Studeren in buitenland moet makkelijker worden

Studiefinanciering of studiepunten moeten gemakkelijk meegenomen kunnen worden bij een studie op een buitenlandse hogeschool of universiteit. Zo moet het studeren in andere EU-landen gestimuleerd worden. Ministers van Onderwijs van de EU hebben dat maandag in Rotterdam geconcludeerd. De ministers van Onderwijs van de EU hadden daar een informele bijeenkomst.

"Ook moeten de opleidingen aan de 3000 hogescholen en universiteiten in Europa beter op elkaar aansluiten", aldus minister Van der Hoeven. Bovendien moet er een indeling naar type komen van Europese onderwijsinstellingen. Op deze manier zouden studenten makkelijk kunnen bepalen waar ze in het buitenland willen studeren. "Het mag geen ranglijst worden", vindt Van der Hoeven.

De komende jaren moeten meer studenten in andere EU-landen gaan leren. Het aantal studenten wat nu in het buitenland studeert blijft ver achter bij de doelstelling. Europees commissaris Reding (Onderwijs) verwacht dat de Europese Commissie woensdag het budget voor uitwisseling van studenten en leraren verdubbelt.

Vijfmaal zoveel scholen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten een buitenlandse partner zoeken. "Dat moet van 2 naar 10 procent van de scholen.", aldus Reding. Een miljoen studenten gaan met een zogeheten Erasmusbeurs over de grens studeren, maar dit moeten er drie miljoen worden in 2011. Hierbij voorziet Reding nog wel tegenstand van de ministers van Financien.