Fel protest tegen komst moskee R'daal

Icoon Binnenlands nieuws De mogelijke komst van een Turkse moskee heeft geleid tot felle reacties bij de bewoners van de Wouwseweg in Roosendaal. Tijdens het wielerevenement de Draai van Kaai hingen bewoners diverse pamfletten met leuzen op tegen hun woningen. Sindsdien worden ze bedreigd door Turkse jongeren.

De in het oog springende pamfletten met teksten als 'Moskee nee' en 'Moskee hier? Ieder zijn plek maar niet hier' werden bewust op de dag van het evenement geplaatst, om op deze wijze zoveel mogelijk bezoekers van de wielerwedstrijd ermee te confronteren. "Dat was precies de bedoeling. Zodat veel mensen kunnen zien wat hier aan de hand is. Wat de gemeente ons aandoet", zegt Toine Koevoets, woordvoerder namens de buurt.

De protestacties van de bewoners hebben geleid tot confrontaties met Turkse jongeren. Koevoets: "Toen we vorige week hoorden dat die moskee hierheen zou komen, hebben we met de buurt meteen besloten om actie te gaan voeren en om die pamfletten op te hangen met het oog op de Draai van de Kaai. Terwijl sommige mensen daar afgelopen zondag mee bezig waren, kwamen er Turkse jongeren langs en die trokken de pamfletten weer van de muren. Dat leidde tot gescheld over en weer en daarbij zijn sommige buurtbewoners bedreigd.

Woordvoerder Yunüs Yardinci van het Turkse moskeebestuur zegt niets te weten van de heibel tussen Turkse jongeren en bewoners van de Wouwseweg. "Dat zou heel spijtig zijn. Wij zitten nu nog in een periode van praten over de verhuizing. Het zou niet goed zijn als alles nu al uit de hand loopt. We moeten eigenlijk toch zien dat we met zijn allen bij elkaar komen."