FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 februari 2004

Brief van Jordaniër aan Al-Qaeda gevonden

Importfries had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse dagblad The New York Times heeft maandag gemeld dat Amerikaanse functionarissen een brief zouden hebben gevonden waarin de terreurgroep Al-Qaeda wordt gevraagd om onrust te zaaien in Irak. Bij een Amerikaanse inval in een huis waar Al-Qaeda aanhangers zouden zitten werd de brief gevonden.

De brief is afkomstig van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, die eerder werd veroordeeld tot levenslang wegens moord op een Amerikaanse diplomaat, in 2002. Hij wordt nog gezocht en er is een beloning van vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Er wordt vermoed dat hij zich ergens in Irak schuilhoudt.

In de lange brief staat dat er een aanval van Al-Qaeda moet komen op de sjiitische meerderheid in Irak, volgens al-Zarqawi zal dit leiden tot een tegenaanval op de soennitische minderheid, die zich vervolgens zullen aansluiten bij de religieuze extremisten van Al-Qaeda. Een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendiensten meldde dat er nog meer bewijs is dat de terreurgroep sjiitische doelen in Irak wil aanvallen, maar wat dat precies was vertelde hij er niet bij.

Vlaanderen geeft lokatie flitspalen vrij

DaCode had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Belgische automobilisten hoeven zich de komende tijd niet meer druk te maken over flitspalen. Het Vlaamse ministerie van Mobiliteit heeft namelijk besloten om de kaart waarop alle 350 flitspalen in de regio vermeld worden, deze week nog openbaar te maken op het internet, aldus de woordvoerder van de Vlaamse minister van Mobiliteit Gilbert Bossuyt.

Het ministerie geeft deze gegevens vrij in de hoop dat automobilisten juist op die plekken hun snelheid aanpassen en zo zorgen voor veiligere verkeerssituaties. Volgens de Vlaamse overheid zijn de flitspalen niet bedoeld om de staatskas te spekken, maar om de veiligheid van alle deelnemers aan het verkeer te verbeteren.

Man ontsnapt met behulp van neppistool

Een gevangene is in de Amerikaanse staat Nebraska ontsnapt door uit wc-papier een 'pistool' in elkaar te knutselen en daarmee zijn bewakers te bedreigen. Lang kon de man niet van zijn vrijheid genieten, na vier dagen werd hij weer opgepakt.

Een jaar geleden ontdekte de 54-jarige crimineel dat wc-papier als papier maché te gebruiken is en maakte hij een neppistool. Hij verfde deze zwart en wachtte op het juiste moment om het 'wapen' te kunnen gebruiken. Dit moment kwam vorige week dinsdag, toen de man naar een ziekenhuis gebracht zou worden en door slechts twee personen bewaakt werd. De man bedreigde de bewakers en nam de benen.

Vier dagen later kon de man, na een vuurgevecht in een straat in Oklahoma, weer opgepakt worden. Hij zit in de gevangenis van Tecumseh een vrijheidsstraf wegens ontvoering, verkrachting en roof uit.

Op 14 april verkiezingen in Zuid-Afrika

Thabo MbekiDe Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft vandaag bekend gemaakt dat er op 14 april 2004 presidentsverkiezingen zullen worden gehouden in Zuid-Afrika.

De algemene verwachting is dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Mbeki wederom gemakkelijk zal winnen, op dit moment heeft het ANC ook een ruime meerderheid in het parlement. Het wordt de derde verkiezing in Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid in 1994.

Mbeki riep de Zuid-Afrikanen op om de rust tijdens de verkiezingen te bewaren; de voorgaande keren vonden er vele ongeregeldheden plaats. Ook meldde de president dat het ANC nu al de nodige plannen heeft gemaakt om alle problemen van Zuid-Afrika op te lossen en dat het beleid de komende tien jaar daarom niet veel gewijzigd zal worden.

Pierce Brosnan te oud voor 007

Volgens het showbizzpersbureau Wenn hebben producenten van de James Bond-films laten weten dat Pierce Brosnan te oud is om de rol van de populaire geheim agent nog langer te kunnen spelen. De 50-jarige Brosnan heeft vier Bond-films op zijn naam staan.

Begin volgend jaar zouden de opnames van een nieuwe film over 007 beginnen, maar zonder Brosnan in de hoofdrol. Als mogelijke kandidaten voor die rol worden Jude Law, Colin Farell, Hugh Jackman, Christian Bale en Orlando Bloom genoemd. Ook is voor de 22ste Bond-film gekozen voor 'een nieuwe look', vooral om jongere kijkers te interesseren.

Harry Potter in het oud-Grieks vertaald

Het boek 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' is door de Britse Andrew Wilson in het oud-Grieks vertaald. Voor dit klusje had de classicus en leraar één jaar nodig. Bovendien is dit volgens de vertaler de langste doorlopende tekst die in 1.500 jaar in het oud-Grieks omgezet is.

Wilson had zich naar eigen zeggen een tijdje terug voor de grap ingeschreven om het boek te vertalen. De opdracht vatte hij echter serieus op en is een poging om jongeren te interesseren voor het oud-Grieks. Wie het boek daadwerkelijk zal gaan lezen weet Wilson niet, maar veel zijn classicistische vrienden kijken er al naar uit.

Uitgeverij Bloomsbury wil de vertaling volgend jaar samen met de Ierse Gaelic versie uitgeven. Vooralsnog wil Wilson niet kwijt hoe hij woorden als 'quidditch' (zwerkbal) en 'muggle' (dreuzel) vertaald heeft.

Ambulance te water door slapende chauffeur

Twee inzittenden van een ziekenwagen haalden vandaag een nat pak toen ze met ambulance en al in de baai achter het Mercy Hospital in Miami plonsden. De oorzaak bleek een doezelende bestuurder te zijn. De twee hulpverleners waren met hun ambulance op weg naar het ziekenhuis om een patiënt op te halen toen de chauffeur achter het stuur in slaap viel.

De ziekenwagen raakte plots van de weg, schoot door een houten afscheiding en vloog daarna over de waterkering het water in. "Ik dacht dat ik naar een film zat te kijken. Ik zei tegen mijn man, 'Kom snel kijken'. Maar ik zag nergens een cameraman of iets dergelijks", vertelt Xiomara Boris, een ooggetuige van het incident. "Ik hoorde een plons, een hele grote plons. Samen met andere mensen ging ik snel kijken en enige tijd later zagen we die mannen eruit krabbelen. Gelukkig zaten er geen patiënten in", zegt een andere getuige. De bestuurder en zijn bijrijder liepen wat builen en schaafwonden op maar maken het verder goed.

Gewonden bij brand in centrum Dokkum

blackie007 en Matthijs, Boeman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een Chinees restaurant in het centrum van Dokkum woedt sinds vanavond een zeer grote brand. Vier personen zijn met lichte brandwonden en ademhalingsproblemen naar ziekenhuizen in Dokkum en Leeuwarden vervoerd.

De brand aan de Grote Breedstraat 1 is volgens een woordvoerder van de brandweer in de woning boven het restaurant ontstaan. De bezoekers van de eetgelegenheid zijn direct na de ontdekking van de brand naar buiten gegaan. De slachtoffers, twee ouders en hun kinderen, wisten eveneens op eigen kracht het pand te verlaten.

De brandweer was vrij snel met vier bluswagens van verschillende Friese korpsen ter plaatse. Er was een grote menigte toegestroomd om te kijken naar het bluswerk; de gehele binnenstad werd vervolgens afgezet door de politie. Het sein brand meester is inmiddels gegeven.

