FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 juli 2004

Opnieuw overlast in Limburg door noodweer

Icoon Binnenlands nieuwsOok vandaag hebben hevige regen- en onweersbuien voor de nodige overlast gezorgd in delen van Limburg. Door de overvloedige regenval ontstond op verschillende plaatsen wateroverlast. Elders sloeg de bliksem in. Het noodweer was minder hevig dan gisteren toen naar schatting twintig mensen gewond raakten.

In Ysselsteyn, Lottum en Grathem sloeg de bliksem in diverse woningen in. De brandweer kon voorkomen dat woningen volledig uitbrandden. In de plaatsen Grathem, Halen, Heythuysen, Hunsel en Venlo stonden straten blank door de hevige regenval. Ook kwamen putdeksels omhoog.

Cole naar Fulham

Andy Cole heeft bij Fulham een contract getekend dat hem voor twee jaar aan de club bindt.

De 32-jarige speler komt voor een nog onbekend bedrag over van de Blackburn Rovers waar hij sinds 2001 speelde, daarvoor kwam hij uit voor Manchaster United, de Rovers betaalden toen ruim elf miljoen euro voor de aanvaller.

Cole heeft in 1991 al eens eerder voor Fulham uitgekomen op leenbasis en kwam ook uit voor Manchester United, Bristol City en Arsenal. Hij had nog een contract voor een jaar maar had toestemming gekregen om met Fulham te praten. 37 goals maakt Cole voor de Rovers in 100 wedstrijden.

Verplichte blaastest voor ballonvaarders

Saint_One had ons via de nieuws-submit te melden:

Vanaf deze zomer is de kans dat ballonvaarders met alcohol op worden gepakt groter dan voorgaande jaren. Wanneer ballonvaarders nu in contact komen met de luchtvaartpolitie zullen ze altijd een blaastest moeten doen.

Een verplichte blaastest bij elke 'staandehouding' is nu ruim een jaar gewoonte voor automobilisten. Door het succes van deze maatregel neemt de luchtvaartpolitie deze maatregel over. Behalve voor ballonvaarders geldt de regel ook voor parachutisten en {zweef)vliegers. Het toegestane alcoholpromillage voor de luchtvaart ligt met 0,2 een stuk lager dan voor het autoverkeer (nu nog 0,5) en het waterverkeer (0,5 en soms 0,8).

Het gebeurt overigens zelden dat ballonvaarders en piloten onder invloed in de lucht zijn. ,,Een piloot of ballonvaarder is zijn brevet vaak voor vijf jaar kwijt en hij heeft dan direct geen baan meer.'', aldus een woordvoerder van de luchtvaartpolitie.

Anky van Grunsven haalt historische winst

Icoon Sport nieuwsPaardrijdster Anky van Grunsven heeft in Aken een welhaast historische prestatie geleverd door de dressuurdriedaagse in de Duitse stad te winnen. Het is voor het eerst dat een Nederlander het evenement op de naam schrijft. Van Grunsven won twee van de drie onderdelen van de driedaagse.

De Nederlandse amazone won op de slotdag met haar paard Gestion Salinero het afsluitende onderdeel, de kür. Zaterdag had ze al in de Grand Prix Special de eerste plaats behaald. Alleen bij het eerste onderdeel, de Grand Prix, moest Van Grunsven de Duitse favoriet Ulla Salzgeber voor laten gaan. Salzgeber werd tweede in het eindklassement. De Nederlander Edward Gal met het paard Gestion Lingh werd zesde.

Meer sportnieuws lees je op Sport.fok.nl!

Amerikaanse jongeren spiesen zichzelf op vleeshaken

Spideyman had ons via de nieuws-submit te melden:

Sommige Amerikaanse jongeren hebben wel een heel bizar nieuw tijdverdrijf gevonden. Zij gaan aan driepotige bamboeconstructies bungelen door zichzelf vleeshaken in de rug te spiesen. Dit werd zondag gemeld door de krant Key West Citizen op gezag van de plaatselijke sheriff van Monroe County.

De nieuwe hobby vindt vooral plaats op zandbanken uit de kust. Een video van de kustwacht toont hoe een jonge vrouw hangt met vleeshaken in haar schouders. Dit lijkt zij geheel pijnloos te ondergaan. Volgens een luitenant van de kustwacht is er in de VS geen wet die het verbiedt om op een zandbank aan een vleeshaak te gaan bungelen.

Jongen pleegt zelfmoord na ruzie over telefoonrekening

Icoon Buitenlands nieuwsEen 14-jarige jongen uit Allerton (Liverpool) heeft zelfmoord gepleegd na een ruzie met zijn 50-jarige moeder over de telefoonrekening. Nathan Darnell Escoffery had zonder toestemming van zijn moeder en 15-jarige zus hun mobiele telefoon gebruikt en besloot zichzelf enkele uren na de ruzie te verhangen. Er is een onderzoek ingesteld.

De opa van de jongen besloot publiekelijk op de gebeurtenissen te reageren. ''Ik ben er kapot van'', aldus de 82-jarige opa. ''Hadden ze hem de mobiele telefoon maar laten gebruiken, maar dat is achteraf makkelijk te zeggen. Hij was een geweldig kind en we hielden allemaal van hem. Ik geloof niet dat hij echt zelfmoord wilde plegen, ik denk dat hij zijn moeder alleen wilde laten schrikken. Ik hoop dat andere kinderen zich realiseren, dat net te doen alsof je jezelf pijn wilt doen heel gevaarlijk kan zijn.''

Steeds meer protesten tegen Arafat

In de Gaza-strook komt steeds meer opstand tegen beleid van Yasser Arafat. In Gaza-stad plunderden boze Palestijnen een kantoor van de veiligheidsdienst uit protest tegen Arafats veiligheidsbeleid.

