Vonnis ter dood veroordeelde niet voltrokken

De voltrekking van het vonnis van de ter dood veroordeelde Amerikaan Kevin Cooper is enkele uren voor de berechtiging tegengehouden door een beroepsinstantie. Cooper kwam ruim een week geleden in het nieuws omdat de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger weigerde de man pardon te verlenen.

Het was de bedoeling dat Cooper in de nacht van maandag op dinsdag door middel van een injectie ter dood zou worden gebracht. De rechtbank in San Francisco heeft gisteren echter besloten dat de omstreden zaak opnieuw bekeken moet worden. Het Openbaar Ministerie heeft zich tegen het uitstel uitgesproken en een nieuw verzoek ingediend bij het hoogste Gerechtshof.

Cooper werd in 1985 veroordeeld voor de moord op een echtpaar, hun tienjarige dochter en een elfjarig vriendinnetje. De nu 46-jarige veroordeelde houdt echter vol dat hij onschuldig is, volgens hem heeft de politie geknoeid met bewijsmateriaal. Coopers advocaten brachten in het weekend een nieuwe getuige á décharge naar voren, die de onschuld van Cooper zou moeten aantonen.