ook Anouska van der Zee en Leontien van Moorsel mee aan de koers over 118,8 km. Van der Zee moest passen. Leontien van Moorsel viel en moest de koers verlaten.

Van Moorsel is uit voorzorg naar een ziekenhuis in Athene gebracht. Ze blijkt enkele kneuzingen te hebben, waardoor haar deelname aan de tijdrit van aankomende woensdag nog niet zeker is.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Uitslag GP van Hongarije

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam gezet en haalde samen met Rubens Barrichello de constructeurstitel voor het team binnen.

Michael Schumacher had wat recht te zetten ten opzichte van vorig seizoen op de Hungaroring, de Duitser werd toen op een ronde gezet door Fernando Alonso. Dit jaar heeft hij de concurrentie vernederd, vanaf de start reed de Duitser een zeer stabiele race op een ongekend tempo en haalde daarmee de race binnen. Teamgenoot Rubens Barrichello reed eveneens een zeer stabiele race en eindigde op een tweede positie, bij de start van de opwarmronde kwam de wagen nog erg moeilijk weg van zijn plek maar de start van de race verliep gelukkig voor de Braziliaan zonder problemen.

Fernando Alonso die vorig jaar wist te winnen eindigde nu op de derde plaats op ruim 44 seconden achter de nummer ťťn. Juan Pablo Montoya had een prima start en kon gelijk een aantal posities winnen, deze heeft hij vast weten te houden en kwam als vierde over de streep. Het team van BAR verloor bij de start direct hun posities, later in de race kon Takuma Sato weer iets van de achterstand goedmaken en is als zesde gefinisht achter zijn teamgenoot Jenson Button.

Volledige uitslag:

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari 1:35:26.131
2 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari + 4.696
3 Fernando AlonsoRenault F1 + 44.599
4 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1 + 1:02.613
5 Jenson ButtonBAR Honda + 1:07.439
6 Takuma SatoBAR Honda + 1 ronde
7 Antonio PizzoniaBMW Williams F1 + 1 ronde
8 Giancarlo FisichellaSauber Petronas + 1 ronde
9 David CoulthardMcLaren Mercedes + 1 ronde
10 Mark WebberJaguar Racing + 1 ronde
11 Olivier PanisToyota Racing + 1 ronde
12 Nick HeidfeldJordan Ford + 2 ronden
13 Christian KlienJaguar Racing + 2 ronden
14 Gianmaria BruniMinardi F1 + 4 ronden
15 Zsolt BaumgartnerMinardi F1 + 5 ronden
- Giorgio PantanoJordan Ford versnellingsbak
- Jarno TrulliRenault F1 motor
- Ricardo ZontaToyota Racing electronica
- Felipe MassaSauber Petronas rempedaal
- Kimi RšikkŲnenMcLaren Mercedes electronica

Overzicht HCE (week 33)

De eerste speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 33)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Roda JC Vitesse2 - 3
.
za19.30RBC Roosendaal PSV2 - 5
za19.30NAC Breda FC Utrecht 3 - 2
za19.30AZ SC Heerenveen1 - 1
za20.00NEC Willem II 2 - 0
.
zo12.30FC TwenteAjax 2 - 3
zo14.30FeyenoordDe Graafschap 6 - 1
zo14.30FC Groningen RKC Waalwijk0 - 0
zo14.30FC Den BoschADO Den Haag1 - 0
NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1Feyenoord1100361
2PSV1100352
3NEC1100320
4AFC Ajax1100332
5NAC Breda1100332
6Vitesse1100332
7FC Den Bosch1100310
8AZ1010111
9SC Heerenveen1010111
10FC Groningen1010100
11RKC Waalwijk1010100
12Roda JC1001023
13FC Twente1001023
14FC Utrecht1001023
15ADO Den Haag1001001
16Willem II1001002
17RBC Roosendaal1001025
18De Graafschap1001016

Stripper mishandelt klanten met knuppel

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 34-jarige mannelijke stripper, die door een aantal jongedames uit het Groningse Anjum was ingehuurd om hun feest onvergetelijk te maken, heeft een aantal klanten mishandeld. De vrouwen vonden dat hij te weinig kleren uitdeed en eisten hun geld terug. Hierop ging de stripper naar zijn auto om een knuppel te pakken.

Eenmaal terug sloeg hij twee van de feestgangsters, waarna hij in zijn auto vertrok. Even later kwam hij echter terug en reed op de groep vrouwen in. Iedereen wist op tijd weg te duiken, waardoor niemand gewond raakte. De man kon in een andere stad worden opgepakt.

Van Nistelrooy langer aan de kant

Voetbal International meldt dat Ruud van Nistelrooy mogelijk pas in oktober weer in actie kan komen.

De liesbreuk van de spits herstelt minder snel dan werd gedacht. De medische staf van zijn club Manchester United dacht de international binnen een maand weer fit te kunnen krijgen, maar dit lijkt men niet te gaan halen.

De langere herstelperiode heeft voor het Nederlands elftal geen verdere gevolgen, omdat van Nistelrooy geschorst is voor de eerste twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen TsjechiŽ en MacedoniŽ.

Uitslagen HCE (15/08/04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Twente - Ajax (2-3)
30' De Mul 0-1
40' Van der Vaart 0-2
46' Ibrahimovic 0-3
48' Touzani 1-3
67' N'Kufo 2-3

Geel: Ibrahimovic (Aja), Van der Vaart (Aja)

Feyenoord - De Graafschap (6-1)
9' Kuijt 1-0
36' Kuijt 2-0
45' Van Beukering 2-1
51' Kuijt 3-1
54' Castelen 4-1
57' Castelen 5-1
72' Kalou 6-1

Geel: Ax (Gra), Berck Beelenkamp (Gra)

FC Groningen - RKC Waalwijk (0-0)

Geel: Fledderus (Gro), Matthijs (Gro), Schreuder, Hoogendorp, Bouhlarouz (allen RKC)

FC Den Bosch - ADO Den Haag (1-0)
81' Van der Laak 1-0

Geel: Van der Laak, Beekmans, Snoyl, Powel (allen FDB), Swerts, Den Ouden, Saeijs (allen ADO)

Bekijk de huidige stand

Korteling Nederlands kampioen tennis

De Nederlandse titel bij de heren is veroverd door Steven Korteling. In de finale was hij in vier sets te sterk voor Bart Beks (7-5, 6-1, 6-7, 6-4).

