Afghaanse minister Sadiq vermoord

Bij zware gevechten in Herat, in het westen van Afghanistan, is vandaag de Afghaanse minister van Toerisme en Luchtvaart, Mirwais Sadiq, vermoord. Eerder op de dag zou zijn vader, gouverneur Khan van de machtige provincie, ontsnapt zijn aan een aanslag.

Een woordvoerder van Khan meldde dat de minister stierf terwijl hij in zijn auto zat, twee politieagenten die naast hem zaten zouden ook omgekomen zijn. De woordvoerder denkt dat Zahir Nayebzada, een militaire commandant in Herat, achter het geweld zit; aanhangers van hem zouden de hinderlaag hebben gelegd. Het incident zou zijn ingegeven door "persoonlijke rivaliteit", aldus de zegsman. Nayebzada zou de macht in het westen naar zich toe willen trekken.

Er volgden gevechten rond het huis van Nayebzada. Daarbij zouden, volgens de commandant zelf, meer dan honderd mensen gestorven zijn. Hij beweerde ook dat Sadiq pas bij die gevechten omkwam. "Hij drong mijn huis binnen en begon hier het gevecht. Ik doodde Sadiq niet in een hinderlaag. Hij werd in een later gevecht gedood. Meer dan honderd mensen aan beide zijden zijn gedood", aldus de commandant.

Mirwais Sadiq is al de derde minister die de dood vindt sinds het verdrijven van de Taliban. Eerder werd Abdul Rahman, zijn voorganger op het departement voor Luchtvaart en Toerisme, in begin 2002 op het vliegveld van Kabul vermoord. In 2003 werd minister en vice-president Haji Qadir omgebracht voor zijn kantoor in de hoofdstad Kabul.

Mirwais Sadiq
Mirwais Sadiq (rechts)