Er zijn ook protesten tegen de benoeming van Arafats neef Mussa tot veiligheidschef. De betogers zien daarin een voorbeeld van de vriendjespolitiek waar ze Arafat van beschuldigen. Mussa weigert overigens om te vertrekken.

Inmiddels heeft de Palestijnse premier Ahmed Qurei herhaald dat hij ontslag neemt vanwege het veiligheidsbeleid. Arafat weigerde eerder dat ontslag te accepteren. De recente ontvoeringen in de Gazastrook zijn voor Qurei de druppel die de emmer deed overlopen.

Sharon: 'Franse joden, verhuis naar Israël'

kofkof had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Israëlische premier Ariel Sharon roept de joodse gemeenschap in Frankrijk op naar Israël te verhuizen. Aanleiding is de recente golf van antisemitisme in Frankrijk. Wel gaf hij toe dat de Franse regering pogingen doet om de haat en het geweld te bestrijden.

"Als ik onze broeders in Frankrijk iets kan aanbevelen, zeg ik één ding: verhuis naar Israël, zo snel mogelijk", aldus Sharon tijdens een bezoek van Amerikaans-joodse leiders aan Jeruzalem. "In Frankrijk is op dit moment 10 procent van de bevolking moslim. Dat leidt tot een ander soort antisemitisme, gebaseerd op anti-Israëlische gevoelens en propaganda. Maar ik moet er wel aan toevoegen dat de Franse regering er actie tegen onderneemt."

In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Frankrijk 510 antisemitische daden of bedreigingen geregistreerd. In heel 2003 waren dat er maar 593.

Franse jongen vermoord om sigaret

Icoon Buitenlands nieuwsDe Franse politie meldt dat een 15-jarige jongen zaterdagavond in Avignon met een kapmes is vermoord. Hij stond met een vriendin te praten toen een onbekende man om een sigaret vroeg. De jongen weigerde die te geven, waarna de onbekende begon te schelden en vertrok. Enkele minuten later keerde de man terug met een machete.

Eerst probeerde hij de scooter van de jongen te stelen. Vervolgens vermoordde hij de jongen door hem met het kapmes in het gezicht en de nek te raken. Daarna probeerde hij zich aan het meisje te vergrijpen, maar die ontsnapte en verwittigde de politie. De onbekende man is voortvluchtig.

Elton John waarschuwt voor 'censuur' VS

Volgens de Britse zanger Elton John overheerst in de Verenigde Staten een klimaat dat doet denken aan het McCarthyisme in de jaren vijftig. Dat zegt de popster in een interview met het New York Magazine. Volgens sir Elton is het nauwelijks mogelijk kritiek te uiten op president George Bush of de oorlog in Irak.

Senator Joe McCarthy beschuldigde ruim vijftig jaar geleden vooraanstaande personen uit de filmindustrie van communistische sympathieën. Zijn op tv uitgezonden verhoren brachten destijds schrik en ontsteltenis teweeg. Elton John meent dat het momenteel dezelfde kant op gaat. Wie het aandurft president Bush te bekritiseren, zoals de vrouwelijke rockband The Dixie Chicks, wordt weggezet als 'on-Amerikaans' en moet door intimiderende tactieken van de regering vrezen voor de carrière.

Volgens John, momenteel in New York voor een serie concerten, was het in de jaren zestig anders. "Artiesten als Bob Dylan, Nina Simone, The Beatles en Pete Seeger schreven en spraken over de zaken die speelden. Nu speelt dat helemaal niet. Zo waren er deze lente noch concerten, noch protestsongs tegen de oorlog," aldus de bebrilde zanger.

Man slaat vriendin met alligator om de oren

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 41-jarige man uit Port Orange (Florida) is opgepakt omdat hij zijn vriendin tijdens een ruzie onder andere met een alligator heeft geslagen en haar met bierflesjes heeft bekogeld. De man, David Havenner, hield de alligator als huisdier in zijn badkuip. Hij wordt op dit moment vastgehouden op beschuldiging van mishandeling en het in bezit hebben van een alligator.

De 39-jarige vriendin van de man, Nancy Monico, verklaarde dat Havenner haar eerst met zijn vuisten sloeg. Daarna haalde hij de alligator uit de badkuip en zwaaide hem in het rond toen ze probeerde te ontsnappen. Ze werd tenminste één keer door het beest geraakt. Havenner zegt dat zijn vriendin hem eerst mishandelde door in zijn hand te bijten. Ze was volgens hem kwaad omdat de alcohol op was.

Subheader
David Havenner zou zijn alligator als
wapen hebben gebruikt

Duitsers nog steeds op zoek naar trainer

Morten Olsen, Guus Hiddink, Lothar Matthäus of de huidige trainer van Kameroen Winnie Schäfer. Dat zijn de belangrijkste kandidaten om de opgestapte Duitse bondscoach Rudi Völler op te volgen. Onze oosterburen doen het inmiddels al een maand zonder bondscoach. En de tijd gaat dringen, want op 18 augustus treedt 'die Mannschaft' in Wenen aan voor een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk.

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft als voordeel dat het in de komende twee jaar geen kwalificatiewedstrijden hoeft te spelen aangezien het wereldkampioenschap van 2006 in het eigen land wordt gehouden. Franz Beckenbauer, vice-voorzitter van de DFB, verklaarde dat het nog wel even kan duren voordat de nieuwe trainer gepresenteerd zal worden. Beoogde kandidaten Ottmar Hitzfeld en succestrainer Otto Rehhagel, die Griekenland naar de Europese titel leidde, lieten de Duitse bond weten geen trek te hebben in de klus.