De oude subtop kon geen stempel drukken op het Nationaal Kampioenschap in Ede. Waar vooraf weer op de dertigers Martijn Bok en Marcel Reuter werd gerekend, speelden Korteling (20) en Beks (31) de finale. Zij zijn respectievelijk nummer achttien en nummer 12 van Nederland. Korteling, als achtste geplaatst, speelde een sterk toernooi en mocht tenslotte de eerste prijs in ontvangst nemen. Ook bij de dames won eerder al jong van oud.

Bij het mannentoernooi ontbraken de grote namen zoals Martin Verkerk en Sjeng Schalken, en bij de vrouwen was de winnares van vorig jaar, Michaella Krajicek, afwezig.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 33)

SubheaderDe eerste speelronde van het nieuwe seizoen in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.Uitslagen
Vrijdag 13 augustus
Roda JC - Vitesse (2-3)

Zaterdag 14 augustus
AZ - SC Heerenveen (1-1)
RBC Roosendaal - PSV (2-5)
NAC Breda - FC Utrecht (3-2)
NEC - Willem II (2-0)

Zondag 15 augustus
FC Twente - Ajax (2-3)
Feyenoord - De Graafschap (6-1)
Fc Groningen - RKC Waalwijk (0-0)
FC Den Bosch - ADO Den Haag (1-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2004/2005)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Feyenoord 110036-1
2. PSV 110035-2
3. NEC110032-0
4. Ajax110033-2
5. NAC Breda 110033-2
6. Vitesse 110033-2
7. FC Den Bosch110031-0
8. AZ 101011-1
9. SC Heerenveen101011-1
10. FC Groningen 101010-0
11. RKC Waalwijk 101010-0
12. Roda JC100102-3
13. FC Twente100102-3
14. FC Utrecht100102-3
15. ADO Den Haag100100-1
16. Willem II100100-2
17. RBC Roosendaal 100102-5
18. De Graafschap 100101-6

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Rwandese soldaten komen aan in Soedan

Icoon Buitenlands nieuws Een groep van 150 Rwandese soldaten is zondag aangekomen in de regio Darfur in Soedan. De soldaten zijn daar om waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) te beschermen. De waarnemers moeten er op toezien dat het staakt-het-vuren nageleefd wordt door alle partijen.

"We heten de 150 Rwandese soldaten van harte welkom," aldus de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Ismail. Volgens hem zullen de Rwandese troepen nog deze maand versterking krijgen van 150 Nigeriaanse soldaten. Eerder deze week sloeg Soedan de komst van een grotere vredesmacht nog af.

Desnoods geweld
De Rwandese president Paul Kagame heeft verklaard de Rwandese troepen desnoods geweld zullen gebruiken om burgers te beschermen. "Als het blijkt dat er burgers gevaar lopen dan zullen onze troepen zeker ingrijpen en ze desnoods met geweld beschermen. Naar mijn mening is het niet logisch om waarnemers te beschermen en de gewone bevolking aan hun lot over te laten," aldus de president.

Gevechten gaan door
Speciaal gezant van de VN Jan Pronk heeft verklaard dat de onderhandelingen de goede kant op gaan. Binnen een paar dagen moet er een voorstel klaar zijn waarin zowel het regeringsleger als de Janjaweed milities geen wapens meer mogen dragen in zones van twintig kilometer om de vluchtelingenkampen heen.

Ondanks dat er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen gaan de gevechten nog steeds door. Volgens Pronk zijn er nog veel leden van de Janjaweed milities die de officiŽle orders om te stoppen met vechten naast zich neer leggen.

Het conflict tussen door de regering gesteunde Arabische Janjaweed milities en stammen van zwarte Afrikanen heeft volgens de VN aan zo'n 50.000 mensen het leven gekost.

President Kagame inspecteert de troepen
President Kagame inspecteert de Rwandese soldaten voor hun vertrek

Engelse imams publiceren anti-terreurhandboek

Icoon Buitenlands nieuwsHoofdimams in Groot-BrittaniŽ stellen een handboek samen met richtlijnen over hoe moslims kunnen omgaan met de terreur naar aanleiding van 11 september. Een van de redenen daarvoor is dat de anti-moslim houding die op dit moment in Engeland de kop opsteekt, het risico inhoudt van een beperking van rechten van minderheden.

Het handboek is ook bedoeld om moslims meer alert te laten zijn op mogelijke voorbereiding van terroristische aanslagen. Moslims moeten verdenkingen in die richting eerder melden aan de politie. De ongeveer 100.000 handboeken zullen in september via moskeeŽn en scholen worden verspreid. Het idee voor het handboek ontstond kort na de bomaanslagen in Madrid.

Inayat Bunglawala, woordvoerder van de raad van hoofdimams, vertelt dat de imams algemeen van opvatting waren dat Groot-BrittaniŽ een volgend doelwit van terroristische aanslagen zou kunnen zijn. ''Vlak na de aanslagen in Madrid besloten ze een brief te sturen aan alle moskeeŽn, waarin werd aangedrongen dat bij signalen van terreur gerelateerde activiteit onmiddellijk de politie op de hoogte te stellen.''

Omdat de moslimgemeenschap in Groot-BrittaniŽ zelf ook gevaar loopt, bevat het handboek ook tips over de beveiliging van huizen en moskeeŽn.

Subheader
''Het ligt in het Islamitisch geloof besloten
om gevaar voor onschuldige mensen te
voorkomen,'' aldus Bunglawala

Roeiwedstrijden maandag afgelast

Maandag zullen er geen olympische roeiwedstrijden worden gehouden op de Olympische roeibaan in Schinias.

Het organisatiecomitť van de Spelen in Athene heeft besloten om de herkansingen dinsdag te laten roeien, omdat er voor maandag slecht weer op komst is. Mocht er dinsdag ook nog slecht weer zijn, dan gelden de tijden uit de series.

