Afspraken tweepersoonscellen niet nagekomen

Guidoweb5 had ons via de nieuws-submit te melden:

In de zeven gevangenissen waar sinds het najaar van 2003 de proef met meerpersoonscellen wordt gehouden, is structureel te weinig personeel aanwezig. Dat is een van de conclusies van een tussentijds onderzoek van de vakbond Abvakabo FNV. Daarnaast blijken “op grote schaal” verslaafde en psychisch gestoorde gevangenen op een cel te worden geplaatst, aldus de bond.

Beide uitkomsten komen niet overeen met de afspraken die de Abvakabo FNV en het ministerie van Justitie, met oog op de veiligheid van het gevangenispersoneel, eerder maakten. Verslaafde of psychisch zieke gedetineerden zouden niet in duocellen worden geplaatst. Half april ontkende een woordvoerster van het ministerie van Justitie nog dat dit gebeurde.

Maar bij de meldlijn die de vakbond medio april heeft opgezet, om gevangenispersoneel in de gelegenheid te stellen misstanden te melden, klinken andere geluiden. Daar kwamen tot op heden ruim veertig meldingen binnen.

“Onacceptabel” noemt vakbondsbestuurder E. Merlijn de uitkomsten tot nu toe.“Wij verwachten dat die afspraken onverkort worden nagekomen. Het schenden van de regels brengt de veiligheid van het personeel in gevaar en leidt tot verhoging van de werkdruk, demotivatie en een hoger ziekteverzuim”, zo liet hij verder weten.

Eind juni komt de bond met een rapport over het experiment met de meerpersoonscellen. Deze zomer zal Minister Donner van Justitie de eerste ervaringen bekijken. Wanneer deze positief uitvallen, wordt het aantal gevangenissen met duocellen mogelijk uitgebreid.