'Nachtelijk New York moet stil worden'

New York moet 's nachts een 'oase van rust' worden. Dat is de inzet van burgemeester Michael Bloomberg. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee veroorzakers van lawaai zware bekeuringen kunnen worden opgelegd. Volgens Bloomberg moeten de regels de burgers van zijn stad een betere balans geven tussen de behoefte aan een opwindend nachtleven en het recht op een onverstoorde nachtrust.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen blaffende honden hun baasje al een fikse boete bezorgen. Brommende airconditioners, dreunende autoradio's, muziek uit cafťs en nachtclubs; als het aan Bloomberg ligt is het binnenkort verleden tijd. De Amerikaanse metropool, ook wel bekend als 'de stad die nooit slaapt', lanceerde twee jaar geleden onder de naam 'Operatie Stille Nacht' ook al een grootscheepse campagne tegen luidruchtige nachtbrakers. Dit leverde weliswaar 34.000 bekeuringen op, maar echt een einde aan nachtelijk rumoer kon het niet maken.

Newyorkers geven overigens hun burgemeester deels de schuld van toegenomen geluidsoverlast. Een vorig jaar ingevoerd rookverbod dwingt cafťbezoekers buiten hun sigaret op te steken, wat de nodige overlast oplevert voor direct omwonenden.