Miljoenen condooms uitgedeeld in Brazilië

Flying_Vee en VeiligGlijden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Brazilië is vandaag begonnen met het uitdelen van tien miljoen condooms. Het gratis weggeven van deze voorbehoedsmiddelen is bedoeld om de verspreiding van hiv/aids tijdens carnaval tegen te gaan.

Met de weggeefactie proberen de autoriteiten de miljoenen, vooral armere, Braziliaanse mannen te bereiken die denken dat een condoom geen bescherming biedt tegen hiv. De Rooms-Katholieke Kerk, die in Brazilië zeer machtig is, is tegen de uitgifte van de condooms, omdat dit buitenechtelijke seks zou bevorderen.

Arabische wereld raakt achterop

De site Nieuws.nl publiceert vandaag enkele cijfers, afkomstig van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en het Arabisch Ontwikkelingsprogramma. Daaruit blijkt dat Arabische wereld economisch gezien steeds meer achterblijft bij de rest van de wereld.

Zo is bijvoorbeeld de economischegroei in een groeiland als China jaarlijks 15%, in Zuid-Korea 8% en in India 6%. De Arabische wereld steekt daar schril bij af met 3 tot 4% in Egypte en Oman, 2 tot 3% in Marokko en Tunesië, 1 tot 2% in Jordanië en Algerije en met minder dan 1% in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De schoolcijfers zijn niet veel beter. Het gemiddeld aantal jaren dat Arabische jongens op school zitten is sinds 1960 gestegen van één jaar tot ruim vijf jaar in 2000. In de Aziatische groeilanden steeg dat van gemiddeld vijf jaar in 1960 tot elf jaar in 2000. Arabische meisjes gingen in 1960 zo goed als niet naar school en in 2000 drie jaar; Aziatische meisjes twee jaar in 1960 en bijna negen jaar in 2000.

In de Arabische wereld staan er 18 computers per 1.000 inwoners, terwijl het internationale gemiddelde 78,3 computers per 1.000 personen bedraagt. Slechts 1,6% van de Arabieren heeft toegang tot internet.

Vergelijkt men het aantal patenten dat tussen 1980 en 2000 in de VS geregistreerd is dan blijkt ook de achterstand van de Arabische wereld: Koeweit 52, Egypte 77, Saudi-Arabië 171, Chili 147, Israël 7.652 en Zuid-Korea 16.328.

Ook PvdA wil controle op besnijden

Ook de PvdA is nu voorstander van een regelmatige controle op besnijdenis bij meisjes. Namens de PvdA zei Kamerlid Ella Kalsbeek dat schoolartsen àlle meisjes moeten gaan controleren. VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali pleitte eerder ook voor zo'n controle, maar dan alleen bij meisjes uit risico gebieden, zoals Somalië, Ethiopië of Egypte.

De Vrije Universiteit in Amsterdam stelde onlangs in een rapport dat sommige in Nederland wonende meisjes, op vakantie in het land van herkomst worden besneden. Zowel De VU als de organisatie Defence for Children willen dat dergelijke praktijken ook hier strafbaar worden. Ouders die hun dochters in het buitenland laten besnijden kunnen dan hier veroordeeld worden. Een Kamermeerderheid lijkt het daarmee eens te zijn.

-
Meer info over besnijdenissen bij vrouwen.

Kamer steunt asielbeleid Verdonk

Het asielbeleid van VVD-minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is goedgekeurd door de Tweede Kamer. CDA, VVD en D66 spraken hun steun uit voor haar plan 26.000 asielzoekers het land uit te zetten. Een motie ingediend door de PvdA, welke pleit voor een ruimer algemeen pardon, lijkt kansloos.

Een Kamermeerderheid van CDA en D66 en de oppositie vroeg Verdonk wel nog eens ruimhartig naar de schrijnende gevallen te kijken.

Minister Verdonk verwacht dat de eerste uitgeprocedeerde asielzoekers nog vóór de zomer uitgezet kunnen worden. Ze zei blij te zijn met de steun van de Kamermeerderheid. Wel toonde ze zich geraakt door een spandoek op de publieketribune van de Kamer. Dat legde een relatie met de deportaties van joden in de Tweede Wereldoorlog.

Ronderecord voor Barrichello

Rubens Barrichello reed vandaag voor de derde achtereenvolgende dag op het circuit van Mugello met de F2004.

Zaterdag reed Rubens in de regen en kon dus geen snelle tijd neerzetten.Gisteren ging het al wat beter, maar vandaag ging het allemaal veel beter, want Rubens reed met de nieuwe Ferrari het ronderecord helemaal stuk. Hij bleef meer dan twee seconden onder de oude tijd.

Rubens reed 1.18.704 en dat is twee seconden sneller dan het oude record dat op 1.20.943 stond. Het oude record stond op naam van Michael Schumacher die dit in 2002 reed met de F2002. Barrichello reed in totaal 74 rondes. De F2004 is dus erg snel en ook zeer betrouwbaar. De concurrentie is dus gewaarschuwd.

Muis in blik: 800 euro schadevergoeding

Een rechter in de Franse stad Montpellier heeft levensmiddelenconcern Bonduelle veroordeeld tot betaling van schadevergoeding van 800 euro aan een Franse familie. Twee jaar geleden ontdekte de familie bij het openen van een blikje groente een dode muis tussen de groente.

Aanvankelijk wilde Bonduelle geen financiële tegemoetkoming geven omdat de gezondheid van de familie nooit in gevaar zou zijn geweest. Ze hoopten er vanaf te komen met een paar gratis blikken en een kookboek, het gezin nam hier echter geen genoegen mee en ging naar de rechter.

Ook @Home verhoogt snelheid

AJH had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat eerder vandaag internetprovider Chello bekend maakte de uploadsnelheden voor haar abonnees te verhogen, heeft ook @Home laten weten deze snelheden aan te passen aan de markt. De verhoging van de uploadsnelheid zal in eerste instantie alleen gelden voor het duurste en snelste abonnement: @Home Breedband.

"De uploadsnelheid van @Home Breedband zal binnen een maand worden verhoogd tot 256 Kbps", zo zegt Jan Bakker, woordvoerder van moederbedrijf Essent. "De snelheden van @Home Budget en Basis blijven voorlopig ongewijzigd. We blijven de markt in de gaten houden. Wij zien vooralsnog geen reden om de andere abonnementen aan te passen."

De internetproviders die hun diensten aanbieden via de kabel proberen onder meer op deze wijze hun teruglopend marktaandeel terug te winnen. Vorige week werd bekend dat er dit jaar voor het eerst meer ADSL-aansluitingen zijn dan kabelinternet-aansluitingen.

Marokkaanse auteur voor hoofddoekverbod

De bekende Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun, winnaar van de Prix Goncourt (1987), die al ruim 30 jaar in Frankrijk woont, is een groot voorstander van de voorgenomen Franse wet die opzichtige religieuze symbolen zoals hoofddoeken, keppeltjes en grote kruisen op openbare scholen verbiedt. Ben Jelloun is schrijver van tientallen boeken die in 34 talen, waaronder het Nederlands, zijn vertaald. De auteur, wiens boek 'Duivelse liefdes' binnenkort in ons land verschijnt, vindt zonder meer dat de wet er moet komen.

