Akkoord over Europese grondwet

Icoon Europa nieuwsDe regeringsleiders van de Europese Unie zijn er op de top in Brussel in geslaagd overeenstemming te bereiken over de Europese grondwet. Het doel van de grondwet is om de unie soepeler te laten functioneren, vooral nu deze sinds 1 mei is uitgebreid naar 25 lidstaten.

Het was vooral de toekomstige machtsverhouding de de lidstaten tot op het laatst verdeeld hield. Om toch tot overeenstemming te komen is nu een compromis bereikt waarin toekomstige voorstellen worden aangenomen als 13 van de 25 landen voor zijn. Ze moeten dan wel 65 procent van de 450 miljoen burgers vertegenwoordigen.

Het zal echter nog jaren duren voordat de grondwet ook echt van kracht wordt. Alle nationale parlementen zullen de wet moeten goedkeuren en in sommige landen kunnen de burgers middels een referendum beslissen over de grondwet.

Een belangrijke wens van Nederland, namelijk het behoud van een veto over de EU-begroting, is in de tekst van de grondwet vastgelegd. Ook moeten landen bij economische voorspoed sparen voor economisch mindere tijden.

Voorzitter
Over een ander belangrijk thema van de EU-top in Brussel, namelijk de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, is door de regeringsleiders geen overeenstemming bereikt. Pas na de top zal een opvolger voor de Italiaan Prodi worden benoemd.

De Britse premier Blair blijft zich namelijk verzetten tegen de benoeming van Verhofstadt. In Londen ziet men niets in de hem, omdat hij volgens Blair te 'federalistisch' zou zijn. De huidige Belgische premier geniet wel de steun van de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder. Een andere belangrijke kandidaat, de Brit Patton, is bij de laatste twee uit de gratie omdat hij geen Frans of Duits spreekt. Daarnaast vindt Chirac dat de EC-voorzitter uit een land moet komen dat lang lid is van de Unie en deelneemt aan alle EU-acitiviteiten, zoals de euro.

De verhoudingen op de top stonden derhalve op scherp en er waren over een weer verwijten. Eerder op de dag haalde Blair uit naar Chirac en Schröder. Blair verweet hen dat ze over de andere landen willen heenwalsen om tot overeenkomsten te komen. "We werken in Europa met 25 lidstaten, niet met zes of twee" , zei Blair.