Anti-fascisten bedreigen Michiel Smit

Een Europadebat dat gisteravond in Amsterdam gehouden zou worden is afgelast omdat anti-fascisten dreigementen hadden geuit jegens Nieuw Rechts-leider Michiel Smit. Het debat was georganiseerd door CDA- en VVD-jongeren. Smit was uitgenodigd om een column voor te lezen.

Een woordvoerder van het CDJA legt uit: ''Behalve een regulier debat tussen vijf kandidaten voor het Europees Parlement was ook de column van Smit in het programma opgenomen. Hoewel iedereen inhoudelijk afstand neemt van de politieke standpunten van de partij Nieuw Rechts, leek het interessant om Michiel Smit aan het woord te laten. Ook tegenstanders dien je met respect te behandelen en op basis van argumenten aan te pakken. Een debat is daarom een uitgelezen mogelijkheid iemands ongelijk aan te tonen''.

Onduidelijk is wie er achter de bedreigingen zit. Wel werd er via de radicale actie-site Indymedia opgeroepen om de komst van Smit te verhinderen. Die oproep was afkomstig van Antifascistische Aktie Amsterdam. Volgens AFA behoren racisten niet welkom te zijn in de hoofdstad. AFA wist al eerder een bijeenkomst waarop Smit aanwezig zou zijn te verhinderen.

De jongerenbewegingen van GroenLinks en de SP weigerden volgens AFA overigens vooraf deel te nemen aan het debat als Smit zou komen, omdat ze niet geassocieerd wensen te worden met ''extreem-rechts''.

De organisatoren van het debat, het CDJA Noord-Holland en de JOVD, spreken schande van de bedreigingen aan het adres van Smit. ''Het is bijzonder kwalijk dat de organisatie heeft moeten wijken voor linkse terreurorganisaties. Blijkbaar moet er na Pim Fortuyn nog iemand worden vermoord om ervoor te zorgen dat linkse dreigementen hard worden aangepakt''. Beide jongerenorganisaties willen dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken er snel voor zorgt dat linkse dreigementen niet langer verkiezingsbijeenkomsten kunnen verstoren.


Smit, ongewenst door AFA