Haarlemse hasjhandelaar toch in Franse cel

Na jarenlang proberen heeft de Franse justitie eindelijk de Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik te pakken gekregen. Van Schaik werd al in 1989 door een Franse rechter bij verstek tot 5 jaar cel veroordeeld voor de smokkel van 200 kilo hasj. Indertijd wist hij aan zijn arrestatie te ontkomen door een gendarme middels een ferme kopstoot uit te schakelen, en naar Nederland te vluchten.

Jarenlang probeerde de Franse autoriteiten Van Schaik uitgeleverd te krijgen. Ondanks het feit dat de Hoge Raad daarmee instemde, weigerde voormalige minister van Justitie Korthals in 1999 Van Schaik aan Frankrijk uit te leveren.

Van Schaik bleef echter wel internationaal gesignaleerd staan. Op 17 mei liep hij op het vliegveld van Malaga in het zuiden van Spanje, waar hij verbleef voor vakantie, tijdens een verscherpte paspoortcontrole tegen de lamp. Frankrijk vroeg meteen om zijn uitlevering, en Spanje stemde daar gisteren mee in.

Volgens zijn advocaat Gerard Spong krijgt de Haarlemmer, die in zijn woonplaats drie coffeeshops bezit en een tijdje een hasjmuseum runde, in Frankrijk een nieuw proces. Van Schaik hoopt dat hij hierna zijn straf in Nederland mag uitzitten.


Van Schaik in betere tijden met handen vol hennep