''Amerikanen martelden zeker één Irakees dood''

Xenia-Dewi had ons via de nieuws-submit te melden:

Op internet zijn nieuwe schokkende martelfoto's opgedoken, die laten zien dat Amerikaanse soldaten niet alleen Irakezen mishandelden en vernederden. Het Duitse televisieprogramma 'Spiegel-TV' meldt vandaag dat Amerikaanse militairen zeker één Irakees hebben doodgemarteld. Het programma baseert zich op getuigenissen en documenten, die dit bewijzen.

Het zou om de Iraakse stamoudste Asad Abdul Kareem Abdul Jaleel gaan. Hij werd eerder dit jaar door Amerikaanse soldaten op straat opgepakt en overgebracht naar de militaire basis Al Asad, bij de stad Khan Al Baghdadi. Een medegevangene beschreef aan het Duitse televisieprogramma in detail hoe de man dagenlang op sadistische wijze werd gemarteld. Vijf dagen later overleed de stamoudste.

Volgens een Iraakse lijkschouwer toonden sporen op het stoffelijk overschot aan dat de man gemarteld is. Hij bevestigde dit tegenover Spiegel-TV. Het programma zegt ook foto's van het lichaam in bezit te hebben, die wijzen op ernstige mishandeling. Één daarvan is inmiddels op het internet terechtgekomen.

Op zondag zal Spiegel-TV uitgebreid aandacht besteden aan de zaak. Het programma is vanaf 22.50 uur op de Duitse zender RTL te zien. RTL is in diverse delen van Nederland op de kabel te ontvangen.


Gemartelde stamoudste
Gemartelde stamoudste, die later was overleden. De sporen van martelingen zijn duidelijk zichtbaar.