Volgens Ben Jelloun is de positie van de vrouw in het geding: ''Als jonge moslimmeisjes zich gaan sluieren, móet je absoluut reageren. Die sluier is een symbool, niet zomaar een stukje textiel. Vrouwen die een hoofddoek dragen, willen daarmee zeggen dat ze een andere blik op de wereld hebben, een ander begrip van de cultuur, een andere kijk ook op de positie van de vrouw.'' De schrijver wijst erop dat een hoofddoek op school leidt tot het niet meer volgen van bepaalde lessen, zoals gymnastiek. ''Maar ook biologie omdat daar misschien wel over Darwin zal worden gepraat. Of tekenen, omdat de islam afbeeldingen verbiedt. Het werkelijke gevaar schuilt in het feit dat deze meisjes alles wat het feminisme de laatste 30 jaar heeft gebracht op het gebied van het wegnemen van angst, van seksualiteit en vrijheid, ontkennen.''

Ben Jelloun is er ook voorstander van dat het sluierverbod binnenkort in ziekenhuizen en andere openbare ruimten zal gaan gelden. ''Er gebeuren nu volstrekt absurde dingen. Een moslimvrouw die in levensgevaar op de eerste hulp wordt binnengebracht, die weigert door een mannelijke arts te worden aangeraakt. Een moslimvrouw die op het gemeentehuis werkt en weigert een man de hand te schudden. Als nu niets wordt ondernomen, moeten er straks gescheiden zwembaden komen, en daarna gescheiden bioscopen.''

Volgens de schrijver wordt de sluier niet dwingend door de Koran voorgeschreven. In de Koran staan volgens hem twee verzen die naar een sluier verwijzen: vers 24 en vers 33. ''Er staat niet: je moet naar school met een hoofddoekje. Er staat dat gelovige vrouwen hun bovenlichaam moeten bedekken om niet te worden aangezien voor een prostituee. Er staat dus niet dat vrouwen, zoals in Afghanistan zich totaal in het zwart moeten hullen waardoor ze eruit zien als spoken.''
Tahar Ben Jelloun

Kamermeerderheid voor Franse 'sluierwet'

Dit weekend tekende zich in de Franse Senaat een overgrote meederheid af voor de zogenaamde ,,sluierwet''. Premier Raffarin deed twee toezeggingen waardoor hij het merendeel van de 149 socialistische Kamerleden over de streep trok, die eigenlijk een verbod wilden van alle ,,zichtbare'' symbolen. Maar zo'n verbod botst met Europese wetgeving.

Raffarin zegde toe in de nieuwe wet de verplichting op te nemen te bemiddelen en te overtuigen vóór er maatregelen komen tegen met name moslimmeisjes die hun hoofddoek niet af willen doen op school. Daarnaast zal het parlement over een jaar de balans van de nieuwe wet mogen opmaken.

De premier kondigde bovendien aan dat er binnenkort een soortgelijke regeling komt voor ziekenhuizen.

Belangstelling Valentijnsdag loopt terug

pberends attendeerde ons via de newssubmit op het volgende:

Aanstaande Valentijnsdag met veel vertrouwen op de postbode wachten zou wel eens op een teleurstelling uit kunnen lopen. Deze waarschuwing komt van het bureau De Vos en Jansen die de animo onder Nederlanders voor Valentijn onderzocht. En die was niet groot. Slechts een enkeling is van plan om op veertien februari hun hartstocht via een kaartje of cadeau aan hun grote liefde te verklaren. Vorig jaar zeiden nog zo'n twintig procent van de ondervraagden dat ze van plan waren een romantische actie te ondernemen, dit jaar is dit gedaald tot slechts zeventien procent.

Niet onverwacht is dat de meeste positieve antwoorden van jongeren komen. In de leeftijd tot 25 jaar zou 40 procent iets aan Valentijn willen doen. Daarna daalt de belangstelling voor dit uit Amerika overgewaaide gebruik gestaag, om bij zestigplussers tenslotte onder de tien procent te zakken.

Bij de keuze tussen een kaartje of een cadeau kiest bijna de helft voor het laatste. Ook viel op dat er mensen een kaartje aan hun eigen partner sturen en ook vaak gewoon de afzender vermelden in plaats van anoniem, zoals het gebruik ooit was. Van de mannen en vrouwen zijn de eersten het meest vrijgevig. Terwijl mannen gemiddeld wel vijftig euro besteden aan hun beminde, houdt bij vrouwen de liefde bij zo'n vijftien euro op.

Mogelijk Amerikaanse bases in Oost-Europa

Militaire experts uit Amerika reizen deze week naar Polen, Bulgarije en Roemenië om te bekijken of er daar mogelijk Amerikaanse militaire bases komen. De Verenigde Staten is namelijk van plan om wereldwijd haar militaire structuur te vernieuwen.

Het Pentagon is sinds vorig jaar al bezig met dergelijke plannen. Zo is het de bedoeling om bestaande legereenheden in Europa te ontbinden en enkele bases uit de tijd van de Koude Oorlog in Duitsland op te heffen. In plaats daarvan wil Amerika kleinere, meer gelimiteerde operaties op touw zetten in Oost-Europa om zo dichter bij het Midden-Oosten en Azië te kunnen komen.

De nieuwe operaties betreffen geen bases zoals deze in het verleden werden opgezet in Duitsland. Een reguliere basis betrof daar normaliter een kazerne waar soldaten met hun gezinnen voor jaren achtereen bleven wonen. De nieuwe lokaties die Amerika voor ogen heeft voor de plaatsing van troepen zijn kleinschaliger, bestaan korter en worden in samenwerking met het gastland opgezet en onderhouden.

De grotere bases in Duitsland zullen overigens gewoon blijven bestaan, er zal dit jaar al worden begonnen met het opheffen van de bestaande bases. Verwacht wordt dat de werkzaamheden tot ongeveer 2010 duren. Er zijn op dit moment in Duitsland zo`n 80.000 Amerikaanse troepen gelegerd.

Stichting BREIN tegen spotjes @Home

Gammapooka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

@HomeKabelinternetprovider @Home heeft zich de woede op de hals gehaald van de stichting BREIN, vanwege de inhoud van twee radiospotjes die de provider sinds enkele weken uitzendt. In de spotjes is te horen hoe mensen praten over een zojuist binnengehaalde film of een compleet gedownloade CD van de Rolling Stones. @Home wil door de spotjes laten weten dat het downloaden van muziek en films nog sneller gaat met een verbinding van het bedrijf.

Directeur Kuik van stichting BREIN, de stichting die de copyrights van artiesten beschermt, zei: "Ik kon het niet geloven toen ik het hoorde. Dit gaat te ver: dit is gewoon het aanmoedigen van illegaal aanbod. Iedereen begrijpt dat je tot diefstal aanzet als je heling toelaat." Omdat de internetprovider geen reactie op de aantijgingen van BREIN wenst te geven, gaat Kuik verhaal halen bij de Reclame Code Commissie.

De spotjes zijn te beluisteren op de site van het mediaprogramma Antenne2 van de AVRO.

Digitale Valentijnskaarten openbaar

Marcel, fyful, Johnie, Remco en Marcel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

SchipholLuchthaven Schiphol heeft veiligheid als prioriteit. Maar als het aankomt op het beveiligen van de eigen website blijkt dat het vliegveld enige steken heeft laten vallen. Via de website (www.schiphol.nl) was het mogelijk om een digitale valentijnskaart te versturen naar de (geheime) liefde van je leven. Website GeenStijl.nl heeft echter achterhaald hoe de kaarten op de server worden bewaard en heeft de links die naar de teksten leiden op de eigen site gepubliceerd.

Op dit moment is de website van de valentijnsactie tijdelijk niet meer beschikbaar. Verzenders van een digitale kaart maakten kans op een reis voor twee personen naar Venetië.

