Amerikaanse agent moet tattoo's verbergen

Agenten in de Amerikaanse stad San Diego moeten er voortaan voor zorgen dat eventuele tatoeages niet meer te zien zijn. De maatregel is bedoeld om slachtoffers van misdrijven niet nog erger te laten schrikken. Uit klachten van inwoners van de stad was gebleken dat veel mensen het niet op prijs stellen als ze geholpen worden door een betatoŽerde agent.

De nieuwe regels schrijven voor dat ambtenaren in functie ervoor zorg dienen te dragen dat hun blauwe uniformen tatoeages, merktekens of scarificaties die 'buitensporig' zijn verbergen. Onder buitensporig wordt verstaan een lichaamsversiering die meer dan dertig procent van de biceps, onderarmen of handen bedekt. Ook de meeste tatoeages die boven het sleutelbeen zijn aangebracht, vallen onder het nieuwe verbod.

"We hebben enkele klachten gehad van mensen die vertelden dat ze niet konden geloven dat degenen die hun hielpen echt agenten waren", aldus politiecommissaris William Lansdowne. Het ging hierbij vooral om slachtoffers van misdrijven die zich door de tatoeages niet op hun gemak voelden.

Hoewel tattoo's populair zijn in het politiekorps van San Diego, zullen echter slechts enkele agenten zo hevig getatoeŽerd zijn dat ze worden getroffen door het verbod. De enige maatregel die zij hoeven te nemen is het dragen van lange broeken en lange mouwen, iets wat in de Californische zomer nogal warm kan zijn. Maar Lansdowne vindt dit geen bezwaar. "Ik zit 37 jaar in het vak en heb nooit iets anders gedragen dan overhemden met lange mouwen, inclusief een stropdas. Zo zouden agenten er uit moeten zien."