Rijk stelt harde eisen aan de NS

Speedski had ons via de nieuws-submit te melden:

Staatssecretaris Schultz (Verkeer) wil harde eisen gaan stellen aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) om nog eens tien jaar gebruik te mogen maken van het Nederlandse spoor. Zo moet in 2007 87 procent van de treinen op tijd rijden en mogen de treinkaartjes tot 2008 ieder jaar maar 2 procent stijgen, gelijk aan de inflatie.

Nu is het nog zo dat 83 procent van de treinen op tijd moet rijden. In de nieuwe consessie staat ook dat NS klanten in de spits een kans van 80 procent moet bieden op een zitplaats.

Als NS niet aan de eisen voldoet, zal een boete worden opgelegd. In het uiterste geval wordt zelfs het management ontslagen.

De concessie, die nog voorlopig is, wordt deze week voorgelegd aan consumentenorganisaties, die zes weken de tijd krijgen om te reageren. Reizigersorganisatie Rover heeft al laten weten 87 procent stiptheid te weinig te vinden. "Bij het vorige contract met de NS, in 1995, gold nog een eis van 95 procent. Dus de eis aan de vervoerder is niet strenger maar juist soepeler", stelt R. Spithorst van Rover.