[update] FOK!Radio van 9 februari

Fok! RadioUpdate 22:51 uur

In de studio waren Portier en Jerruh. Terug luisteren of nog niet gehoord? Klik hieronder:

Klik hier om te luisteren

Originele bericht
Een speciale uitzending vanavond om 20:00 uur van FOK!Radio. Niet Nolius en SunChaser zullen de presentatie doen, maar Bluezz en Golfer nemen het voor een keertje van hen over. Martijn zal aan de knoppen zitten.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

In de studio vanavond weblogger Portier. Van hem horen we alles over dit leuke onderdeel van FOK! Bij hem is Jerruh, moderator van Seksualiteit. Van hen horen we alles over hun leven op en buiten FOK!

En wat Bluezz en Golfer verder nog in gedachte hebben, blijft een verrassing!!

Uiteraard gaat Yvonne ook weer met ons roddelen. Meer over het forum hoor je weer van Knut. Hij neemt de afgelopen week op het forum op geheel eigen manier met je door. Aangezien SunChaser ziek is, zal Bluezz een column maken en voordragen.

En we draaien veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum aangevuld met de muziek van ActionRadio. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (24 kbps, lage kwaliteit)
Stream 3 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl
Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen. Oude uitzendingen terug luisteren kan via deze pagina! Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft een geheel vernieuwde eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

Rappers roepen op tot jihad

In Groot-Brittannië hebben de hiphoppers Sheikh Terra and the Soul Salah Crew een nummer gemaakt waarin ze jonge moslims oproepen zich aan te sluiten bij het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Het nummer 'Dirty Kuffar' (Vuile ongelovigen) wordt verspreid via internet.

Het nummer van de Londense rappers gaat vergezeld van een videoclip. Daarin staat rapper Sheikh Terra (sjeik Terror), met een pistool en de Koran in z'n handen, op te roepen tot een heilige oorlog tegen het westen. De clip bevat beelden van persdiensten en televisiezenders, onder meer van de oorlog in Irak. In de clip verandert Al Qaeda-bevelhebber Ayman al-Zawahri in een leeuw, terwijl de Amerikaanse president Bush langzaam een aap wordt. De Saoedische koning Fahd transformeert tot een duivel, de Egyptische president Mubarak tot een vampier.

Wat regels uit het nummer:

''Peace to Hamas and the Hizbollah
OBL [bin-Laden] pulled me like a shiny star
Like the way we destroyed them two towers ha-ha
The minister Tony Blair, there my dirty Kuffar
The one Mr Bush, there my dirty Kuffar...
Throw them on the fire''



Op deze website staat de videoclip in diverse bestanden en formaten.
Zie ook dit artikel in the guardian.

Engeland krijgt ook 'FBI'

David Blunkett, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, liet vandaag weten dat Groot-Brittannië binnenkort haar eigen FBI krijgt. Ze gaat namelijk een veiligheidsdienst opzetten die als taak heeft om de georganiseerde misdaad te bestrijden. De op te richten veiligheidsdienst lijkt op de federale recherche van Amerika, de FBI.

De Britse FBI zal zich vooral toespitsen op drugshandel, mensensmokkel, fraude en kinderpornografie. De organisatie zal de 'Serious Organized Crime Agency' (SOCA) gaan heten en zij zal de taken van twee andere diensten overnemen die zich ook met zware misdaad bezighouden. Uiteindelijk zal dit leiden tot de grootste reorganisatie binnen de Britse politie sinds 1964, er wordt verwacht dat veel politiekorpsen in heel Engeland hun beste mensen aan de dienst kwijt zullen raken.

Parkeerbeheer redt vrouwen uit gracht

In Amsterdam zijn vanochtend twee inzittenden (moeder en dochter) uit een auto gered die een gracht was ingereden. Dat gebeurde op de hoek Weesperstraat-Nieuwe Prinsengracht.

Een medewerker van parkeerbeheer wist de moeder, die niet kon zwemmen, op het droge te krijgen. De dochter kon niet uit de auto komen, waarop twee andere medewerkers van parkeerbeheer de gracht in sprongen. Zij wisten met een zaklamp de achterruit stuk te slaan en zo de dochter te bevrijden.

Beide vrouwen hielden behalve hevige schrik, niets aan het ongeval over.

Vader Murat D. voor de rechter

Vandaag verscheen in de rechtbank te Rotterdam Eyup D. voor de rechter. Hij is de vader van Murat, die vastzit voor het doodschieten van docent Hans van Wieren. Justitie verdenkt vader D. ervan betrokken te zijn geweest bij een schietpartij op 20 oktober op de Schansweg in Rotterdam. Daarbij raakte een man zwaargewond. Het OM beticht Eyup D. van poging tot moord.

De officier van justitie greep deze rechtszaak aan om de verdachte erop te wijzen dat hij een slecht voorbeeld is geweest voor zijn kinderen. Vader D. reageerde niet op de zware verwijten aan zijn adres. Hij ontkende betrokken te zijn geweest bij de schietpartij, maar gaf wel toe jarenlang een vuurwapen in huis te hebben gehad.

Webber twijfelt aan BAR

Mark Webber betwijfelt of BAR in de races kan laten zien, wat ze nu tijdens het testen laten zien.

Zoals iedereen heeft kunnen lezen, waren de BAR-rijders in de test van afgelopen week in Barcelona zeer snel en reden ze zelfs ronderecords. Webber is de eerste van de andere rijders die zijn twijfels uit over de betekenis van deze testtijden.

Hij zegt: "Als we over podiumplaatsen praten, dan verwacht ik daar BAR sneller dan Toyota. Maar ik verzeker je dat BAR niet op de plaats zal staan, waar ze nu testen."

Webber verwacht een top vier van teams. Ferrari, Williams, McLaren en Renault zullen volgens hem strijden om podiumplaatsen, het wereldkampioenschap en de constructeurstitel. En Renault zal volgens hem dichter bij de top staan dan sommige mensen denken.

Webber liet zich ook nog een hint ontvallen, die er op duidt dat hij volgend jaar best voor Renault zou kunnen gaan rijden. "Eerst moet ik presteren, anders wil niemand me. Renault hielp me hier te komen, dus zullen we de beslissing samen nemen. Er zijn genoeg mogelijkheden.", aldus Webber.

Kamerdebat over asielbeleid

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Momenteel debatteert de Kamer over het asielbeleid van het kabinet met minister Verdonk. De stand van zaken tot nu toe:

De SP wil dat asielzoekers die na vijf jaar nog in de opvang zitten, een verblijfsvergunning krijgen. SP-Tweede-Kamerlid De Wit pleitte vandaag tijdens het debat over de vertrekregeling voor een generaal pardon voor deze groep. Ook GroenLinks en de ChristenUnie willen een genereus pardon.

Volgens de SP pikken de Nederlanders het asielbeleid van Verdonk niet langer. De protesten zijn dan ook niet het gevolg van een mediahype maar "een weergave van wat er speelt in de samenleving." GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos gaf tal van voorbeelden van asielzoekers die in een schrijnende situatie zitten, maar niet mogen blijven. Vos meent dat in ieder geval gezinnen met kinderen zouden moeten blijven

De LPF wil een pardon voor asielzoekers die al tien jaar in Nederland zijn. De partij vindt het goed dat Verdonk nu de verantwoordelijkheid neemt om mensen bij hun terugkeer te helpen. Bij de uitzetting mogen van de LPF echter géén gezinnen gescheiden worden. Ook mogen gezinnen niet op straat terechtkomen. Voormalig minister van Vreemdelingenzaken Hildebrand Nawijn wil dat de minister haar bevoegdheid voor schrijnende gevallen goed gebruikt. De huidige 220 asielzoekers die mogen blijven wegens hun schrijnende situatie, vindt hij aan de lage kant.

