Proef met vrachtwagenverbod op linkerbaan

bordewolf, Hanz0, Re_plaY en Farao hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEind dit jaar of begin volgend jaar gaat het Openbaar Ministerie (OM) een proef houden om vrachtwagens te verbieden om op de linkerweghelft te rijden. Dat zei landelijk verkeersofficier van justitie J. Spee vandaag tegen het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Spee is het nog niet bekend waar de proef wordt gehouden.

Momenteel geldt er al op veel wegen een inhaalverbod voor vrachtwagens, alleen blijkt dit geen vruchten af te werpen. De politie kan namelijk alleen chauffeurs bekeuren die op heterdaad betrapt worden. Bij de twee jaar durende proef worden er camera's opgehangen en wordt er een trajectcontrole ingevoerd door het OM. "De pakkans is dan groter", aldus Spee.

Verkeersofficier Spee zei ondermeer dat de indruk bestaat dat chauffeurs het inhaalverbod vaak negeren. Agenten schrijven hiervoor jaarlijks enkele honderden bonnen uit. Hij geeft aan dat een trucker die inhaalt met 86km/u, terwijl zijn collega 85km/u rijdt veel ergernis opwekt bij de medeweggebruikers.

Volgens Spee is het door het verbod op de linkerrijstrook voor vrachtwagens niet de bedoeling om extra geld in de Staatskas te krijgen. "Het gaat om een betere doorstroming. Het Openbaar Ministerie heeft van de nieuwe aanpak hoge verwachtingen. "Als de pakkans groter wordt, gaat het gedrag het gewenste vertonen", aldus Spee.