[update] Zoon wil scheiden van zijn vader

Flying_Vee had ons via de nieuws-submit te melden:

De veertienjarige Patrick Holland wil van zijn vader af. De Amerkaanse tiener uit de staat Massachusetts heeft een aantal advocaten in de arm genomen om de zeggenschap van zijn vader over hem ongedaan te maken. Hij wil niet wachten tot zijn achttiende verjaardag. In 1998 bracht Patricks vader zijn moeder met geweerschoten om het leven.

Zijn vader, Danielis Holland, die gescheiden leefde van Patrick en zijn moeder, sloop op een nacht hun huis binnen en schoot het geweer, dat hij bij zich had, leeg op zijn vrouw. Hij werd opgepakt voor moord en is inmiddels veroordeeld tot levenslang.

Patrick die nu bij goede vrienden van zijn moeder woont wil niet meer met zijn vader geconfronteerd worden, ook niet indirect. Zijn vader heeft nog steeds het ouderlijk recht naar het welzijn van zijn zoon te informeren. Daarvoor moet hij een verzoek indienen bij Patricks nieuwe pleegouders, die daar vervolgens gehoor aan moeten geven. Patrick wil dit niet meer. Op de website die hij heeft opgezet om zijn moeder te herdenken schrijft hij: ”Je bent mijn vader niet, je hebt mijn leven kapotgemaakt, mijn thuis en mijn moeder van me afgenomen”.

De zaak die op 26 juli voor de rechter komt is volgens burgerrechtenorganisaties van groot belang ”omdat het er hier om gaat dat kinderen inspraak zouden moeten hebben in belangrijke kwesties die van invloed zijn op hun leven”, aldus Howard Davidson van de ‘American Bar Association Center on Children and the Law‘, in the Washington Post.

Dit zou de eerste keer zijn dat een kind officieel stappen onderneemt om van zijn vader te scheiden. Niet in alle Amerikaanse staten had het tot een verzoek om scheiding hoeven te komen. In sommige staten komen de ouderlijke rechten automatisch te vervallen wanneer binnen het gezin een moord is gepleegd.

update 21:45 uur

De vader heeft besloten tot een schikking. Hij geeft zijn ouderlijk recht op en voorkomt daarmee een rechtszaak.

''Nu ik weet dat ik de rest van mijn leven niets meer met hem te maken heb, voelt het alsof er een zware last van mijn schouders is gevallen'', aldus Patrick Holland.