Meeste R'damse straatrovers minderjarig

Uit een studie van het Nederlands Studiecentrum voor Criminologie en Recht blijkt dat Rotterdamse straatrovers meestal minderjarig zijn en van allochtone afkomst. De rovers hebben het meestal voorzien op bezittingen van leeftijdgenoten zoals geld en mobiele telefoons. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Rotterdamse Openbaar Ministerie (OM).

Twee jaar geleden maakte de Rotterdamse politie bekend dat 99% van de gearresteerde straatrovers in het centrum van Rotterdam van allochtone afkomst was en dat het aantal overvallen nog steeds stijgende was. Deze cijfers waren voor het OM de redenen om een zorgvuldige studie naar het fenomeen straatroven te laten uitvoeren.

Uit het recente onderzoek blijkt dat ruim 50% van de daders minderjarig is. Ruim 90% valt onder de definitie allochtoon, maar meer dan 75% heeft de Nederlandse nationaliteit. Dit wil zeggen dat hun ouders (of één daarvan) uit het buitenland komt. De slachtoffers zijn zoals al gemeld meestal leeftijdgenoten.

Politie en justitie in Rotterdam hebben de laatste jaren al behoorlijk geïnvesteerd in het aanpakken van de straatrovers. Zo zijn speciale straatroofteams opgericht. In 2003 is het aantal straatroven met 25% gedaald ten opzichte van 2002 en in de eerste helft van dit jaar is wederom een daling met 25% te zien.