CDA en VVD staan in het debat pal achter het beleid van Verdonk. Van hun mag de minister 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzetten. De ruim 2.300 gevallen waar in de vorm van een algemeen pardon een uitzondering voor wordt gemaakt, is voldoende vinden de twee regeringspartijen. Ook D66 is niet voor een ruimer pardon, maar wil wel dat er goed naar schrijnende gevallen gekeken wordt. Ook CDA-Kamerlid Van Fessem vroeg daarom.

Namens de PvdA kondigde Klaas de Vries een motie aan die de minister vraagt om een ruimer algemeen pardon. De inhoud van de motie zal afhangen van het antwoord van de minister en het standpunt van de andere fracties in het debat. De Vries kwam zelf onder vuur te liggen omdat hij minister was in het tweede kabinet-Kok dat geen ruimer pardon wilde. Indertijd stemde de PvdA tegen een motie die ook vroeg om een ruimer algemeen pardon voor asielzoekers. De Vries erkende nogmaals over deze kwestie van mening te zijn veranderd. Hij zei het nu te betreuren dat de PvdA-fractie destijds tegen stemde.

Minister Verdonk sprak zich tijdens het debat uit tegen een ruimer algemeen pardon. Ze meent dat daarvan een aanzuigende werking uitgaat.

Dief verraden door mobiele telefoon

Scor3p, samvdbosch en AngryAngel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 37-jarige man uit De Bilt is na het stelen van de GSM van een politieman tegen de lamp gelopen doordat de agent meteen het nummer van het gestolen toestel belde. De Biltenaar is aangehouden toen er belgeluiden uit zijn zak kwamen, zo meldde de politie.

De politie was in het centrum van Wageningen om in te grijpen bij een opstootje. De agenten zagen toen ze terugkwamen bij hun dienstauto dat er een mobiele telefoon gestolen was. De man uit De Bilt stond nog bij de auto, waardoor de agent na het draaien van zijn eigen nummer zijn telefoon hoorde overgaan. De dief heeft een boete van 130 euro gekregen.

Kooistra weg bij RBC

Assistent-trainer Jeffrey Kooistra mag aan het eind van dit seizoen vertrekken bij RBC Roosendaal.

Kooistra kreeg, net als keeperstrainer Wim de Ron, te horen dat er na dit seizoen geen plaats meer voor hem is. De Ron zei in een interview dat hij en Kooistra weg moeten omdat de nieuwe trainer Jan van Dijk liever zijn eigen mensen meeneemt, maar volgens RBC Roosendaal-voorzitter Jan Pollemans is dit niet waar.

WK 2014 naar Brazilië?

FIFA-voorzitter Joseph Blatter heeft wel een erg duidelijke hint gegeven over waar in 2014 het WK wordt gehouden.

Pas in 2008 moet worden beslist waar het wereldkamioenschap van 2014 wordt gehouden. De FIFA-voorzitter kijkt echter blijkbaar graag vooruit. Tijdens een door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond georganiseerd symposium sprak Blatter: "Ik weet dat jullie al besloten hebben het WK over tien jaar in een land te houden wiens nationale voetbalbond in dat jaar zijn honderste verjaardag viert."

Een Zuid-Amerikaans land zou aan de beurt zijn het WK te organiseren, na het WK van 2006 in Europa en en WK van 2010 in Afrika. Van de Zuid-Amerikaanse voetbalbonden is in 2014 alleen de Braziliaanse voetbalbond dan 100 jaar oud. Op 8 juni 1914 werd de Confederação Brasileira de Deportes (CBD) opgericht, waarna later de naam nog werd veranderd naar Confederação Brasileira de Futbol (CBF).

Juwelier vrijgesproken na beschieten overvallers

Scor3p had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een juwelier die vorig jaar op twee overvallers schoot, is vandaag door de rechtbank in het Vlaamse Dendermonde vrijgesproken. De rechter achtte wettelijke zelfverdediging duidelijk bewezen. De drie overvallers die bij de zaak betrokken waren werden al eerder veroordeeld tot celstraffen van zeven jaar.

De mannen die de juwelierszaak in Aalst overvielen maakten overigens niets buit. De juwelier wilden naar eigen zeggen vooral zijn vader beschermen, die door de overvallers bedreigd werd. In totaal werden twee kogels afgevuurd. Deze zaak kreeg in België veel aandacht nadat een juwelier uit het West-Vlaamse Wevelgem een lange voorwaardelijke straf had gekregen voor het doodschieten van een Poolse overvaller.

John Kerry wint voorverkiezingen in Maine

shalala had ons via de newssubmit het volgende te melden:
John Kerry
Ook in de staat Maine heeft de Democratische presidentskandidaat John Kerry de voorverkiezingen gewonnen. Met meer dan de helft van de stemmen geteld staat Kerry op 45 procent. Rivaal Howard Dean komt niet verder dan 26 procent. Kerry was favoriet omdat hij zaterdag ook al de voorverkiezingen in de staten Michigan en Washington won.

Maine is de tiende staat waar de 60-jarige senator uit Massachusettes een overwinning boekt. In totaal zijn er nu in twaalf staten voorverkiezingen gehouden; dinsdag gaan in Virginia en Tennessee de stembussen open.

Dagblad pakt Perridon aan

Dagblad de Limburger haalt voor de tweede maal hard uit naar Trust directeur Perridon.

Redacteur Ivo Op den Camp van Dagblad de Limburger, liet geen spaan heel van Michel Perridon. In de tussentijd zit Jos Verstappen zonder werk:"Ik voel me even klote, maar er komt wel weer wat nieuws. De Formule 1 heb ik echt nog niet uit mijn hoofd gezet", aldus een zelfverzekerde Verstappen.

De Limburger beschuldigt Perridon van een slechte kennis van zaken, bemoeizucht en hoogmoedswaanzin. Het dagblad legt de schuld dan ook geheel bij Perridon. De extra eisen die Perridon gesteld zou hebben zouden de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen en waardoor Verstappen nu thuis zit en niet voor Jordan hoeft te racen.

Pitreporter Rick Winkelman deelt deze visie en vertelde afgelopen zaterdag in het radioprogramma van Corné Klijn op 3FM al dat de hoge sponsoreisen de oorzaak zijn van het mislukken van de onderhandelingen.

Op den Camp haalt nogmaals uit naar Perridon in het artikel over het feit dat Perridon de schuld zo gemakkelijk afschuift op Huub Rothengatter. Volgens Op den Camp zou Perridon wel even gedacht hebben om teambaas Eddie Jordan de wetten te kunnen voorschrijven.

Dagblad de Limburger geeft geen namen bekend van het Verstappen-kamp van waaruit het op dit moment erg stil is."Mijn bek valt open, maar laat ik wijs zijn en mijn mond houden", zegt Huub Rothengatter over de woorden van Perridon. "Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar schiet ik niets mee op. Dat neemt niet weg dat ik teleurgesteld ben. Het liefste wat ik doe - racen - hebben ze me afgepakt. Voorlopig althans", aldus een teleurgestelde Jos Verstappen.

Hier is het volledige artikel te lezen uit De Limburger:
http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-2035-2503-1825577-1438-730825-%2C00.html

Chello verhoogt snelheid internet

Maikel en chopke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na ADSL van KPN heeft ook kabelaanbieder Chello de snelheden van haar internetabonnementen verhoogd. UPC, eigenaar van Chello, komt tegemoet aan klachten van klanten die verhoudingsgewijs meer moeten betalen voor kabel dan ADSL-klanten.

