Verdonk erkent moslimorgaan nog niet

Het dit weekend officieel opgerichte Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wordt nog niet erkend door minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken. De startsubsidie van 40.000 euro zal Verdonk dan ook nog niet geven aan het CMO.

Verdonk wil dat het CMO zich eerst meer richt op vrouwen en jongeren en zoveel mogelijk stromingen gaat vertegenwoordigen. Het CMO bestaat nu alleen uit de zes grootste koepels van soennitische moskeeën. Andere soennieten, sjiiten, alevieten en de ahmadiyya hebben uit protest tegen de uitsluiting al een alternatieve groep opgericht: de Contact Groep Islam. Verdonk heeft wel begrip voor de moeizame samenwerking: ''De ervaring leert dat samenwerking op religieuze grondslag niet altijd even soepel verloopt, zo hebben de Samenwerkende Kerken in Nederland er 400 jaar overgedaan'', aldus de VVD-minister.

Verdonk wil met het CMO praten over kwesties als moskeebouw, de recrutering van jongeren voor de jihad en hoofddoekjes. Ze benadrukte zich niet met interne zaken te willen bemoeien.