Zondag kregen de roeiers al te maken met windsnelheden van 8 meter per seconden en de verwachting is dat de beruchte noordenwind Meltemi maandag nog sterker gaat aantrekken.

De afgelasting treft ook de Nederlandse skiffroeiers Femke Dekker en Dirk Lippits, de lichte dubbeltwee van Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen en de Nederlandse mannenacht.

Massale hongerstaking Palestijnse gevangenen

Zo'n 1.600 Palestijnen die in IsraŽl in de gevangenis zitten zijn in hongerstaking gegaan. Ze eisen het recht op bezoek van familie, recht op telefoneren en beter sanitair. Ook willen ze niet meer gevisiteerd worden door bewakers.

In IsraŽlische cellen zitten nog bijna 6.000 Palestijnen vast. Zij willen zich volgende week aansluiten bij de hongerstaking. De actie is georganiseerd door Hamas, de Islamitische Jihad en de Fatah-beweging.

De regering van IsraŽl zegt niet te zullen zwichten voor de eisen. De gevangenen die doorgaan wacht uiteindelijk de hongerdood, aldus een regeringsverklaring.

Webcam Domplein vergt nogal wat aandacht

De webcam, die op het Utrechtse Domplein gericht staat, haalde afgelopen week de raadsvergadering. Nadat eerder dit jaar het beeld herhaaldelijk stilstond, had nu een spin een web voor de lens gesponnen. Een vraag van de fractie van D'66 moest er aan te pas komen aleer men het Domplein weer kon zien. Een schoonmaker werd op pad gestuurd.

De afdeling Utrecht Toerisme & Recreatie (UTR) van de gemeente Utrecht heeft het maar druk met de camera. De webcam werd eerder dit jaar opgesteld om de feestelijke activiteiten rond 750 jaar Domkerk te kunnen volgen. Ter gelegenheid hiervan werd het oorspronkelijke middenschip van de kerk met stalen buizen nagebouwd, wat voor belangstellenden te volgen zou hebben moeten zijn met de webcam. Dat deel van de kerk werd in 1674 door een orkaan verwoest.

De webcam bleek aanvankelijk alleen een stukje steiger mee te pikken. De kijker zag het Academiegebouw van de plaatselijke Universiteit en een stukje plein. Na reparatie zag men meer, maar bleef het beeld stil staan. Ook de onderhandelingen met Nederland 2 over uitzending van de beelden vergden veel tijd. Toen die zaken eenmaal voor elkaar waren, koos de spin -blijkbaar ongemerkt- voor zendtijd. Na ophef in de politiek kon er een schoonmaakactie vanaf en het beeld zou daarmee nu weer 'optimaal' moeten zijn.

De beelden van de webcam zijn doorgaans in de ochtenduren op het Vlaamse VRT en Nederland 2 voor 'een handvol seconden' te zien. Via internet met de benodigde software echter 24 uur per dag.

Inbreker steelt complete inboedel

Radio-silence, P-Rick en Twisted_TpaU hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws In het Gelderse Boven Leeuwen heeft een inbreker een complete inboedel gestolen. Hij nam de volledige keukenuitrusting mee, waaronder het gasfornuis, de afzuigkap, de vaatwasser en de keukenkastjes en -lades. Naast de keukeninboedel stal de dief ook een klerenkast, een antieke kast en twee tafels compleet met stoelen.

De inbreker kwam het huis in door twee ramen in te gooien. Het is nog niet bekend hoe hij al de spullen heeft kunnen meenemen. Vanwege de compleetheid van de gestolen spullen lijkt het er op dat het huis van de inbreker zelf aan een nieuw interieur toe was.

Koppel Bruil onderuit

Het echtpaar Chris en Lotte Bruil is in de tweede ronde van het gemengd dubbel badminton uitgeschakeld.

Na in de eerste ronde een bye te hebben gehad, verloren ze in de tweede ronde van het Zuid-Koreaanse koppel Kim Dong Moon en Ra Kyung Min in twee sets : 4-15 en 6-15.

Lotte Bruil komt later ook nog samen met Mia Audina uit in het vrouwen dubbel, maar voor Chris Bruil is het toernooi alweer voorbij.

Sport? Rellen bedoel je!

Sommige amoebes denken dat ze enigszins fan/ aanhanger zijn van een club. Zo ook dit groepje amoebes. Want deze eencelligen zijn aanhangers van Den Haag en als echte fan maak je foto's van de wedstrijden. Of je geeft in ieder geval wat jij als echte fan belangrijk vindt voor een club, namelijk rellen!

Maar niet alleen tijdens sport, moet je een ander het ongeluk trappen, bij voorkeur doe je dat altijd. Want alleen als je anderen kapot maakt die fan zijn van een ander cluppie, zal jouw cluppie zegevieren. Tuurlijk is alleen trappen niet genoeg, als je ook nog stoer op film zet, dan ben je natuurlijk helemaal de blits. Want wegrennende fans van een andere voetbalclub op een feest (DanceValley) dat geheel los staat van enige vorm van voetbal, moet je filmen, want anderen stuk maken is stoer.

Verblijdt de amoebes gerust met een berichtje in hun gastenboek. Maar maak niet gebruik van te lange woorden of te lange zinnen, ze moeten het wel blijven begrijpen.

Paus roept in Lourdes op tegen abortus

Icoon Buitenlands nieuwsPaus Johannes Paulus II heeft zich zondagochtend in een openluchtmis in Lourdes sterk uitgesproken tegen abortus. De preek in het Franse bedevaartsoord vond plaats voor minimaal 100.000 gelovigen. De paus is in Lourdes ter ere van de 150e verjaardag van het dogma van de onbevlekte ontvangenis.

"Ik doe een sterk beroep op jullie, broeders en zusters, om alles te doen om ieder leven te beschermen, van de bevruchting tot het einde. Het leven is een heilig geschenk en niemand mag de vrijheid nemen daar de baas over te willen zijn", sprak het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De paus oogde onbeholpen en ziek. Het grootste deel van de mis zat hij in elkaar gezakt en was hij nauwelijks verstaanbaar. "Ik moet dit afmaken", mompelde de 84-jarige kerkleider op een bepaald moment zacht in het Pools, zijn moedertaal.

