Belgische rel over BBC-documentaire ex-koning

1034247 had ons via de nieuws-submit te melden:

De BBC-documentaire 'Blanke koning, rood rubber, zwarte dood' over de vroegere Belgische vorst Leopold II heeft in België tot grote opschudding geleid. Na minister van Buitenlandse Zaken Michel heeft nu ook het koninghuis de Vlaamse zender VRT indirect gevraagd de documentaire niet uit te zenden.

VRT wil de documentaire morgen en volgende week uitzenden op haar tweede net Canvas. Het programma gaat in op het regime van Leopald II in Congo. Dat land was van 1885 tot 1904 privé-bezit van de koning, die daar volgens de BBC ware rooftochten zou hebben gehouden. De objectiviteit van het programma wordt echter aan de kaak gesteld door franstalige Belgische media die meldden dat de BBC eigenlijk alleen maar Vlaamse criticeurs van Leopold II aan het woord liet.

Minister Michel drong er daarom maandag op aan de documentaire niet uit te zenden. Het koningshuis heeft nu aan de zender laten weten "bekommerd" te zijn. Dergelijke bewoordingen werden in het verleden ook al gebruikt om programma's niet uit te laten zenden. De VRT wil echter meer weten over deze bekommernis. "Voor we officieel reageren, willen we graag weten wat nu precies het probleem is", aldus de woordvoerster.