Guantanamo-gevangenen mogen naar rechtbank

Icoon Buitenlands nieuwsHet Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vandaag bepaald dat Amerikaanse en buitenlandse gedetineerden die worden vastgehouden op verdenking van terrorisme het recht hebben naar een Amerikaanse rechtbank te stappen. De uitspraak betekent dat ongeveer zeshonderd buitenlanders die op de Amerikaanse marinebasis van Guantanamo Bay in Cuba worden vastgehouden, voor de Amerikaanse rechter een proces kunnen aanspannen.

Tot nu toe achtten rechtbanken zich niet bevoegd om te oordelen over mensen in Guantanamo Bay, omdat de basis niet tot het Amerikaanse grondgebied behoort, maar al sinds 1903 wordt gehuurd van Cuba. De uitspraak is volgens Amerikaanse media een klap voor het antiterrorismebeleid van president Bush, alhoewel het hof de langdurige gevangenhouding in militaire cellen zonder aanklacht of inhoudelijk proces niet veroordeelt.

''Het Hooggerechtshof heeft duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn aan de wijze waarop de federale overheid denkt te kunnen optreden tegen mensen die worden verdacht van terroristische activiteiten'', aldus de burgerrechtenorganisatie ACLU in een eerste reactie.

Subheader
Gevangenen op Guantanamo Bay in Cuba