Tijdens een gebed op een knielbankje had de paus zaterdag al zijn evenwicht verloren. Medewerkers konden toen tenauwernood voorkomen dat hij viel.

Het dogma van de onbevlekte ontvangenis houdt in dat Maria, de moeder van Jezus, vrij van erfzonde is geboren. Het dogma werd op 8 december 1854 afgekondigd door paus Pius IX. Later vandaag zal paus Johannes Paulus II de tijd nemen alleen te bidden in een grot bij Lourdes waar Maria ooit verschenen zou zijn.

Tol uitgeschakeld

De 31-jarige Nederlands schermster Sonja Tol kan na vijf minuten en 23 seconden Olympische spelen haar degen weer opbergen, de Hongaarse Mincza Nebald was met 7-15 te sterk voor de officier bij de Koninklijke Marine.

Tol zegt het verlies te accepteren omdat haar tegenstandster simpelweg te sterk was, iets wat morgen weer omgekeerd zou kunnen zijn volgens haar. Aan de voorbereiding zou het niet gelegen hebben omdat ze dat niet anders heeft aangepakt dan een wereldbeker wedstrijd.

Chaos Iraakse conferentie door explosies

Icoon Irak nieuwsVlakbij het gebouw waar de Iraakse Nationale conferentie over de politieke toekomst van Irak sinds enkele uren aan de gang is, hebben zich vijf zware explosies voorgedaan. Het zou gaan om afgevuurde mortiergranaten. Tenminste ťťn persoon is hierbij om het leven gekomen. Volgens het Iraakse ministerie van Gezondheid zijn tenminste zeventien personen gewond geraakt. De conferentie vindt plaats in de zwaar bewaakte 'groene zone' in het centrum van Bagdad.

Subheader
Ook interim-premier Allawi is aanwezig


De explosies zorgden voor een grote chaos. Er ontstond paniek en de organisatoren van de conferentie riepen dat iedereen bij de ramen weg moest gaan.

De bijeenkomst wordt bijgewoond door honderden afgevaardigden van de verschillende regio's in Irak. Doel van de conferentie, die drie dagen duurt, is een eerste stap vormen op weg naar 'vergezichten van dialoog', aldus interim-premier Ayad Allawi in zijn openingstoespraak. Ook kiezen de aanwezigen op de conferentie een interim-parlement dat de verkiezingen van volgend jaar moet organiseren.

Subheader
Zwarte rookwolken stijgen op boven de 'groene zone'

'Lawrence of Arabia beste Britse film ooit'

Icoon Media nieuwsDe film Lawrence of Arabia uit 1962 is uitgeroepen tot beste Britse film ooit. Een andere film van regisseur David Lean, Brief Encounter uit 1945, kwam op de tweede plaats. De krant The Sunday Telegraph had voor de verkiezing de mening gevraagd van 230 regisseurs, acteurs en andere betrokkenen uit de filmwereld.

Opvallend is dat recente films nauwelijks aansloegen. In de top twintig staan slechts twee films uit de jaren negentig, namelijk Four Weddings and a Funeral (1994) en Trainspotting (1996). De lijst van slechtste films ooit wordt daarentegen gedomineerd door 'jonge' films als Sex Lives of the Potato Men (2004), Love Actually (2003) en Spiceworld, The Movie (1997). De eerste plaats in deze lijst is voor Carry On Columbus uit 1992.

Monty Python's Life of Brian werd uitgeroepen tot beste Britse komedie ooit. David Lean haalde de eerste plek in de categorie beste regisseur. In de verkiezing voor de meest invloedrijke Brit in de wereldcinema moest hij echter Alfred Hitchcock en Charlie Chaplin voor laten gaan.

'Gorilla' zorgt voor onrust in Oostenrijk

Een grapjas in een gorillapak heeft in het Oostenrijkse bondsland Burgenland de afgelopen tijd meerdere inwoners van het dorp St. Margarethen de stuipen op het lijf gejaagd. De nog onbekende persoon springt verkleed uit de bosjes, stoot een harde kreet uit en verdwijnt dan weer. Vooral vrouwelijke trimmers en fietsers zijn het doel van het 'dier'.

"Het was angstaanjagend", aldus een jonge vrouw uit het dorp. "Ik fietste gewoon wat, toen hij met een krachtige brul voor me stond." Bij de politie zijn inmiddels tien meldingen binnengekomen. Hoewel de dader nog onbekend is, wordt er van uitgegaan dat het om een actie van een jeugdige bewoner van het dorp gaat.

De laatste paar dagen is de gorilla overigens niet meer gesignaleerd. Vermoedelijk zijn de hogere temperaturen in Oostenrijk, in combinatie met het warme pak, hier de oorzaak van.

Helft tweeling krijgt twee tweelingen

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Amerikaanse vrouw is afgelopen week bevallen van twee eeneiige tweelingen. Op zich al iets bijzonders, ware het niet dat de vrouw zelf ook nog eens de helft van een tweeling is. De behandelende arts schat de kans op een dergelijk toeval op ťťn in een miljoen geboortes waarin een vierling betrokken is.

De vrouw liet begin januari twee embryo's implanteren, in de hoop dat ťťn van deze zou uitgroeien tot een baby. Uiteindelijk bleken er vier kinderen in haar buik te groeien, die werden geboren op de 34ste verjaardag van de vrouw.

De baby's wegen elk tussen de 0,91 en 1,36 kilogram en krijgen hulp bij het ademen. Waarschijnlijk mogen ze eind september het ziekenhuis verlaten.

Mannen estafetteploeg naar finale

De Nederlandse mannenestafetteploeg heeft zich geplaatst voor de finale van de 4x100 meter vrije slag.

Mark Veens, Johan Kenkhuis, Mitja Zastrow en Klaas-Erik Zwering werden vierde in hun serie en gaan ook als vierde naar de finale, omdat er in de tweede serie een stuk langzamer werd gezwommen.

Zuid-Afrika won de eerste serie, met een tijd van 3.13.84 bleef de ploeg maar zeventien honderste verwijderd van het wereldrecord. In de finale, die zondagavond wordt gezwommen zal Pieter van den Hoogenband als slotzwemmer fungeren.

