Chinees maanprogramma van start

Met een investering van ongeveer 135 miljoen euro heeft de Chinese overheid het startschot gegeven voor de volgende fase van het Chinese ruimtevaartprogramma. Een functionaris maakte bekend dat de voorbereidingen om in 2007 een satelliet in een baan rond de maan te brengen inmiddels onderweg zijn.

Het satellietprogramma zal de eerste stap zijn in een ambitieus driedelig maanproject, gevolgd door een onbemande maanlanding in 2010. Het sluitstuk staat gepland voor 2020 waarbij een onbemand voertuig bodemmonsters op de maan moet gaan verzamelen om mee terug te nemen naar de aarde

De satelliet zal gedetailleerde driedimensionale opnames van het maanoppervlak gaan maken, op zoek gaan naar eventuele grondstoffen en bruikbare materialen en de diepte van de verschillende lagen van het maanoppervlak gaan bepalen. Voor de eerste fase van het project zal China gebruik maken van reeds ontwikkelde technologie zoals de Lange Mars III raket. Het satellietprogramma wordt gezien als een belangrijke stap in China's streven een belangrijke rol te spelen in de verkenning van de ruimte, waarbij de maan als een geschikt platform voor verder onderzoek wordt beschouwd. Het maanprogramma staat ook wel bekend als het 'Chang'e Programma', verwijzend naar de godin die in een oude Chinese sage naar de maan afreisde.