PSV-trainer Guus Hiddink zal vrijwel zeker niet op korte termijn de overstap maken naar de DFB, al houdt hij de mogelijkheid open het Duitse nationale team tijdens de eindronde van 2006 te leiden. Hiddink heeft nog een contract bij PSV tot 2007. Morten Olsen onthield zich tot dusver van commentaar op een mogelijke overstap. Het is echter de vraag of hij zich zal laten verleiden tot een overstap van het Deense nationale elftal naar de Duitsers.

'Matthäus nog niet klaar'
De Duitse kandidaten Matthäus en Schäfer lieten beiden weten een overstap niet uit te sluiten. Outsider Schäfer geeft aan dat het bondscoachschap geen makkelijke baan is, maar wel een mooie. Matthäus, 150-voudig Duits international en momenteel nog in dienst als trainer van Hongarije, stelde het meest nadrukkelijk zijn kandidatuur. In een interview met de Duitse TV-zender ZDF liet hij weten klaar te zijn om 'die Mannschaft' bij een groot toernooi als trainer te leiden. Beckenbauer ziet hem echter niet als meest geschikte kandidaat. Volgens 'der Kaiser' is de recordinternational nog niet klaar om alleen de verantwoordelijkheid als coach van Duitsland te dragen.


Lothar Matthäus en Franz Beckenbauer
Lothar Matthäus en Franz Beckenbauer

-
Meer voetbalnieuws lees je op de FOK! Voetbalmanager!!

Ninjaleerling maakt wijk onveilig

Icoon opmerkelijk nieuwsDe politie in Cuijk heeft naar eigen zeggen een 'heuse ninjaleerling' opgepakt. Voorbijgangers belden de politie met de mededeling dat een duister figuur tegen een elektriciteitskastje aan het schoppen was. Toen de politie arriveerde dook de 16-jarige jongen de bosjes in om zich te verbergen, maar politieagenten hadden hem al gezien. Hij had zich volgens de politie in een 'ninjapak' gestoken.

''Dat wil zeggen: zwarte schoenen, zwarte sokken, zwarte broek, zwarte trui, zwarte handschoenen en een zwarte bivakmuts'', aldus een van de agenten. De jongen vertelde dat hij één keer per maand in de buitenlucht een 'stevige ninjatraining' afwerkt. Hij rent dan door de wijk en slaat tegen harde voorwerpen om 'gestaalde handen' te krijgen. De jongen moest snel weer worden vrijgelaten, aangezien er geen strafbaar feit was gepleegd.

[update] Amerikaanse aanval op Fallujah

Icoon Irak nieuwsBij een Amerikaanse beschieting van een woning in de Iraakse stad Fallujah zijn zeker elf mensen omgekomen. De aanval was mogelijk gericht tegen de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, die als het brein achter een reeks autobomaanslagen en ontvoeringen wordt beschouwd.

Volgens getuigen ging het om een Amerikaanse helikopter die vier raketten afvuurde. Het Amerikaanse leger geeft vooralsnog geen commentaar. Rond het getroffen huis, waar niets van over bleef, verzamelde zich een woedende menigte.

Update 17:42
De terreurgroep van al-Zarqawi, Tawhid wal Jihad, heeft inmiddels 285.000 dollar uitgeloofd voor degene die interim-premier Allawi van Irak vermoordt. De groep heeft dat op haar website vermeld.

De internetaankondiging volgde vlak na de aanval van de VS in Fallujah. Het Amerikaanse leger had van tevoren premier Allawi op de hoogte gesteld van de aanval in Fallujah, omdat daar leden van het netwerk van Zarqawi aanwezig zouden zijn. Allawi stemde in met de actie.

Uitslag etappe 14 Tour de France

De veertiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Aitor Gonzalez. Het is al de derde ritwinst voor de ploeg van Fassa Bortolo.

Aangezien de etappe van vandaag door veel renners vooraf was genoteerd als etappe met ontsnappingskansen, werd er veel vanuit het peloton gedemarreerd. De eerste honderd kilometer werden alle ontsnappingen echter telkens weer teruggepakt. Ook de Nederlanders waren erg actief met de ontsnappingen.

Dan ontsnapt er toch een groep en valt het peloton stil. Egoi Martinez, Igor Gonzalez de Galdeano, Pierrick Fedrigo, Christophe Mengin, Santiago Botero, Nicolas Jalabert, Peter Wrolich, Iñigo Landaluze, Aitor Gonzalez en de Nederlander Marc Lotz pakken een voorsprong van een minuut die daarna snel oploopt. Het peloton lijkt er vrede mee te hebben en valt terug in een langzaam tempo.

Bij de tien koplopers rijdt men hard door, maar er kan worden gezien dat de renners een reserve houden voor de finale. Die finale breekt pas 15 kilometer voor het einde aan. Met ruim 12 minuten voorsprong hebben de koplopers ruimte om te demarreren.

De Spanjaarden lijken het elkaar te misgunnen en rijden vooral op elkaar. Aitor Gonzalez weet toch weg te komen en de andere negen falen in de achtervolging. In de onenigheid rijdt ieder voor zich en wordt er niet meer echt achtervolgt, waardoor Gonzalez de rit redelijk gemakkelijk wint.