Het abonnement Entry krijgt alleen een hogere uploadsnelheid naar 128 kbps. Chello Light heeft nu een snelheid van 1024/256 (was 768/96), Classic wordt 2560/384 (was 1500/128) en Plus wordt verhoogd tot 4608/512 (was 3000/384). Entry en Light hebben wel allebei een datalimiet van 500 en 1000 megabyte.

"De prijzen blijven ongewijzigd", zo belooft Ronald van der Aart van UPC. Nieuwe klanten kunnen al direct over de hogere snelheden beschikken. Oude klanten moeten nog een paar maanden wachten. Ze worden per brief geïnformeerd.

Freek de Jonge naar Irak voor optredens

VEMP had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Freek de Jonge gaat vijf optredens geven voor de Nederlandse militairen die op verschillende plaatsen in Irak gelegerd zijn. De cabaretier is vanochtend in een militair toestel vertrokken vanaf de luchthaven in Eindhoven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft De Jonge zelf een verzoek ingediend om kostenloos voor de soldaten op te treden. "Hij heeft dit plan in het najaar van 2003 aan ons voorgelegd. Het initiatief komt voort uit zijn show 'De Kneep'. Hierin vraagt hij zich af wat hij tegen de Nederlandse militairen in Irak zou zeggen als hij, net als de Amerikaanse komiek Bob Hope indertijd, voor de troepen zou mogen optreden. Naar aanleiding hiervan heeft De Jonge gevraagd of hij dat echt mocht doen."

Vanavond komt de cabaretier aan op 'Camp Smitty' in Al Samawah, de hoofdlocatie van de Nederlandse troepen. Na Camp Smitty zal De Jonge nog optredens verzorgen op de compagnielocaties Al Khadir en Ar-Rumaytha, de luchtmachtbasis Tallil en op Shaiba, de basis waar het Nederlandse Contingentscommando ondergebracht is. Volgende week dinsdag komt De Jonge weer terug naar Nederland.

"Geen artistieke beperkingen opgelegd"

De cabaretier staat bekend om zijn kritische houding tegenover de oorlog in Irak. Nu geeft hij echter aan dat hij puur uit interesse voor de militairen naar Irak gaat. "Het gaat mij erom mensen te ontmoeten die onder moeilijke omstandigheden proberen een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van een ontredderd land," aldus De Jonge.

"Of mijn voornemen ideologisch in orde is, vind ik niet zo belangrijk. Er zijn mij geen artistieke beperkingen opgelegd en zolang ik niemand in gevaar breng, mag ik gaan en staan waar ik wil. Het ligt niet in mijn bedoeling de soldaten ter plekke de les te lezen. Ik mag zeggen wat ik wil. Ga ik te ver dan wordt bij wijze van waarschuwing één keer in de lucht geschoten. Ik ben me er terdege van bewust dat wat hier leuk is daar pijnlijk kan zijn. Ik hoop uit gesprekken voor en na de voorstellingen erachter te komen wat de soldaten beweegt en wat hun idealen en twijfels zijn."

Muizen bereiden eventuele Marsmissie voor

Gammapooka, Arnold en Importfries hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ter voorbereiding van een mogelijke bemande missie naar de planeet Mars zullen in 2006 vijftien muizen de ruimte in worden gestuurd. De diertjes zullen vijf weken in een baan om de aarde vliegen, om daarna weer naar onze planeet terug te keren. Muizen worden al sinds het begin van de ruimtevaart als 'bemanning' ingezet, maar deze missie zou de tot nu toe langste worden.

Volgens projectleider Paul Wooster van het Instituut voor Technologie in Massachusetts kunnen de muizen belangrijke informatie opleveren over het effect dat de zwaartekracht van Mars, die kleiner is dan op aarde, op het menselijk lichaam kan hebben. Ook moet het project gegevens opleveren voor het onderzoek naar osteoporose (botontkalking). Een astronaut verliest in de ruimte per maand namelijk één tot twee procent van zijn botmassa. Dat staat gelijk aan het botverlies dat een 80-jarige die aan osteoporose lijdt in een jaar heeft.

G7: 'goedkope dollar schaadt wereldeconomie'

De rijkste landen ter wereld, verenigd in de G7, hadden dit weekend een bijeenkomst in Florida. Zij spraken zich uit over de gevolgen van de goedkope dollar op het herstel van de economie wereldwijd. Met hun uitspraak hopen ze de val van de dollar-koers een halt toe te kunnen roepen.

De G7 ergert zich al langer aan de lage koers van de dollar, in vergelijking tot de euro.
Europese producten beginnen langzamerhand onbetaalbaar te worden, wat het economisch herstel niet ten goede komt.

De Amerikaanse minister van Financiën John Snow, gastheer van de bijeenkomst , had de koers van de dollar niet bepaald op zijn agenda staan.
De Amerikaanse regering is juist tevreden over de goedkope dollar, omdat die de Amerikaanse export bevordert. Deze stimulans heeft Amerika hard nodig voor de Amerikaanse handelsbalans.
Op de vorige top hadden de ministers van Financiën nog verklaard dat ze streefden naar "meer flexibele wisselkoersen". Sindsdien is de euro met twaalf procent gestegen ten opzichte van de dollar.

Nu erkennen alle G7-leden dat een "chaotische wisselkoersbewegingen ongewenst zijn voor economische groei".
Onder druk van de VS is daaraan toegevoegd dat "meer flexibiliteit gewenst is in landen die die flexibiliteit nu ontberen." Hiermee doelen de ministers vooral op China, dat de koers van de yuan in hun ogen kunstmatig laag houdt. Producten uit China zijn hierdoor te goedkoop, menen zij. Dat is volgens de G7 niet alleen slecht voor producenten in de rest van de wereld, maar ook voor de Chinese economie, die het risico loopt oververhit te raken.

Of de uitspraak van de G7 tot een daling van de euro leidt, is niet te zeggen. "Er kan een klein dipje zijn, maar dat is dan van tijdelijke aard", zei een analist tegen persbureau Bloomberg. "Hun eerdere uitspraak wordt weliswaar afgezwakt, maar er wordt niet gedreigd met daadwerkelijk ingrijpen."

12 jaar voor verdachte Deventer moordzaak

Importfries had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gerechtshof te Den Bosch heeft Ernst Louwes, verdacht van de moord op de 60-jarige Jacqueline Wittenberg, veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Dit is de vierde en laatste uitspraak in het al jaren slepende proces. Eerst sprak de rechtbank te Zwolle Louwes vrij, vervolgens veroordeelde het Hof te Arnhem hem tot twaalf jaar celstraf, maar in cassatie vernietigde de Hoge Raad het arrest. Louwes protesteerde hevig tegen het arrest en verzette zich tegen de parketpolitie, die hem wilde arresteren.

Louwes wordt schuldig bevonden aan de moord op Jacqueline Wittenberg, die in september 1999 dood met messteken in haar woning werd aangetroffen. Louwes beheerde het testament van de weduwe, en zou uit zijn geweest op haar geld. Het Gerechtshof te Arnhem achtte hem schuldig, maar de Hoge Raad werd geconfronteerd met ontlastende feiten en stuurde de zaak terug naar het Gerechtshof te Den Bosch.

Het Hof berustte haar arrest op nieuwe feiten die tijdens de herzieningsprocedure naar boven zijn gekomen. Zo werden er DNA-sporen van Louwes op de blouse van het slachtoffer gevonden. Eerder was ook al DNA van hem op het moordwapen gevonden. Dat werd echter niet als bewijs gezien. De Openbare Aanklager vond de DNA op de blouse wel genoeg bewijs, en eiste vijftien jaar celstraf. In haar uitspraak wees het Hof ook op valse informatie die door Louwes aan de politie was gegeven.

