Uitspraak hof levert Blok stemmen op

De uitspraak van het hof in Gent die het Vlaams Blok veroordeelde wegens inbreuken op de antiracismewet, heeft de partij geen windeieren gelegd. Voor een groot deel van de inwoners van de Belgische provincie Antwerpen zal de uitspraak geen effect op hun stemgedrag hebben. Zeven procent zal echter zijn stem wijzigen in het voordeel van Vlaams Blok. Dit blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de Gazet van Antwerpen.

Aan de ondervraagden werd gevraagd of de veroordeling van het Vlaams Blok al dan niet hun stemgedrag zou veranderen. Hierop antwoordde 86 procent dat dat niet het geval zou zijn, een zeer ruime meerderheid dus. Vijf procent had geen mening en zeven procent antwoordde dat ze nu zal stemmen op het Vlaams Blok, terwijl ze dat eerder niet van plan was. Slechts 1 procent gaf te kennen dat ze niet meer zal stemmen op het Blok, terwijl ze dat zonder de uitspraak wél zou doen.

Als je er een foutmarge van drie procent van aftrekt, kan kan men concluderen dat het Vlaams Blok voordeel zal halen uit de omstreden uitspraak. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat jongeren sterker bij hun mening blijven dan ouderen (respectievelijk 94 procent en 82 procent) en dat het voordeel voor het Vlaams Blok net andersom ligt (vijf procent bij de jongeren, acht procent bij de ouderen). Het arrest heeft minder invloed gehad op de hogere sociale klassen dan de lagere.