Uitslag:
1. Aitor Gonzalez (Spa) 4.18.32
2. Nicolas Jalabert (Fra) + 0.25
3. Christophe Mengin (Fra) z.t.
4. Pierrick Fedrigo (Fra) + 0.29
5. Peter Wrolich (Oos) + 0.31
6. Marc Lotz z.t.
7. Igor Gonz.de Galdeano (Spa) z.t.
8. Santiago Botero (Col) + 0.37
9. Inigo Landaluze (Spa) + 0.41
10. Egoi Martinez (Spa) + 0.43
11. Robbie McEwen (Aus) + 14.12
12. Thor Hushovd (Noo) z.t.
13. Danilo Hondo (Dui) z.t.
14. Stuart 'Grady (Aus) z.t.
15. Erik Zabel (Dui) z.t.
16. Janeck Tombak (Est) z.t.
17. Laurent Brochard (Fra) z.t.
18. Sebastian Lang (Dui) z.t.
19. Jérôme Pineau (Fra) z.t.
20. Rolf Aldag (Dui) z.t.

Klassement:
1. Thomas Voeckler (Fra) 62.33.11
2. Lance Armstrong (VS) + 0.22
3. Ivan Basso (Ita) + 1.39
4. Andreas Klöden (Dui) + 3.18
5. Francisco Mancebo (Spa) + 3.28
6. Georg Totschnig (Oos) + 6.08
7. José Azevedo (Por) + 6.43
8. Jan Ullrich (Dui) + 7.01
9. Pietro Caucchioli (Ita) + 7.59
10. Sandy Casar (Fra) + 8.29
11. Gilberto Simoni (Ita) + 9.50
12. Carlos Sastre (Spa) + 10.03
13. Oscar Pereiro Sio (Spa) + 10.13
14. Levi Leipheimer (VS) + 10.47
15. Oscar Sevilla (Spa) + 10.54
16. Christophe Moreau (Fra) + 11.49
17. Stephane Goubert (Fra) + 12.44
18. Michael Rasmussen (Den) + 13.03
19. José Luis Rubiera (Spa) + 13.57
20. Vladimir Karpets (Rus) + 14.05

Overzicht na etappe 13

Hieronder vind je een overzicht van de bijzonderheden en de klassementen in de Tour de France na de slopende etappe dertien.

Wedstrijdmededelingen
Sergio Marinangeli (Domina Vacanze): uit de koers wegens niet gestart

Gerrit Glomser (Saeco): uit de koers wegens opgave

Fabian Wegmann (Gerolsteiner): uit de koers wegens opgave

Tyler Hamilton (Phonak): uit de koers wegens opgave

Dennis Mentsjov (Illes Balears): uit de koers wegens opgave

Haimar Zubeldia (Euskaltel): uit de koers wegens opgave

Blessures
Dariusz Baranowski (Liberty Seguros): pijn aan de linkerknie

Thor Hushovd (Crédit Agricole): insektenbeet

Nicolas Jalabert (Phonak): irritatie aan een oog

Christophe Rinero (RAGT Semences-MG Rover) en Santos Gonzalez (Phonak): spijsverteringsproblemen

Alessandro Bertolini (Alessio-Bianchi): hoofdpijn

Christophe Laurent (RAGT Semences-MG Rover): kramp

Stefano Zanini (Quick.Step-Davitamon): pijn in linkerdijbeen

Jakob Piil (Team CSC): pijn aan de rechterknie

Bobby Julich (Team CSC): pijn aan de rechterpols en elleboog

Jean-Patrick Nazon (Ag2r-Prévoyance): kneuzingen aan de linkerknie en buik

Robbie McEwen (Lotto-Domo): wonden op het gezicht en voorhoofd

Roberto Heras (Liberty Seguros): meerdere kneuzingen

Tom Boonen (QuickStep-Davitamon) : kneuzingen op beide knieen

Etappe 13
1 Lance Armstrong - US Postal 6.04'38"
2 Ivan Basso - CSC z.t.
3 Georg Totschnig - Gerolsteiner 1'05"

Geel
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 58.00'27"
2 Lance Armstrong - US Postal 0'22"
3 Ivan Basso - CSC 1'39"

Groen
1 Robbie McEwen - Lotto Domo 210 pnt
2 Erik Zabel - T-Mobile 201
3 Thor Hushovd - Crédit Agricole 195

Berg
1 Richard Virenque - Quick.Step-Davitamon 128 pnt
2 Christophe Moreau - Crédit Agricole 78
3 Francisco Mancebo - Illes Balears 77

Wit
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 58.00'27"
2 Sandy Casar - Francaises des Jeux 8'29"
3 Vladimir Karpets - Illes Balears 14'05"

Alle uitvallers na etappe 13:
Gonzalez, Zubeldia (Eus), Velo, Petacchi (FB), Bessy (Cof), Hary (Bri), McGee (FDJ), Gates, Brandt (Lot), Fagnini, Cipollini, Marinangeli (Dom), Seigneur (RAG), Haselbacher, Montgomery, Wegmann (Ger), Hvastija, Backstedt (Ale), Kirsipuu, Dumoulin (AG2), Casagranda, Celestino, Glomser (Sae), Vicioso (Lib), Hinault (Cre), Pradera, Mentsjov (Ill), Hamilton (Pho)

Duitser wil kliniek voor Arische ras

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Een extreem-rechtse advocaat in Duitsland bouwt in de buurt van Bremen een vruchtbaarheidskliniek waar alleen Arische baby's zullen worden verwekt. De advocaat in kwestie, Jürgen Rieger, is een fervent aanhanger van het pure Arische ras; mensen dus met blond haar en blauwe ogen.

De 57-jarige Rieger heeft zich gespecialiseerd in het verdedigen van extreem-rechtse verdachten. Hij was in het verleden lid van de neo-nazistische Nationale Democratische Partij. Hij is reeds verschillende keren veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat. Het meeste zorgen baart hem echter ''de bezoedeling van het Arische ras''. Rieger schreef zelfs een boek over de ,,afgrijselijke effecten van de bastaardrassen'', en hij beloofde meteen dat ,,de blanke reuzen kwamen''.

