[update] Kinderen 4 maanden alleen in Gambia

Tjahzi en acropia hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Twee ouders uit Drenthe hebben onlangs hun eigen kinderen in het Afrikaanse land Gambia achtergelaten. Een gezinsvoogd en een medewerker van Bureau Jeugdzorg zijn naar het land gestuurd om de kinderen van 15, 12 en 10 jaar oud op te halen.

De kinderen werden in Gambia opgevangen door een welzijnsorganisatie, die anderhalve week geleden contact opnam met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet bekend hoe lang zij op straat hebben gezworven. De kinderen zullen naar verwachting vandaag in Nederland terugkeren, waar zij in een pleeggezin zullen worden opgenomen.

Cees Wierda, directeur van Jeugdzorg Drenthe in Papenvoort, wil om privacyredenen de identiteit van de betrokkenen niet vrijgeven. Over het motief heeft de man geen enkel idee. "De vader en moeder, de biologische ouders van de kinderen, zijn behoorlijk in de war, maar voorlopig weten we de exacte reden nog niet. De zaak is in onderzoek bij de Raad voor de Kinderbescherming. Pas als dat onderzoek is afgerond, kunnen we in overleg met de rechter beslissen wat er verder met de kinderen moet gebeuren. Nu is het onze eerste zorg de kinderen uit Gambia te halen en in veiligheid te brengen", aldus Wierda. Hij meldde dat Jeugdzorg wel vaker kinderen uit Suriname of van de Antillen moet ophalen. "Maar Afrika? Nee. Een hele vreemde zaak."

Update 18.19 uur
Naar nu blijkt hebben de drie kinderen Denise, Cynthia en Bj÷rn, afkomstig uit Meppel, vier maanden alleen in Gambia doorgebracht. Twee weken geleden werden zij 'ontdekt' door Friese toeristen die de autoriteiten waarschuwden.

De ouders hebben verklaard de kinderen noodgedwongen achter te hebben moeten laten in Afrika. De moeder van de kinderen werd tijdens een verblijf in Nederland ziek en moest naar het ziekenhuis. Daarom besloot de stiefvader ook naar Nederland te gaan om eerst onderdak te regelen voor zijn vrouw. Daarna zou hij terugkomen om voor de kinderen te zorgen. "Maar van niemand kregen we hulp, terwijl we geen cent meer hadden voor een vliegreis", aldus de stiefvader.

De biologische vader heeft zijn kinderen al twee jaar niet gezien, maar hij wil nu de zorg overnemen. "Ik wil in elk geval niet dat ze teruggaan naar mijn ex-vrouw. Dit is een intrieste zaak."