Veel schade door noodweer

Icoon Binnenlands nieuwsOp diverse plaatsen in Nederland en België is vanmiddag en vanavond schade ontstaan als gevolg van de zware onweersbuien waarvoor het KNMI aan het einde van de middag waarschuwde. Bomen waaiden om, de bliksem sloeg op veel plaatsen in en enkele feesttenten waaiden weg. Vooral in Limburg en Noord-Brabant is schade ontstaan.

Schade in Limburg
Op veel andere plaatsen in Limburg waaiden bomen om en sloeg de bliksem in. Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen. Toen het dak van de overdekte winkel van Centerparcs Meerdal bij Horst instortte, raakten drie personen lichtgewond. De inzittenden van een auto die bij Roggel tegen een omgewaaide boom reed, bleven ongedeerd.


Omgewaaide boom in Maastricht (foto: Ron Heemskerk)


Feesttent schuttersfeest Oost-Maarland omgewaaid
In het Oost-Maarland (nabij Eijsden) waaide aan het einde van de middag de grote feesttent van het schuttersfeest om. Op dat moment waren ongeveer zevenhonderd mensen in de tent. Enkelen van hen raakten gewond. Op dit moment houdt de gemeente Eijsden een persconferentie. Er is besloten om het federatiefeest dat voor morgen stond gepland, af te gelasten.

Schade in Noord-Brabant
In Bergen op Zoom zijn veel kraampjes in de lucht gevlogen toen daar het noodweer losbarstte. Er ontstond grote schade. De grote kermis in Tilburg werd stilgelegd toen rond half zeven het onweer boven de stad schoof (zie foto). De kermisexploitanten waren vlak daarvoor door de organisatie gewaarschuwd. "Kermisexploitanten werken altijd buiten, die weten heel goed wat ze moeten doen als er dergelijk weer aankomt", aldus een woordvoerder van de gemeente Tilburg.

Zwaar weer boven Tilburg
Zwaar weer boven Tilburg


Dancefeest Extrema Outdoor vervroegd afgesloten
Het dancefestival Extrema Outdoor werd rond 18.30 uur vervroegd afgesloten vanwege het noodweer. De organisatie achtte het onverantwoord om het festival te laten doorgaan tot 23.00 uur, zoals oorspronkelijk was gepland. Veel festivalgangers verlieten hierop teleurgesteld en volledig nat geregend het festivalterrein op Aquabest.

Watersporters in problemen
Op het IJsselmeer raakten diverse plezierjachten en watersporters in problemen nadat ze door het slechte weer werden overvallen. Diverse reddingsbrigades zijn uitgevaren om watersporters voor het noodweer te waarschuwen.


Onweerswolken boven Stadskanaal (foto: Jalu)


Overlast voor weg- en treinverkeer
Op verschillende wegen zijn takken terechtgekomen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) meldt dat zich desondanks geen ernstige ongevallen hebben voorgedaan. Het is nog niet duidelijk of bij het ongeval op de A58 tussen Vlissingen en Bergen Op Zoom, waarbij een auto over de kop ging, slachtoffers zijn gevallen.

Op veel treintrajecten zijn vertragingen ontstaan door omgewaaide bomen en takken op de rails. Zo brak tussen Nieuw Vennep en Leiden de bovenleiding waardoor een intercity strandde. Ook tussen Roosendaal en Antwerpen moesten reizigers met vertraging rekening houden door een op het spoor gevallen boom. Dat gebeurde ook tussen Zutphen en Hengelo. Blikseminslag bij Cuijk is de oorzaak ervan dat de treinen tussen Nijmegen en Venray met vertraging rijden.

Overlast in België
In het Belgisch-Limburgse Tongeren (nabij Maastricht) is een dodelijk slachtoffer te betreuren. Een man kwam om het leven toen de boom waaronder hij schuilde, op hem terecht kwam.

Aan de Belgische kust ontstond veel schade aan de tentoonstelling van zandsculpturen in Zeebrugge. Op veel andere plaatsen liepen kelders en straten onder.


Beelden van de neerslagradar van Weeronline.nl van 18:45 uur.
De paarse vlekken zijn gebieden met veel neerslag.