Niet bekend is hoe Rieger het voor elkaar wil krijgen dat er alleen maar blonde kinderen met blauwe ogen verwekt worden. Zijn project zou steunen op een speciale techniek met draagmoeders. Omdat die verboden zijn in Duitsland, heeft de advocaat zijn kliniek in Londen geregistreerd, in plaats van in Bremen.

Belgische vruchtbaarheidsspecialisten noemen de plannen van Rieger ''totaal krankzinnig'', zowel op ethisch als wetenschappelijk vlak.

In 1995 wilde Rieger overigens een Zweedse boerderij ombouwen tot een verzamelplek voor ,,leden van het noordelijke blonde ras''. Er kwamen echter veel te weinig Arische medewerkers op af om de boerderij draaiend te houden. Toen een bende zorgvuldig geselecteerde Noordelijke Biggen ontsnapte en een ravage aanrichtte, stierf het project een stille dood.

Aanslag in Servië: drie gewonden

Icoon Buitenlands nieuwsBij een aanslag in het zuiden van Servië zijn gisteravond drie mensen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Een auto met daarin een etnisch-Albanees gezin werd door twee gemaskerde mannen met machinegeweren onder vuur genomen.

De aanslag had plaats in de buurt van de grens met Kosovo. De daders openden het vuur nadat bestuurders van twee auto's weigerden te stoppen toen de daders hierom vroegen. In het gebied is het vaak onrustig. Ook worden hier wel vaker auto's aangehouden en beroofd door gemaskerde mannen. In 2000 en 2001 was het gebied tevens het toneel van een opstand van etnische Albanezen.

Een regeringsmedewerker in Belgrado reageerde met de uitspraak dat de aanslag niet moet worden beschouwd als een etnisch geïnspireerd incident. Wel zag hij het incident als een duidelijke provocatie.

Tennis: Uitslag ATP Amersfoort

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse tennisser Martin Verkerk heeft het ATP toernooi in Amersfoort, de zogenaamde Dutch Open, op zijn naam geschreven. De als vierde geplaatste Nederlander won in een boeiende wedstrijd in drie sets van de als tweede geplaatste Fernando Gonzalez, 7-6, 4-6 en 6-4.

Verkerk is na Tom Okker (1966, 1969, 1970 en 1973) de tweede Nederlander die het toernooi wint. Na toernooiwinst in Milaan in 2003, is dit de tweede ATP-toernooizege voor de Alphenaar.

"Sinds mijn slechte periode na Roland Garros vorig jaar wachtte ik hier op. Als je een jaar lang hoort dat je maar een eendagsvlieg bent, gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Hier winnen in Nederland is gewoon fantastisch," sprak de geëmotioneerde winnaar na afloop.


Martin Verkerk wint de Dutch Open

-
Meer sportnieuws lees je op de Sport.fok.nl!

Meeste R'damse straatrovers minderjarig

Uit een studie van het Nederlands Studiecentrum voor Criminologie en Recht blijkt dat Rotterdamse straatrovers meestal minderjarig zijn en van allochtone afkomst. De rovers hebben het meestal voorzien op bezittingen van leeftijdgenoten zoals geld en mobiele telefoons. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Rotterdamse Openbaar Ministerie (OM).

Twee jaar geleden maakte de Rotterdamse politie bekend dat 99% van de gearresteerde straatrovers in het centrum van Rotterdam van allochtone afkomst was en dat het aantal overvallen nog steeds stijgende was. Deze cijfers waren voor het OM de redenen om een zorgvuldige studie naar het fenomeen straatroven te laten uitvoeren.

Uit het recente onderzoek blijkt dat ruim 50% van de daders minderjarig is. Ruim 90% valt onder de definitie allochtoon, maar meer dan 75% heeft de Nederlandse nationaliteit. Dit wil zeggen dat hun ouders (of één daarvan) uit het buitenland komt. De slachtoffers zijn zoals al gemeld meestal leeftijdgenoten.

Politie en justitie in Rotterdam hebben de laatste jaren al behoorlijk geïnvesteerd in het aanpakken van de straatrovers. Zo zijn speciale straatroofteams opgericht. In 2003 is het aantal straatroven met 25% gedaald ten opzichte van 2002 en in de eerste helft van dit jaar is wederom een daling met 25% te zien.

Verkerk wint ATP Amersfoort

Martin Verkerk heeft het ATP toernooi in Amersfoort op zijn naam geschreven.

De als vierde geplaatste Nederlander won in een zeer boeiende wedstrijd in drie sets van de als tweede geplaatste Fernando Gonzalez, 7-6, 4-6 en 6-4.

Verkerk is na Tom Okker (1966,1969,1970 en 1973) de tweede Nederlander die het toernooi wint. Na toernooiwinst in Milaan in 2003, is dit de tweede toernooizege voor de Alphenaar.

Koeien vast in gierkelder

Ongeveer dertig koeien hebben in het Frieste Kolderwolde enkele uren vastgezeten in de gierkelder. Dit gebeurde nadat de vloer van de stal in de boerderij was doorgezakt. De brandweer had van 21.15 uur tot 02.00 uur werk om de beesten uit de kelder te takelen, meldde een woordvoerder van de brandweer.

Met behulp van een kraan werden de koeien uit de gierkelder bevrijd. Alle koeien bleven ongedeerd. Het is onduidelijk waarom de vloer is ingezakt. Mogelijk heeft het ongeval te maken met de hevige regenval van zaterdagavond. Er loopt een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Duitse finale in Los Angeles

De finale van het ATP-tennistoernooi zondag in Los Angeles, gaat tussen de Duitsers Tommy Haas en Nicolas Kiefer.