Groep roept op tot aanslagen in ItaliŽ

Icoon Buitenlands nieuws De Abu Hafs al-Masri Brigades, een groep die zegt banden te hebben met al-Qaeda, heeft haar strijders opgeroepen 'alle doelen' in ItaliŽ aan te vallen. De groep zegt onder andere verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen op treinen in Madrid van 11 maart, hoewel terrorisme-experts nog twijfelen over het bestaan van de groep.

In juli dreigde de groep ItaliŽ al met aanslagen als premier Berlusconi niet zou aftreden. Twee weken geleden kwam daar de eis bij dat ItaliŽ voor 15 augustus al zijn troepen moest terugtrekken uit Irak. Dit ultimatum liep vandaag af.

"De Italiaanse regering heeft haar eigen graf gegraven doordat het achter het ongelovige Amerika aan bleef lopen en in Irak bloed deed vloeien. Daarom is het verantwoordelijk voor al het bloed dat in ItaliŽ zal vloeien," viel op een Arabische website te lezen.

Als resultaat van de nieuwe dreiging zijn de veiligheidsmaatregelen in ItaliŽ verder opgeschroefd. Mogelijke doelwitten in het hele land zoals overheidsgebouwen, ambassades, toeristische attracties, vliegvelden en treinstations worden nu extra bewaakt. Om de 13.000 gevoelige locaties te bewaken zijn 23.000 agenten en militairen ingezet. De ziekenhuizen en brandweerkorpsen zijn ook alvast in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Schoolkinderen gedood bij bomaanslag India

Icoon Buitenlands nieuws In de Indiase deelstaat Assam zijn zondag zeker vijftien mensen omgekomen bij een krachtige bomexplosie. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich zeven schoolkinderen. De explosie vond plaats in de stad Dhemaji tijdens een parade waarmee de dag dat India onafhankelijk van Groot-BrittanniŽ gevierd werd. Volgens de politie zijn er ook minstens 21 gewonden.

"Onder de doden bevinden zich zeven schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar en acht vrouwen, die voor het grootste gedeelte met de kinderen mee waren," aldus Dilip Saikia, een medewerker van de lokale overheid tegen het persbureau IANS.

De bom was verstopt achter een boom en uitgerust met een timer om af te gaan tijdens de parade. "De bom ziet er uit als een bom van het United Liberation Front of Asom (ULFA). Het was een grote fout in de beveiliging dat de bom geplaatst kon worden," aldus inspecteur Khagen Sharma van de politie.

De aanslag is nog niet opgeŽist maar is bijna zeker toe te schrijven aan ťťn van de groeperingen die in het noordoosten voor onafhankelijkheid strijdt. Een aantal van deze groeperingen, waaronder de ULFA, had eerder opgeroepen tot een boycot van de vieringen omdat de onafhankelijkheidsdag van India een 'zwarte dag' in de geschiedenis zou zijn.

Onafhankelijkheidsstrijders uit onder andere de moslimdeelstaat Kashmir en de noordoostelijke regio's (waaronder Assam) hebben in het verleden ook al meerdere malen aanslagen gepleegd op parades die de Indiase onafhankelijkheid van 1947 vieren.

Het incident in Dhemaji was niet het enige zondag. In dezelfde stad ontplofte nog een andere bom, maar daarbij vielen geen gewonden. Ook in Kashmir ging het fout. Daar gooiden moslimstrijders een granaat een school in tijdens een ceremonie. Hierbij raakten vijftien mensen gewond.

'Object Toengoeska is buitenaards apparaat'

Tijdens een persconferentie in Krasnoyarsk hebben wetenschappers bevestigd dat er delen van een buitenaards apparaat zijn ontdekt. Het object is ontdekt in Toengoeska, SiberiŽ, tijdens een expeditie op zoek naar wat de explosie in Toengoeska in 1908 veroorzaakt heeft. In het fragment is een onbekend materiaal aangetroffen.

Explosie in 1908
Op 30 juni 1908 explodeerde er boven het Toengoeska-woud, nu bekend als Evenkia, een object waardoor alle bomen op de grond platgedrukt werden. De explosie had een kracht tussen de 10 en 15 megaton aan TNT. De gangbare versie verklaart dat er een meteoriet geŽxplodeerd is boven het gebied.

De bomen in een gebied van vijftig kilometer waren platgeslagen. Enkele stonden nog overeind. De schokgolf deed ramen tot 600 kilometer in de omtrek breken. De lucht was de weken daarna boven het westen van Rusland en delen van Europa zo helder, dat men 's nachts een boek kon lezen. Een inslagkrater is nooit gevonden.

Nieuwe expeditie
De laatste expeditie heeft deze zomer plaatsgevonden in een gebied waar nog niet eerder gezocht was. De expeditie werd geleid door Yuri Labvin van de Siberian Public State Foundation, en is op 24 juli met veertien wetenschappers vertrokken naar het gebied in Evenkia.

Eerder toonden satellietfoto's al de aanwezigheid aan van metaalbrokstukken. Volgens de gangbare theorie zou er een meteoriet neergestort zijn. Labvin zegt dat er aanwijzingen zijn dat dit niet het geval is. Zo is er geen inslagkrater te zien, en hebben ooggetuigen gezegd dat het object van richting veranderd zou zijn.

Eerdere expedities
De eerste expeditie vond plaats in 1930, 22 jaar na de catastrofe. Het team, geleid door prof. Leonid Kulik van de Soviet Academy of Science zocht naar brokstukken in het catastrofegebied, maar vond niks.

Latere expedities in de jaren 50 en de jaren 60, troffen wel iets aan. Kleine microscopische glasbolletjes, waarvan chemische analyse aantoonde dat ze grote concentraties nikkel en iridium bevatten. Dit wordt ook vaak in hoge concentraties in meteorieten gevonden, en toonde aan dat de bolletjes van buitenaardse afkomst waren.

Nieuwe benadering heeft succes
Tot nu toe hebben wetenschappers altijd aangenomen dat de Toengoeska catastrofe veroorzaakt was door een asteroÔde van ongeveer 60 meter in diameter, die op ongeveer 12 kilometer boven het oppervlak van de aarde explodeerde.