Louwes protesteerde tegen het arrest tijdens de zitting. Toen het hof gevolg gaf aan de eis van de advocaat-generaal tot gevangenneming, zei hij dat hij zich niet opnieuw liet oppakken en bood vervolgens daadwerkelijk hevig verzet tegen medewerkers van de parketpolitie die hem wilden arresteren. Louwes moest tegen de grond worden gewerkt en in de boeien worden geslagen. Zijn familie reageerde emotioneel.

Verzet in Deventer

Winnaars Meet & Greet Xander de Buisonjé

Op 9 maart staat Xander de Buisonjé in de Lievekamp in Oss. De afgelopen week kon je op FOK! kans maken op 2 kaarten voor dit optreden en ook nog eens Xander zelf ontmoeten tijdens een meet & greet. Degenen die op 9 maart samen met een vriend of vriendin Xander de Buisonjé persoonlijk de hand mogen schudden zijn:

costablanca
HTML-Junky
LieveLente
kerchak
Tapion


Van harte gefeliciteerd! Jullie ontvangen zo spoedig mogelijk een e-mail met alle relevante informatie over deze dag.

Protest tegen asielbeleid in Den Haag

In Den Haag demonstreren vandaag zo'n 500 mensen tegen de uitzetting van vele duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers. De Tweede Kamer debatteert vanaf 10 uur over de plannen van Verdonk. Onder de demonstranten is één asielzoeker die zijn ogen en mond heeft dichtgenaaid uit protest tegen het asielbeleid. Ook zijn er veel kinderen van asielzoekers aanwezig.

Het protest is georganiseerd door VluchtelingenWerk Nederland (VWN) die eerder al aankondigde de Kamer vandaag symbolisch te willen omsingelen.

Een grote verruiming van het asielbeleid van Verdonk ligt echter niet voor de hand; in de Kamer is een meerderheid voor de plannen. CDA, VVD, LPF en D66 steunen de regeling, die al in het najaar werd goedgekeurd.

-
Update: Rond 11:00 was het aantal demonstranten opgelopen tot 2.500

Verdonk erkent moslimorgaan nog niet

Het dit weekend officieel opgerichte Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wordt nog niet erkend door minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken. De startsubsidie van 40.000 euro zal Verdonk dan ook nog niet geven aan het CMO.

Verdonk wil dat het CMO zich eerst meer richt op vrouwen en jongeren en zoveel mogelijk stromingen gaat vertegenwoordigen. Het CMO bestaat nu alleen uit de zes grootste koepels van soennitische moskeeën. Andere soennieten, sjiiten, alevieten en de ahmadiyya hebben uit protest tegen de uitsluiting al een alternatieve groep opgericht: de Contact Groep Islam. Verdonk heeft wel begrip voor de moeizame samenwerking: ''De ervaring leert dat samenwerking op religieuze grondslag niet altijd even soepel verloopt, zo hebben de Samenwerkende Kerken in Nederland er 400 jaar overgedaan'', aldus de VVD-minister.

Verdonk wil met het CMO praten over kwesties als moskeebouw, de recrutering van jongeren voor de jihad en hoofddoekjes. Ze benadrukte zich niet met interne zaken te willen bemoeien.

FOK!: Op zoek naar nieuwe webloggers

Op zoek naar nieuwe webloggers
We zijn weer eens op zoek naar bloggers die ons team komen versterken. Het is alweer een tijdje geleden dat de FOKweblog nieuwe mensen nodig had. Er hebben ons inmiddels een paar collega's verlaten. Dus... grijp je kans!

Wat zoeken we precies
* 1: We zijn op zoek naar webloggers.
Kom jij in de verste uithoeken van het internet. Vind je altijd alles als eerste en wil je graag je steentje bijdragen aan FOK? Dan ben je als weblogger bij ons aan het juiste adres.
We verwachten dat je ongeveer 5 blogs of meer per week post. Verder is het niet de bedoeling dat je alle links van andere weblogs jat! Natuurlijk zijn er ook nog andere werkzaamheden als funnyshit, potd of bijvoorbeeld de poll.

* 2: We zoeken ook wwkw'rs
Je zal wel denken: WTF is dat? Nou het staat voor "wat we kwijt willen".
Het is de bedoeling dat je leuke verhalen gaat posten. Heb jij je hoofd vol met rare spinsels en wil je deze graag op papier zetten en tonen aan de rest van het internet dan denken wij dat je bij ons aan het goede adres bent.
Natuurlijk kun je als wwkwr ook andere dingen op de blog doen maar het gaat voornamelijk om je verhalen.
We verwachten ongeveer 1 a 2 stukjes per maand en vergeet niet een voorbeeld schrijfsel bij je email te plakken.

Wat krijg je van ons
Aandacht
Zoals je wel weet krijg je geen salaris, auto van de zaak of laptop! Het is allemaal op vrijwillige basis! Natuurlijk draag je wel de verantwoordelijkheden die FOK crew heet...

Als je je best doet en je proefperiode goed doorloopt krijg je een "tagje" en heb je recht op je eigen über @fok.nl adres.

Ok, ik doe een poging
Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar Flat_erik@fok.nl. Zet in je mail een redelijk uitgebreide beschrijving van jezelf, je interesses qua bloggen/wwkw'n en omschrijf waarom je ons team wilt komen versterken. Zet er in hoe vaak je een blog/wwkw kunt plaatsen en hoe lang je vooraf denkt dit vol te kunnen houden (vergeet een voorbeeld wwkw niet).
Als je bijvoorbeeld over twee maanden een half jaar naar Kuala Lumpur gaat, kun je je beter niet aanmelden. Zet tenslotte duidelijk je huidige username in je mail.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 15 feb. 2004 1800 uur. Zet trouwens wel even in de titel van de email dat het om "Sollicitatie Weblogcrew" gaat, anders is er een kans dat je email, samen met de porno en de spam, voor junk wordt aangezien.

Henry wil met Kluivert spelen

Thierry Henry heeft aangegeven heel graag een keer te willen samenspelen met Patrick Kluivert.

Na de wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers vertelde hij: "Het is een droom van mij om ooit nog eens met Patrick in een team te spelen." Patrick Kluivert zal deze zomer waarschijnlijk bij Barcelona vertrekken, dus misschien maken Arsenal en daarmee Henry een kans.

Henry zou een overgang toejuichen: "Patrick is de meest complete spits in Europa. Ik hoop dat hij komende zomer van Barcelona overkomt. Hij is ook nog eens heel onzelfzuchtig. Als hij zelf kan scoren, maar een medespeler staat er beter voor, geeft hij de bal af. Dat is een zeldzaamheid in het voetbal. Ik houd van zijn manier van spelen, zijn houding en zijn zelfverzekerheid."

Nederlanders voor Ned. Antillen

In de selectie van de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen zijn 12 'Nederlanders' opgenomen.

Bondscoach Pim Verbeek en assistent Henk Duut hebben flink in Nederland rondgekeken om de selectie van het Antilliaanse elftal te versterken. De spelers zijn geselecteerd voor eerste WK-kwalificatieduel op 18 februari uit tegen Antigua. In totaal bestaat de selectie uit 18 man, waaronder dus maar zes spelers die op de Antillen voetballen. Van de 12 'Nederlandse' spelers spelen er zeven betaald voetbal.