Haas won in de halve finale van de Fransman Cyril Saulnier met twee maal 7-5, Kiefer had tegen de Anerikaan Jeff Morrison drie sets nodig, het werd 3-6 6-2 en 6-4.

Haas won afgelopen jaar al eerder een toernooi in de Verenigde Staten, in april won hij het toernooi van Houston. Kiefer heeft in de laatste vier jaar geen enkel toernooi meer gewonnen.

Drie maal eerder speelde de twee Duitsers tegen elkaar , Kiefer won de eerste twee partijen en Haas won in 2000 op Wimbledon.

[update] Dode door steekpartij in Vlissingen

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

In Vlissingen is vanavond bij een steekpartij een persoon om het leven gekomen. De politie kon nog niet vertellen of het slachtoffer een man of een vrouw is. Wat de aanleiding van het steekincident was, kon de politie evenmin vertellen. De steekpartij vond plaats in de buurt van de President Rooseveltlaan in Vlissingen.

Update 12.50 uur
Inmiddels heeft de politie bekendgemaakt dat het slachtoffer een 33-jarige man uit Vlissingen is. De politie heeft twee mannen van 37 en 39 jaar en een vrouw van 37 jaar, allen uit Vlissingen, aangehouden. Het slachtoffer en de drie waren bekenden van elkaar. Wat de precieze toedracht was van de steekpartij en welke rol het drietal hierbij heeft wordt nog door de politie onderzocht.

Tijdelijk verschijningsverbod Iraanse kranten

Icoon Buitenlands nieuwsDe Iraanse regering heeft twee kranten een tijdelijk verschijningsverbod opgelegd. Wanneer de kranten weer mogen uitkomen is de vraag, aangezien de Iraanse overheid in het verleden ook aan verschillende kranten een verschijningsverbod heeft opgelegd. Deze kranten zijn nooit meer verschenen.

Het besluit heeft waarschijnlijk te maken met de rechtszaak tegen de vermoedelijke moordenaar van de Iraans-Canadese fotografe Zahra Kazemi. De twee kranten, 'Jomhuriat' en 'Vaghay-e-Ettefaghieh' hebben veel aandacht aan deze zaak besteed. Kazemi overleed een jaar geleden in Iraanse hechtenis na te zijn mishandeld door een agent van de veiligheidsdienst.

Vaghay-e-Ettefaghieh werd officieel gesloten wegens het publiceren van propaganda tegen de staat, het beledigen van functionarissen en het publiceren van leugens met als doel de publieke opinie te verontrusten. Van de andere krant was de officiële reden niet precies bekend.

Will Smith gebruikt geen wc-papier

Will Smith lijkt een beetje geobsedeerd geworden te zijn met persoonlijke hygiëne, en heeft een nieuwe missie: De wereld te leren natte doekjes te gebruiken om de anus mee af te vegen!

Het lijkt erop dat de filmster niet kan begrijpen waarom mensen nog steeds droog wc-papier gebruiken. Will denkt dat zijn fixatie op natte doekjes heel begrijpelijk is.

"Ik ben het type persoon die het belangrijk vindt om zulke dingen te delen. Als ik iets ervaar dat speciaal en fantastisch is, wil ik het graag met andere mensen delen", aldus Will. "Iedereen die droog wc-papier gebruikt, geeft zichzelf niet de ware self-service".

Will Smith is de hoofdrolspeler in de nieuwe SF-film I,Robot.

Zuid-Koreaan pleegt 19 moorden

De Zuid-Koreaanse politie heeft deze week een 33-jarige man opgepakt die verdacht wordt van minstens negentien moorden. De politie heeft in de nabijheid van zijn huis al elf lichamen gevonden. De man heeft volgens de politie al bekend.

De man, Yoo Young-Chul, is geen onbekende van de politie, want hij is al veertien keer eerder veroordeeld, onder meer voor verkrachting en diefstal. In de zomer van het vorige jaar kwam hij echter vrij en sindsdien heeft hij al negentien dames om het leven gebracht.

Elf van de negentien slachtoffers waren masseuses en medewerksters van karaoke-bars. De man hakte de vrouwen na hun dood in stukken om ze te kunnen verbergen. Volgens de politie haatte Yoo rijke mensen en vrouwen. Daarnaast had hij blijkbaar een specifieke haat tegens masseuses. Zijn ex-vrouw, die ook masseuse was geweest, scheidde tijdens zijn gevangenschap van hem en trouwde een andere man.

Yoo verklaarde tegenover de politie dat hij het liefst zijn ex-vrouw wilde doden, maar dat hij dit niet deed omdat hij zijn 11-jarige zoon geen verdriet wilde doen. Daarom zocht hij naar andere slachtoffers en vermoordde hij een bejaard stel en een gezin van drie personen.

Nederlandse toeristenboot uitgebrand in Duitsland

Een Nederlands passagiersschip is vannacht in Duitsland totaal uitgebrand. De 51 toeristen en 14 bemanningsleden konden veilig van boord worden gebracht. Tien mensen zijn met vermoedelijk rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

De passagiers hebben de rest van de nacht in een hotel doorgebracht. De oorzaak van de brand is niet duidelijk, maar de schade bedraagt enkele honderdduizenden euro's. Volgens de politie is het vuur op het middelste dek uitgebroken, toen de boot zich op de rivier de Neckar in Duitsland bevond. Het is niet bekend of er ook Nederlandse passagiers of bemanningsleden aan boord waren.

Politie krijgt groene zwaailamp

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Surveillancewagens van de politie krijgen binnenkort naast hun traditionele blauwe zwaailamp ook een groene lamp bij hun uitrusting. De lamp moet andere hulpverleners erop wijzen dat er sprake is van een sporenonderzoek, waardoor ze extra voorzichtig te werk moeten gaan. Dat liet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vandaag weten.