Uit het laatste recente onderzoek betreft het traject van het object, bleek dat de richting altijd verkeerd bepaald was. Het blijkt nu dat het object vanuit het westen naar het oosten was gevlogen. Eerdere missies veronderstelden dat het object van het oosten naar het westen was gevlogen.

Door de nieuwe benadering heeft het team een ander gedeelte van het gebied uitgekamd, en troffen ze met metaaldetectoren onder de gewassen een object aan. Het object is een groot metaalachtig blok, wat ze 9 augustus meegenomen hebben naar Krasnoyarsk. Er is een gedeelte van het object afgesnipperd, en voorlopige analyse toont aan dat samengesteld is uit ijzer en een onbekend materiaal.

Speculaties
De exacte oorzaak van de Toenkoeska catastrofe is nog steeds niet met zekerheid te zeggen. In wetenschappelijke kringen is de gangbare theorie dat het een meteorietinslag betrof. De meteoriet zou vlak boven het oppervlak van de aarde geŽxplodeerd zijn. Of de meteoriet een komeet of een asteroÔde was, is altijd een discussiepunt geweest. Wat de oorzaak van de de catastrofe ook geweest moge zijn, de gegevens tonen aan dat het sterk op een nucleaire explosie leek. Het atoom was in 1908 nog niet ontdekt.

In afwezigheid van een voor de hand liggende verklaring zijn er talloze theoriŽen bedacht. Zo zou de aarde in botsing gekomen zijn met een klein zwart gat, of met een deeltje antimaterie. Een exotischer idee is dat er een nucleair aangedreven UFO vernietigd zou zijn. Er waren echter niet veel bewijzen voor dit idee.

UFO ťn meteoriet
De vondst van het buitenaardse apparaat in combinatie met de eerder gevonden glasbolletjes, suggereert dat zowel een buitenaards ruimteschip als een meteoriet er bij betrokken waren. "Ze hebben een enorme meteoriet die met grote snelheid op de aarde afkwam laten exploderen, maar kwamen daarbij zelf ook om", zegt Yuri Labvin.

Het onderzoek zal voortgezet worden. Nu het juiste gebied gevonden is waar de brokstukken terechtgekomen zijn, zijn Russische wetenschappers nu een nieuwe grootschalige expeditie aan het opzetten.

De Russen hebben nog geen foto's van het buitenaardse apparaat vrijgegeven.

CD: Sensation Black 2004

Ook dit jaar ben ik naar Sensation Black in een bomvolle Arena geweest. Die nacht heb ik het prima naar mijn zin gehad, en de review is hier ook na te lezen. Een tijdje na het evenement kreeg ik de CD van Sensation Black in mijn brievenbus. Aan de tracklist van de dubbel-CD te zien zie ik niet veel nieuwe nummers voorbij komen. Toch ben ik best nieuwsgierig naar deze CD. Tijd voor een FOK! review dus.

Nederlands volleybalteam verrast Rusland

Het Nederlands heren volleybalteam is het Olympisch toernooi goed begonnen.

Rusland, een van de favorieten voor olympisch goud, werd met een fraaie 3-2 verslagen. Op het vierde matchpoint in de vijfde set sloeg Oranje toe. Setstanden waren 25-23, 19-25, 17-25, 27-25 en 18-16.

Vooral in de beginfase serveerde Oranje erg goed. In de tweede set begonnen de Russen, winnaar van het zilver in Sydney, steeds beter te spelen en ook een steeds beter blok te vormen aan het net.

Een nederlaag voor het Nederlands team leek niet meer af te wenden. vooral niet toen Rusland een matchpoint kreeg in de vierde set. Maar Oranje leefde echter op wonderbaarlijke wijze op en wist alsnog de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Dode en gewonde bij overval in Limburg

IccE en ikke_ook hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In het Limburgse Berg en Terblijt is in de nacht van zaterdag op zondag ťťn persoon om het leven gekomen bij een overval. Het gaat om de 68-jarige bewoner van de woning. Zijn 69-jarige vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze direct werd geopereerd. De politie wil nog niets zeggen over de doodsoorzaak van de man en de aard van de verwondingen van de vrouw.

Rond 00.30 uur kreeg de politie de melding van een overval binnen. Toen de agenten de woning binnen kwamen, troffen ze de dode man en gewonde vrouw aan. De politie heeft vervolgens de omgeving afgezet en zoekt met een speurhond naar sporen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Nederlanders domineren tijdens WK Stratego

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuws Het zal voor velen een verrassing zijn dat de wereldkampioenschappen Stratego bestaan, maar toch was Nederland wederom goed vertegenwoordigd. De 22-jarige Vincent de Boer uit Delft won voor de tweede keer op rij de titel in het seniorentoernooi. Ook in het juniorentoernooi was een Nederlander de sterkste. Daar won de 13-jarige Roel Verleijsdonk uit Deurne voor de vierde keer achter elkaar.

De Boer was tijdens de kampioenschappen op vrijdag en zaterdag de sterkste met zeven keer winst en ťťn keer gelijk uit negen partijen. Op de tweede plaats eindigde een andere Nederlander, voormalig wereldkampioen Erik van den Berg. Verleijsdonk haalde het kampioenschap voor junioren eveneens met groot overwicht binnen door zes van zijn zeven partijen te winnen.

De wereldkampioenschappen worden dit weekend in Antwerpen gehouden, waar 86 deelnemers uit zeven landen tegen elkaar uitkomen. Op het toernooi van de Internationale Stratego Federatie (ISF) staat zondag alleen nog een landenwedstrijd op het programma.

Audina naar kwartfinale

Mia Audina heeft de kwartfinales van het olympische badmintontoernooi bereikt. Ze versloeg de veel lager aangeslagen Aparna Popat uit Indonesie met 9-11, 11-1 en 11-3.

Geheel vlekkeloos verliep de wedstrijd niet voor de Nederlandse. In de eerste game kwam Audina op 9-5 voorsprong, maar verloor alsnog de game van haar voormalige landgenote. In de volgende games stelde ze orde op zaken.

