Tienduizenden doden door geweld Sudan

De Verenigde Naties (VN) en Washington hebben het regime in het Afrikaanse Sudan opgeroepen een einde te maken aan het geweld en de etnische zuiveringen in de regio Darfur, die nu al aan tienduizenden mensen het leven hebben gekost. De VN noemen het huidige bloedvergieten in Darfur de ergste humanitaire crisis in de wereld. Arabischtalige bendes, de Janjaweed, verdrijven al geruime tijd ongehinderd zwart-Afrikaanse stammen uit Darfur.

Subheader


De centrale regering in Khartum, de hoofdstad van Sudan, voert al lange tijd een politiek van 'arabisering.' Het regime maakt daarbij gebruik van religieus fanatisme en voerde bijvoorbeeld de Subheaderislamitische wetgeving in. Washington wil nu een vredesregeling voor Zuid-Sudan van de grond krijgen. Volgens waarnemers willen de VS een snelle ontsluiting van oliebronnen in het grensgebied tussen het islamitische noorden en het zwart-Afrikaanse, niet-islamitische zuiden van het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, sloot de inschakeling van de VN-Veiligheidsraad niet uit. Hij dreigde met niet nader omschreven maatregelen als de humanitaire situatie in Darfur niet snel verbetert. Ook de secretaris-generaal van de VN, Annan, waarschuwde voor actie vanuit de Veiligheidsraad tegen de machthebbers in Khartum. Annan begint morgen samen met Jan Pronk, de benoemde speciale VN-gezant voor Sudan, aan zijn reis naar Sudan.

Subheader
hongersnood door het aanhoudende geweld


Powell is gisteren al in Khartum aangekomen voor een onderhoud met de leiders van het al bijna vijftig jaar door etnische, sociale en religieuze conflicten verscheurde land. Na een gesprek met Powell beloofde de Sudanese president al-Bashir dat hij internationale hulporganisaties niets meer in de weg zal leggen. De administratieve regels die nodig zijn voor het importeren van goederen, worden buiten werking gesteld. De hulporganisaties proberen Darfur al weken te bereiken, waar ruim een miljoen mensen van huis en haard is verdreven.

Subheader
Powell spreekt met de Sudanese president