[update] Minima eten dierenvoer

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) is een onderzoek gestart naar Top Diervoeders in Harskamp. Het bedrijf verkoopt brood dat speciaal bedoeld is voor dieren maar het wordt tot in de wijde omgeving door mensen gegeten, zo meldt de Telegraaf.

Een brood kost dertig eurocent en een zak met tarwebollen vijftien eurocent. Het is een publiek geheim dat het door mensen wordt geconsumeerd, aldus N. Top van het bedrijf, "maar ik kan niemand verbieden het zelf te nuttigen". Het brood zou vooral worden gekocht door gezinnen met veel kinderen en door minima.

Bij de plaatselijke banketbakkerij Hol is men verbijsterd en dit heeft niets met broodnijd te maken, aldus eigenaar N. Hol. "De volksgezondheid is hier in het geding. Je gaat mensen die van een minimum leven toch niet voor dieren bestemd brood aanbieden."

Uit het onderzoek van de VWA moet blijken of het nuttigen van het brood schadelijke gevolgen heeft voor de mens.

Update 00:50
De Gelderlander meldt in tegenstelling tot bovenstaande berichtgeving dat de VWA vooralsnog geen reden ziet om in te grijpen. Wel zou de Nederlandse Brood-en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) aangedrongen hebben op het aan de kaak stellen van broodroof en oneerlijke concurrentie bij leden van de Tweede Kamer.