Maandag moest ze het in de kwartfinale opnemen tegen de Engelse Tracey Hallam, die verrassend de als zevende geplaatste Deense Camilla Martin uitschakelde.

'Petfinder' huren om overspel te bewijzen

Icoon Binnenlands nieuwsDe 'Petfinder', een apparaatje dat is bedoeld om vermiste huisdieren op te sporen, blijkt regelmatig te worden ingezet om overspelige partners te betrappen. Dat heeft The Tracking Company, het bedrijf dat de apparaatjes verhuurt bekend gemaakt.

De helft van de zendertjes zou worden gebruikt door jaloerse en achterdochtige echtgenoten die willen achterhalen of hun partner vreemdgaat. Vooral onder vrouwen schijnt het apparaatje populair te zijn. De 'Petfinder' bestaat uit een klein zendertje en een bijbehorend peiltoestel. Binnen een straal van vier kilometer kan met het peiltoestel het zendertje worden opgespoord.

Het zendertje, dat niet zo groot is omdat het aan een halsband van een huisdier bevestigd moet kunnen worden, zou compact genoeg zijn om onopvallend in kleding te verstoppen.

[update] Nederlandse militair gedood in Irak

anarchitect, Re_plaY, mr_koffie en twee anonieme FOK!kers tipten ons via de nieuws-submit:

Icoon Irak nieuwsIn de buurt van Ar Rumaythah is gisteravond een Nederlandse militair gedood. Het betreft hier een wachtmeester 1e klasse van de Koninklijke Marechaussee. De familie van de omgekomen man is inmiddels verwittigd.

Zeker vier militairen van de landmacht en een lid van de marechaussee raakten ernstig gewond bij het incident. Allen zijn buiten levensgevaar en zijn stabiel. Enkele andere militairen raakten lichtgewond.

Hoe het incident plaatsvond is nog niet exact bekend. Waarschijnlijk startte het met een aanval op een voertuig. Vervolgens reageerde de Nederlandse militairen met speciale eenheden. Ook is een Apache-gevechtshelikopter ingezet.

Update 10:37
Bij de schotenwisseling zijn ook twee Iraakse militanten om het leven gekomen. Dat meldt althans het Japanse persbureau Kyodo op gezag van de lokale politie. Het ministerie van Defensie kan het bericht nog niet bevestigen.

De VVD vindt het niet juist om nu de aanwezigheid van Nederland in Irak ter discussie te stellen. VVD-Kamerlid Wilders liet weten dat Nederland de missie in Irak tot eind 2005 moet voortzetten. Ook D66-Kamerlid Bakker wil het debat niet heropenen. "Dergelijke risico's zijn nu eenmaal niet uit te sluiten bij een militaire missie".

Update 11:22
De naam van de gesneuvelde Nederlandse militair wordt uit piŽteit met de familie niet vrijgegeven, zo heeft minister Kamp van Defensie in Den Haag laten weten tijdens een persconferentie. Het stoffelijk overschot van de 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee bevindt zich nog op de Nederlandse basis in Ar-Rumaythah, in de buurt waarvan hij overleed.

Volgens Kamp wordt in overleg met de familie besloten wanneer het lichaam terugkeert naar Nederland. De minister zei intens mee te leven met de familie. Hij zei dat het ministerie van Defensie alles zal doen om het leed te verzachten. Dat geldt ook voor de gewonden en hun naasten.

Japanner schrijft geschiedenis

De Japanse Judoka Tadahiro Nomura heeft zaterdag geschiedenis geschreven door zijn derde opeenvolgende Olympische finale te winnen.

Net als in Sydney en Atlanta won de Japanner goud in de klasse tot 60 kg. In de finale versloeg hij zaterdag de GeorgiŽr Nestor Kerghiani. De bronzen medailles gingen naar de Mongool Khashbaatar Tsagaanbaatar en de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Choi Min-ho.

Pathť vertoont minder allochtone films

KonnieKipke had ons via de nieuws-submit te melden:

Bioscoopexploitant Pathť gaat vanwege tegenvallende bezoekerscijfers minder Turkse en Marokkaanse films draaien. Eerder dit jaar maakte Pathť, ťťn van de grootste bioscoopketens binnen Nederland, juist bekend zich meer te gaan richten op films uit Turkije en Marokko. De eerste film in de richting was met meer dan 30.000 bezoekers een enorm succes. Daarna volgden nog drie films, maar die waren een stuk minder succesvol. De laatste trok maar een paar duizend mensen.

Volgens Pathť is het gebrek aan Turkse en Marokkaanse topfilms de belangrijkste reden voor de tegenvallende resultaten.

Brommerverkoop in 5 jaar tijd gehalveerd

Icoon Binnenlands nieuwsDe verkoop van brommers loopt terug. Dit jaar zijn tot nu toe twintig procent minder brommers verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral onder de jeugd neemt de verkoop fors terug, zo meldt de Telegraaf.

Vergeleken met vijf jaar geleden is de verkoop zelfs gehalveerd. Jongeren geven steeds meer de voorkeur aan mobiele telefoons en andere elektronica. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag horen ze ”vervelende verhalen over scooterhufters en willen daar niet mee geassocieerd worden“.

Daarnaast is het niet ondenkbaar dat de kwakkelende economie invloed heeft op de teruglopende verkoopcijfers.

Iraanse judoka alsnog gediskwalificeerd

Tweevoudig wereldkampioen judo Arash Miresmaeili uit Iran is zondag voor het begin van de strijd in de klasse tot 66 kg gediskwalificeerd.

De 23-jarige judoka bleek bij weging te zwaar, op de schaal woog hij meer dan het maximum van 66 kg.

Miresmaeili had eerder gedreigd niet te komen opdagen voor zijn gevecht in de eerste ronde tegen de IsraeliŽr Vaks, omdat Iran het bestaansrecht van de joodse staat weigert te erkennen.

Dames-acht naar Finale

De Nederlandse dames-acht roeien heeft zich zondag geplaatst voor de finale. Het achttal won de tweede serie in een tijd van 6.04,10.

