[update] Opnieuw inval in kamp Vinkenslag

Benky, buttman, dacobra hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVoor de derde keer in korte tijd vindt op woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht een inval plaats. Rond zeven uur vanmorgen zijn inspecteurs van de belastingdienst begonnen met een grote invorderingscontrole op het grootste woonwagenkamp van Nederland. In tegenstelling tot de voorgaande invallen stellen de aanwezige politie en mobiele eenheid zich terughoudend op.

De belastinginspecteurs bellen doelgericht bij woonwagens aan. Het is nog niet geheel duidelijk wat de actie exact inhoudt. Mogelijk houdt deze verband met de afspraak die in het verleden tussen de belastingdienst en Vinkenslag bestond. Staatssecretaris Wijn (Financiën) heeft besloten hieraan een einde te willen maken. Bij eerdere invallen, onder andere in mei vorig jaar, werden diverse hennepplantages opgerold. Hiervoor zou op grote schaal stroom zijn afgetapt. Uit protest tegen de controles blokkeerden bewoners van Vinkenslag in april van dit jaar een belangrijk kruispunt van de A2 bij Maastricht, waardoor een grote verkeerschaos in Limburg ontstond.

Update 10.37
De belastingdienst heeft verklaard dat de bewoners vandaag de laatste kans wordt geboden om achterstallige belastinggelden te voldoen. Als ze niet contant kunnen betalen, zal beslag op bezittingen worden gelegd.

Update 11.25
Er blijken ook monteurs van energiebedrijf Essent op het terrein van het woonwagenkamp aanwezig te zijn. Mogelijk duidt dit erop dat wederom illegale hennepkwekerijen zijn aangetroffen.

Update 13.35
De actie op het woonwagenkamp is beëindigd. De belastingdienst spreekt van een 'geslaagde actie'. In enkele gevallen is beslag gelegd op goederen, omdat de mensen niet onmiddellijk konden betalen. Volgens de belastingdienst betaalt nu iedereen het normale belastingtarief en niet drie procent zoals eerder met de bewoners werd afgesproken.

Bij politie-invallen op twee woonwagenkampen in Geleen, die ook vanmorgen plaatsvonden, is met 110 mensen naar hennep en vuurwapens gezocht. Er is één wapen aangetroffen. Ook werden dertien mensen aangehouden en zijn vijftien hennepkwekerijen opgerold.