SP'er wil rookvrije stranden

Aparte stranden voor niet-rokers. In AustraliŽ bestaat dat al, en volgens Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) zou Nederland dat initiatief moeten volgen. De parlementariŽr, onlangs door antirookvereniging Clean Air Now (CAN) uitgeroepen tot 'niet-roker van het jaar', meent dat strandliefhebbers desgewenst recht hebben op schone lucht.

Tot voor kort was Van Bommel zelf een frequent roker. Met de beslissing de sigarettenpakjes de deur uit te doen startte de parlementariŽr ook een publieke kruistocht tegen de sigaret. Zo schreef hij een anti-rook column op Theo van Goghs website 'De Gezonde Roker'. Ook bepleitte hij rookvrije pannenkoekenhuizen, omdat in die restaurants veel kinderen komen. Een Kamermeerderheid lijkt vooralsnog echter niet voor het rookvrij maken van cafťs en restaurants.

Zijn pleidooi voor een rookverbod in auto's omdat bestuurders hun handen niet aan het stuur kunnen houden viel niet bij iedereen in goede aarde. Ook in zijn vriendenkring krijgt Van Bommel niet alleen positieve reacties op zijn omslag in het denken over roken. Nadat de Palestijnse sjeik Yassin door IsraŽliŽrs werd omgebracht, kreeg Van Bommel een e-mail met de tekst: 'Harry's vriendje Yassin is ook net gestopt met roken'. Een vriendin schrapte hem van haar vriendenlijst met de mededeling: "Toen je nog rookte, vond ik je veel leuker."