A'dam Osdorp telt negen jeugdbendes

Uit gecombineerde onderzoeken van politie en Vrije Universiteit-onderzoeker Jaap Noorda blijkt dat in Amsterdam-Osdorp negen criminele jeugdbendes actief zijn, bestaande uit 145 jongens. Deze negen bendes maken op straat de dienst uit, naast nog eens veertien andere groepen die overlast veroorzaken of zich 'hinderlijk' op straat ophouden. In totaal hebben de 23 jeugdbendes ruim 500 leden, voornamelijk bestaande uit Marokkaanse jongens.

Volgens Noorda bestaan de groepen uit verschillende categorieën jongeren: een harde kern (die veelvuldig met de politie in aanraking is geweest), lichte criminelen en risicojongeren. De grootte van de criminele groepen loopt uiteen van 25 tot 50 man, van wie vaak ongeveer 5 tot de harde kern behoren en 15 'licht crimineel' zijn.

Dat er veel Marokkaanse jongeren tot de bendes behoren komt onder meer omdat ze sowieso 50% uitmaken van de jeugdpopulatie in Osdorp. Ze vormen een groep die in zijn geheel kampt met werkloosheid en een beperkt toekomstperspectief.

Over enkele jaren wil de gemeente grip hebben op de straatgroepen en de straten leefbaarder hebben gemaakt. Daartoe gaan de verschillende gemeentelijke instanties nauw samenwerken om per groep alle jongeren naar het gewenste 'loket' te krijgen. De meeste gevallen kunnen door jeugdzorg of andere 'softe' instanties geholpen worden met vrijetijdsbesteding, opleidingen of werk. De harde kern zal echter moeilijker zijn aan te pakken, en zullen door justititie moeten worden gecorrigeerd.

Werk is de beste manier om deze jongens een toekomst te bieden, maar er zijn op dat punt nog geen passende projecten, en de financiering is onzeker. Op dit moment bestaat de aanpak overigens nog grotendeels op papier.