Het zwaailicht zal niet standaard op het dak geïnstalleerd zitten, maar meegenomen worden in een speciaal koffertje met diverse artikelen die gebruikt kunnen worden om de zogenoemde plaats delict af te schermen. Het koffertje omvat ook afzetbakens en een groen hesje met het opschrift 'Beheerder plaats delict'. Het kledingstuk is bestemd voor de agent die als eerste op de plek des onheils aankomt en de sporen moet afschermen.

"In het verleden gingen er nog wel eens sporen verloren omdat de structuur bij het onderzoek en de hulpverlening ontbrak", aldus een woordvoerder van het KLPD. "Degene die de coördinatie van dat onderzoek op zich neemt, zet nu een groen zwaailicht op het dak van de auto zodat andere agenten en hulpverleners weten dat ze zich daar eerst moeten melden. De betrokken politiemensen kunnen hun collega's dan instrueren hoe ze bij de plek des onheils kunnen komen zonder sporen te vernielen."

Wasstraat gaat auto's weren

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Autowasbedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Bovag hebben een systeem geïntroduceerd om bepaalde autotypes te weren uit de wasstraat. De autotypes die geselecteerd zijn hebben volgens de Bovag een verhoogd risico op schade tijdens de geautomatiseerde reiniging.

De Bovag volgt hiermee het voorbeeld van haar Duitse zusterorganisatie BTG, die dit systeem al geruime tijd geleden heeft ingevoerd.

De 'Mini Cooper S' heeft de twijfelachtige eer om als eerste auto geweerd te worden uit de wasstraten. "Bij deze auto blijkt de horizontale achterspoiler een onneembare hindernis voor menige wasmachineborstel", aldus Erik de Vries, secretaris van de afdeling autowasbedrijven van de Bovag.

De aangesloten wasstraten krijgen van de Bovag een e-mail als een type auto een risico vormt. "Wij willen onze leden zo op voorhand vrijwaren voor mogelijke schadeclaims. In Duitsland werkt het heel goed als een onderneming een waarschuwing krijgt bepaalde types niet meer in wasstraat toe te laten."

Twee doden bij busongeluk in Duitsland

Icoon Buitenlands nieuwsIn de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn twee doden gevallen bij een ongeluk met een volle touringcar. Naast de twee doden vielen er zeker twintig zwaargewonden en vijftien lichtgewonden. De politie heeft dat zondag bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde op de Autobahn 1 bij de plaats Euskirchen, in de buurt van Keulen. De toedracht van het ongeluk is nog onbekend.


De verongelukte bus

Uitslag Oefenwedstrijden 17/07

AZ heeft het oefenduel tegen Regioselectie Friesland met dubbele cijfers gewonnen. In Oudwoude werd het 0-10.

Door het hevige noodweer legde de scheidsrechter het spel een paar keer stil en werden ook niet de 90 minuten volgemaakt.


Uitslag Oefenduels 17 Juli

HSV Zuidvogels - Ajax 0-9
Doelpunten: Anastasiou 3x, De Mul 2x, Maduro, Mitea, Sikora, Pienaar.

SV Someren - PSV 1-12
Doelpunten PSV: Bakkal 3x, Van Bommel 2x, Ramzi 2x, Vennegoor 2x, Vonlanthen 2x, Takak.

BV Veendam - FC Groningen 0-4
Doelpunten: Matthijs 2x, Veldmate, Pannekoek.

Selectie Hengelo - FC Twente 0-10
Doelpunten: Bruns 4x, Cziommer 2x, El Ahmadi, Shoukov, Culina, Christensen.

TOP Oss - ADO Den Haag 1-1
Doelpunt ADO : Stroeve

FC Utrecht - Lierse SK 0-0

Zundert - NAC Breda 0-5 (gestaakt)
Doelpunten: Cornelisse 2x, Penders, Zonneveld, Stam.

St. Michielgestel - RBC Roosendaal 2-4
Doelpunten RBC: Youssouf 2x, Daelemans 2x

Regioteam Friesland - AZ 0-10
Doelpunten: Huysgems 4x, Elkhattabi 2x, Sektioui 2x, Lindenbergh, Meerdink.

FC Dordrecht - RKC Waalwijk 0-0

Everstein - FC Den Bosch 0-3
Doelpunten: Cas, Volmer, Powel.

Aftocht Filipijnen uit Irak maandag voltooid

Maandag zullen alle Filipijnse troepen uit Irak zijn vertrokken. Dat heeft Minister van buitenlandse zaken Delia Albert zondag verklaard.

Met de terrugtrekken van hun 51 manschappen geven de Filipijnen toe aan terroristen die een Filipijnse gijzelaar zouden ombrengen als de bewuste troepen niet direct uit het land zouden vertrekken. Het oorspronkelijke plan was dat de troepen over een maand naar huis zouden gaan.

De Verenigde Staten en Australië vinden dat de Filipijnen met de terugtrekking zwichten voor terroristen, en hebben het afgekeurd.

Meeste Amerikanen tegen oorlog Irak

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse bevolking is voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Irak van mening dat er nooit troepen naar Irak hadden mogen worden gestuurd. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant New York Times en de televisiezender CBS. Een krappe meerderheid van de Amerikanen (51 procent) zegt nu tegen de oorlog te zijn.

In het onderzoek werden ook vragen gesteld over de presidentsverkiezingen die in november worden gehouden. Zo blijkt dat de keuze voor John Edwards als 'running mate' voor de democratische kandidaat John Kerry goed valt bij de Amerikaanse bevolking. Opvallend is wel dat de Democraten er niet van profiteren. Kerry blijft op 49 procent van de stemmen staan tegen 44 procent voor de huidige president Bush.