De ploeg,bestaande uit Marlies Smulders, Ester Workel, Nienke Hommes, Hurnet Dekkers, Annemarieke van Rumpt, Annemiek de Haan, Sarah Siegelaar en Helen Tanger, was daarmee wel langzamer dan de vier boten in de eerste serie. Die serie werd gewonnen door de Verenigde Staten, de favorieten voor goud.

TiŽsto: 'Dit was mijn rondje om de wereld'

Icon Sport - OS Athene 2004DJ TiŽsto had het gevoel dat hij een rondje om de wereld maakte, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. DJ TiŽsto, die in het echt Tijs Verwest heet, begeleidde de landen muzikaal bij hun intrede in het stadion. Het voorbij dansen van de Nederlandse ploeg, dat vond hij echt het hoogtepunt van de avond.

Subheader''Dat was echt het mooiste moment. Ze wilden gewoon niet meer verder en werden op een gegeven moment zelfs weggestuurd. Maar ook andere landen gingen helemaal uit hun dak, Argentijnen, Mexicanen, zoveel. Raar om mee te maken dat iedereen je muziek kent. Dit was echt mijn rondje om de wereld'', aldus TiŽsto.

De eerste tien minuten van de show was hij naar eigen zeggen een beetje nerveus, maar al snel kwam hij op gang. ''Ik voelde me een beetje onwennig. Ik moest echt op gang komen. Toen de sporters eenmaal langs kwamen, verdween dat gevoel. Ik vond het geweldig dat
ze allemaal oog voor me hadden.''


Zijn show zou negentig minuten duren, maar liep een half uur uit. ''Ik dacht, dadelijk ben ik door mijn platen heen. Gelukkig had ik wat meer meegenomen.''

Vrijdag de 13e fataal voor bijgelovige man

Icoon opmerkelijk nieuwsWat doe je als je bijgelovig bent, het vrijdag de dertiende is en je wilt ongelukken voorkomen? Dan vraag je je werkgever om een vrije dag en blijf je lekker een dagje thuis. Dat dacht althans de bijgelovige 54-jarige Roemeen Florin Carcu uit de Roemeense stad Cluj.

Zijn voorzorgsmaatregelen mochten niet baten. Carcu was in zijn keuken koffie aan het zetten, toen hij door een wesp gestoken werd. Hij overleed in het ziekenhuis. De wesp, met de bijnaam 'de wolf', was van een zeldzame soort die zeer giftig is.

Ratelband kan geen huis vinden voor Tokkies

Het valt Emile Ratelband nog niet mee een geschikte woning te vinden voor het Amsterdamse gezin Ruijmgaart-Tokkie. Volgens de positiviteitsgoeroe zijn er inmiddels al twintig huizen bekeken. De verkopende partij haakt echter regelmatig af op het moment dat men hoort dat er een achterstandsgezin in de woning komt. "Een blamage", meent Ratelband.

De familie werd in augustus vorig jaar het huis uitgezet nadat ze betrokken waren bij een gewelddadige burenruzie. Door TV-uitzendingen kreeg het gezin landelijke bekendheid als asociaal gezin. Vorige week kondigde TV-zender SBS6 aan dat het een heuse reality soap wil gaan maken rond de 'Tokkies'.

Kort daarvoor had Ratelband laten weten een woning voor het gezin te willen kopen. Hij trok zich volgens eigen zeggen het leed van de Tokkies aan, die door de landelijke beruchtheid geen nieuw onderkomen konden vinden. In de hoop op meer succes heeft inmiddels een bevriende makelaar uit Delft de opdracht gekregen verder op zoek te gaan.

Tokkies en Emile Ratelband
Vader en zoon Ruijmgaart met Emile Ratelband op huizenjacht

Stone Charlie Watts heeft keelkanker

Rolling Stones drummer Charlie Watts wordt momenteel behandeld voor keelkanker. De 63-jarige Watts kreeg in juni te horen dat hij de ziekte heeft, en heeft inmiddels een vier weken durende bestralingsbehandeling ondergaan.

Volgens een woordvoerster van de rockband is de verwachting dat Watts volledig zal herstellen. De drummer is een voormalige roker, maar heeft sinds de jaren zestig de sigaretten niet meer aangeraakt. Ondanks de behandeling zou Watts in goede conditie zijn. De Rolling Stones zijn momenteel niet aan het opnemen of toeren. Het is de bedoeling dat de band later dit jaar weer bijeen komt.

Charlie Watts
Stones drummer Charlie Watts

Jongen neergestoken na stelen strippenkaart

KonnieKipke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam is een 16-jarige jongen zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen na een steekpartij. De even oude dader is gearresteerd. Beide jongens zijn collega's van elkaar, werkzaam bij de Burger King aan het Leidseplein.

De jongen had een strippenkaart van zijn collega gestolen. Deze collega had dit gemerkt en besloot het slachtoffer hiermee te confronteren. Wat volgde was een ruzie, die dusdanig uit de hand liep dat de jongen, van wie de kaart was gestolen, een mes trok en het slachtoffer neerstak.

'Beveiliging Spelen om te huilen zo slecht'

Icon Sport - OS Athene 2004Volgens een journalist van de Britse krant Sunday Mirror is de beveiliging van de Olympische Spelen om te huilen zo slecht. Voor de openingsceremonie van vrijdag legde hij in het Olympisch Stadion drie nepbommen, compleet met batterijen en draadjes. Tijdens de veiligheidscontroles werd geen van de bommen ontdekt. Tevens lukte het hem om tijdens de ceremonie op 20 meter afstand van de tribune met staatshoofden komen, onder wie de Britse premier Blair.

De journalist Bob Graham meldde zich vijf weken geleden voor een baan als chauffeur bij een Britse onderaannemer. De Britse onderaannemer nam hem zonder sollicitatiegesprek aan en hij hoefde geen referenties op te geven. Ook kon hij zonder problemen toegangspassen krijgen met namen als 'Robert bin Laden' en 'Michael Mouse'.

"Ik reed dagelijks heen en weer met blokken ijs die voor de verkoeling van de bouwvakkers in het Olympisch Stadion", aldus de journalist. "Maar de bewakers hebben nooit gecontroleerd wat ik meenam. Ik had van alles in mijn busje kunnen stoppen, bijvoorbeeld explosieven."
Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.