Groeiend aantal autochtone tienermoeders

calvobbes herschreef voor ons het volgende bericht. Ook pberends meldde dit via de nieuws-submit:

Het aantal tienermoeders in Nederland is in 2002 gedaald, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is alleen niet het geval bij autochtone meisjes. Daar steeg het aantal tienermoeders juist. In 2001 waren er 1484 autochtone tienermoeders, in 2002 waren dat er 95 meer, namelijk 1579. Het aantal abortussen bij autochtone meisjes is bijna gelijk gebleven.

De landelijke daling in het aantal tienermoeders is te danken aan de daling van het aantal allochtone tieners dat een kind kreeg. Waren dat er in 2001 nog 2085, in 2002 was dat al met 152 afgenomen tot 1937. Ook het aantal abortussen is afgenomen. De verbeterde zwangerschapspreventie noemt het CBS als voornaamste oorzaak van de daling bij tienermoeders van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse afkomst.

Vergeleken met andere EU-landen heeft Nederland weinig tienermoeders en abortussen. Maar ook in andere Europese landen zijn gunstigere ontwikkelingen te zien bij geboortes en abortussen. Het aantal abortussen blijft echter het hoogst in Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Vooral in de laatste groep landen lijken abortussen een belangrijke rol te spelen in het terugdringen van het aantal tienermoeders.