Elton John waarschuwt voor 'censuur' VS

Volgens de Britse zanger Elton John overheerst in de Verenigde Staten een klimaat dat doet denken aan het McCarthyisme in de jaren vijftig. Dat zegt de popster in een interview met het New York Magazine. Volgens sir Elton is het nauwelijks mogelijk kritiek te uiten op president George Bush of de oorlog in Irak.

Senator Joe McCarthy beschuldigde ruim vijftig jaar geleden vooraanstaande personen uit de filmindustrie van communistische sympathieën. Zijn op tv uitgezonden verhoren brachten destijds schrik en ontsteltenis teweeg. Elton John meent dat het momenteel dezelfde kant op gaat. Wie het aandurft president Bush te bekritiseren, zoals de vrouwelijke rockband The Dixie Chicks, wordt weggezet als 'on-Amerikaans' en moet door intimiderende tactieken van de regering vrezen voor de carrière.

Volgens John, momenteel in New York voor een serie concerten, was het in de jaren zestig anders. "Artiesten als Bob Dylan, Nina Simone, The Beatles en Pete Seeger schreven en spraken over de zaken die speelden. Nu speelt dat helemaal niet. Zo waren er deze lente noch concerten, noch protestsongs tegen de oorlog," aldus de bebrilde zanger.