Kerry wint opnieuw, Clark geeft op

Amerikaanse verkiezingenJohn Kerry, kandidaat voor het Amerikaanse presidentsschap, heeft opnieuw in twee staten de meerderheid van de stemmen gehaald. In de zuidelijke staten Virginia en Tennessee was Kerry te sterk voor zijn opponenten John Edwards en Wesley Clark. Met respectievelijk 52 en 42 procent van de stemmen kwam de noorderling Kerry nog dichterbij de verkiezingen van het presidentsschap.

Ondanks de reeks nederlagen hadden Clark en Edwards hun aanhang beloofd om net als Howard Dean door te gaan tot de belangrijke voorverkiezing in Wisconsin. Clark trok echter zijn conclusies toen hij in Virginia genoegen moest nemen met een derde plaats. Zijn woordvoerder meldde dat Clark vanavond in zijn woonplaats Little Rock, Arkansas een toespraak zal houden om zijn beslissing officieel bekend te maken.

Wesley Clark niet zo succesvol als verwacht

Bij zijn officiële kandidaatstelling veroorzaakte de viersterrengeneraal nog opwinding. Hij kreeg zelfs publiekelijk de steun van popzangeres Madonna. Zijn campagne raakte echter al snel in moeilijkheden. Omdat Clark als beroepsmilitair gebrek had aan politieke ervaring, kreeg hij maar weinig mensen achter zich.

Vorige week bleek eens te meer dat Clarks campagne in het slop raakte toen zijn medewerkers hun salaris teruggaven om televisiespotjes in Tennessee te kunnen betalen. Clark won de voorverkiezing in de staat Oklahoma maar was verder weinig succesvol. Daaruit heeft de generaal gisteren zijn conclusies getrokken, aldus zijn woorvoerder.