Atoombomgooier overleden

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse luchtmachtpiloot die op 9 augusuts 1945 de atoombom op het Japanse Nagasaki afwierp, is overleden. De 84-jarige Charles Sweeney overleed donderdag in een ziekenhuis in de staat Massachusetts.

Drie dagen voor de bom op Nagasaki was er ook al een atoombom afgeworpen boven Hiroshima. De bommen dwongen Japan tot overgave. Sweeney was 25 toen dit gebeurde. Door zijn bom kwamen naar schatting zeventigduizend mensen om.

De bom die Sweeney's B-29 bommenwerper aan boord had, bijgenaamd de Fat Man, was eigenlijk bestemd voor de Kokura. Het was echter slecht weer boven deze stad, waarna Sweeney op het laatste moment voor Nagasaki te kiezen.

Tot zijn dood heeft de piloot vol gehouden dat de aanvallen nodig waren op Japan op de knieën te krijgen. Hij heeft dan ook nooit spijt betuigd.

Voeckler wil witte trui

Met nog maar 22 seconden voorsprong in het algemeen klassement op Armstrong en de wetenschap dat hij die voorsprong in de komende week niet zal kunnen vasthouden, heeft Thomas Voeckler zichzelf nu een nieuw doel gesteld.

Voeckler wil Parijs halen in de witte trui. Hij hoopt de gele trui tot na de rustdag te kunnen behouden en dan in de witte trui te komen. Als hij vervolgens in Parijs als beste jongere kan finishen zou dat zijn tour vervolmaken.

Voeckler vertelde: "Ik hoop zo nog enkele dagen de gele trui te kunnen houden, in ieder geval nog tot en met de rustdag. In de tijdrit naar Alpe d’Huez zal ik hem zeker verspelen, maar ik hoop wel dat ik die etappe nog in de gele trui kan rijden."

Jacobs vier jaar geschorst

Regina Jacobs, Één van de kanshebsters op eremetaal op de 1500 meter in Athene, is voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik.

De 40-jarige Jacobs werd afgelopen jaar tijdens kwalificatiewedstrijden betrapt op het gebruik van de anabole steroïde THG. Bij die kwalificatiewedstrijden zijn nog zes mensen betrapt op het gebruik van doping en worden allemaal in verband gebracht met het dopingschandaal rond het bedrijf Balco.

Jacobs heeft het oordeel over de dopingaffaire niet afgewacht en heeft haar advocaat Edward Williams al mede laten delen dat ze haar carriere als hardloopster beëindigd.

Libanezen zetten mobiel uit om te protesteren

Icoon Buitenlands nieuwsTienduizenden Libanezen hebben meegedaan aan een boycot van hun gsm, georganiseerd door de Libanese consumentenbond. Deelnemers zetten 24 uur lang hun gsm uit om te protesteren tegen de hoge telefoonkosten. In Libanon hebben 850.000 mensen een mobiele telefoon in hun bezit. Volgens de voorzitter van de consumentenbond deed 51 procent van de telefooneigenaren mee aan de boycot.

Vijfhonderd minuten bellen kost in Libanon 121 dollar, terwijl in in Jordanië voor dezelfde beltijd 66 dollar wordt betaald. In Syrië is dat 65 dollar, in Egypte 62 dollar en in de Verenigde Arabische Emiraten kost vijfhonderd minuten bellen 39 dollar.

De regering besloot enige tijd geleden de privatisering van de telefoonmarkt op te schorten, aangezien deze markt de staat veel geld oplevert. Dat was voor veel burgers de druppel.

Iraakse minister van Justitie overleeft aanslag

Icoon Irak nieuwsDe Iraakse minister van Justitie Malik Dohan Al-Hassan heeft gisteren een aanslag op zijn konvooi overleefd. Wel kwamen vijf van zijn lijfwachten om en raakten er zeven mensen gewond bij de zelfmoordaanslag, die de staart van het konvooi trof.

''Een auto werd aan de overkant van de weg geparkeerd en toen de bestuurder, God vervloeke hem, ons zag, blies hij zichzelf op,'' aldus Loae Hassan, een van de lijfwachten van Al-Hassan.

Subheader
De staart van het konvooi werd
zwaar getroffen

Volgens de lijfwacht werden drie auto's volledig verwoest door de explosie. De aanslag werd opgeëist door de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi die minister Al-Hassan 'een verrader in een regering van afvallige agenten' noemde.

Française biedt excuses aan

Icoon Buitenlands nieuwsDe 23-jarige Franse vrouw die vorige week loog over mishandeling door een groep antisemitische jongeren, heeft op de Franse televisie haar excuses aangeboden. ''Ik vraag om vergeving'', aldus de Française. Ze werd onherkenbaar in beeld gebracht en alleen bij haar voornaam genoemd.

De vrouw wordt omschreven als 'psychisch instabiel.' Haar moeder, die in een radio-interview op de gebeurtenissen reageerde, is het er mee eens dat haar dochter strafrechtelijk wordt vervolgd, aangezien ze voor veel opschudding heeft gezorgd. ''Maar als mijn dochter dit heeft gedaan omdat ze ziek is, laat haar dan alsjeblieft hulp zoeken''.

De moeder, die anoniem bleef, zei dat haar dochter al eerder psychiatrisch is behandeld. ''We wisten dat ze kwetsbaar was''. Ze voegde er aan toe dat iemand niet tegen zijn wil behandeld kan worden.

Op 26 juli moet de 23-jarige Française voor de rechter verschijnen. De vrouw riskeert een gevangenisstraf van zes maanden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.