De 'Nederlandse' geselecteerden zijn: Raymond Victoria, Nuelson Wau (beiden Willem II), Angelo Cijntje (Veendam), Richmar Siberie (Cambuur L.), Brutil Hosé (FC Dordrecht), Leon Kantelberg (Stormvogels/Telstar), Djuric Winklaar (Lecce), Ferdino Hernandez (ADO'20), Raymond Roos (Deltasport), Giovanni Francken (DOTO Pernis), Lennox Mauris (speelde in België, nu nog zonder club), Raymond Homoet (AFC Ajax amateurs).

Webber ontkent problemen Jaguar

Mark Webber ontkent dat de nieuwe Jaguar vol zit met technische fouten.

De laatste tijd is er veel gespeculeerd over de problemen waarmee Jaguar te maken had. Zijn het kleine problemen of is de auto gewoon niet goed genoeg? Deels kwamen die geruchten de wereld in nadat Tony Purnell had aangegeven dat de auto grote fouten had. Webber denkt echter dat die uitspraken door de pers verkeerd zijn uitgelegd.

Webber verdedigde de Jaguar R5 als volgt: "Veel van de geruchten zijn flink aangewakkerd door de pers. Het schijnt dat die meer weten dan wij op dit moment, en dat is wel interessant. We zullen deze week met twee nieuwe R5's gaan testen op het circuit van Jerez."

Rubens Barrichello test F2004

Nadat Michael Schumacher eerder al in de Ferrari F2004 mocht testen, mocht afgelopen weekend Rubens Barrichello met de nieuwe auto kennismaken.

Zaterdag werd het door het weer een regentest. Niet ideaal om een nieuwe auto goed te leren kennen. Barrichello wist 56 ronden rijden op het circuit van Mugello, met een snelste tijd van 1.26.823.

Zondag was het weer een stuk beter. Het circuit was nog vochtig door de vele regenval van de vorige dag, maar Rubens Barrichello kon daar prima mee uit de voeten. Barrichello reed 72 rondjes, met 1.21.270 als snelste tijd, in de F2004. Ook vandaag zal Barrichello nog testen met de F2004 op het circuit van Mugello.

Geslachtsdelen Uncle Sam binnenkort te zien

Uncle Sam, het welbekende symbool van het Amerikaanse patriotisme, zal binnenkort vooraan meerijden in een parade van sambascholen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Het zou een eer kunnen zijn, ware het niet dat zijn broek op zijn enkels ligt en zijn geslachtsdelen te zien zijn. Daarbij zullen zijn uitgestrekte vingers zwart van de inkt zijn en lopen er in de stoet honderden look-a-likes van Saddam Hoessein mee.

Politieke satire is vrij gewoon in de parade. Uncle Sam staat in zijn vreemde houding dan ook voor de wrijving tussen de Verenigde Staten en Brazilië. De landen liggen overhoop vanwege internationale handelsakkoorden en de afname van vingerafdrukken van Brazilianen die de VS bezoeken.

Het vijfdaagse carnaval in Brazilië wordt over iets minder dan twee weken gehouden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de praalwagens, de kostuums, de danspassen en de sambanummers.

Beyonce Knowles wint vijf Grammy's

Beyonce Knowles is de grote winnaar op de uitreiking van de jaarlijkse Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen in de Verenigde Staten. De zangeres mocht vijf awards in ontvangst nemen, waaronder die voor beste R&B-album voor "Dangerously in Love."

De award voor opname van het jaar, één van de drie belangrijkste Grammy's naast die van het beste lied en beste album, ging naar Coldplay voor diens nummer "Clocks". Een kleine verrassing aangezien er geduchte concurrentie was van Beyonce en de groep OutKast. De laatste groep nam wel de award voor beste album mee naar huis. Luther Vandross vertolkte het beste lied.

De show werd door de televisiezender CBS met vijf minuten audio- en beeldvertraging uitgezonden, om beelden zoals die vorige week tijdens de Super Bowl van Janet Jacksons borst werden uitgezonden te voorkomen. Justin Timberlake, die een Grammy kreeg voor het lied "Cry Me a River", kwam in zijn toespraak nog op dit incident terug. Hij bood zijn excuses aan.

Beyonce Knowles

Vrouw vindt nieuwe nier door advertentie

Een vrouw uit Australië, die vorig jaar in een krant een advertentie plaatste om zo een nieuwe nier te vinden, heeft hiermee een donor gevonden. Een 28-jarige man las de oproep en besloot een nier af te staan. Beiden zullen binnenkort gelijktijdig worden geopereerd.

De 60-jarige vrouw werd geboren met een nierziekte en moest dagelijks drie uren dialyse ondergaan. Haar familie en vrienden bleken echter ongeschikt te zijn om als donor te fungeren. Nadat ze al meer dan tien jaar op de lijst voor een transplantatie had gestaan besloot de vrouw de advertentie in de Australische krant 'The Sunday Times' te zetten. Ze ontving daarop meer dan 150 e-mails uit de hele wereld.

Het donorschap geeft de man, wiens ouders al zijn gestorven en die geen broers of zussen heeft, naar eigen zeggen een nieuw levensperspectief. "Ik kon er alleen maar aan denken. Het spookte door mijn hoofd dat zij tien jaar gedialyseerd is omdat ze moest wachten op een donor, dus ik dacht: waarom niet?" De donor is inmiddels op een speciaal dieet gezet om de kans op een geslaagde operatie te vergroten.

Steun voor uitzetbeleid neemt weer toe

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt meer steun voor het asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, die zondag is gepubliceerd. Vooral onder de D66-stemmers is de steun voor de strenge plannen toegenomen.

Momenteel staat volgens het onderzoek 61 procent van de Nederlandse bevolking achter de plannen van Verdonk. Eerder slonk dat nog van 65 tot 55 procent. De manier waarop de minister in de media haar beleid verdedigde en de oproep van PvdA-voorzitter Koole aan gemeentebestuurders om zich tegen de plannen te verzetten zouden aan de stijging hebben bijgedragen.

Vooral bij de oppositiepartijen is men meer in de plannen gaan zien. De PvdA is echter een uitzondering, daar is het aantal gedaald naar 37 procent. Bij D66 staat nu 52 procent achter het beleid, tegenover een ruime minderheid in de peiling van 3 februari. Meer dan 1000 mensen werd om hun mening gevraagd.

Bedrijf verkoopt mp3-speler voor AK47

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de strijd om vrede in de wereld probeert een Brits bedrijf op een wel heel bijzondere manier een steentje bij te dragen. Het bedrijf verkoopt MP3-spelers die op een machinegeweer kunnen worden gezet. Volgens een medewerker zullen er nu hopelijk veel militanten en terroristen hun AK47 gebruiken om te luisteren naar muziek, in plaats van voor het doden van mensen.

De "AK-MP3"-speler is gemaakt als een munitieclip van een Kalashnikov. Het apparaat kan een echt magazijn vol kogels vervangen en is volgens het bedrijf door zijn roestvrijstalen bouw prima geschikt om in de buitenlucht gebruikt te worden. De speler heeft een opslagcapaciteit tot ruim 9.000 nummers.

AK-47s worden wereldwijd veel gebruikt door onder andere Marxistische rebellen in Colombia en aanhangers van Saddam Hoessein in Irak. Ook IRA-leden hadden dergelijke wapens. Het machinegeweer kan 600 kogels per minuut afvuren.

Shouf Shouf Habibi! groot succes

De film Shouf Shouf Habibi! is een groot succes. In tien dagen tijd hebben de bioscopen meer dan 100.000 bezoekers geteld. De film is daarmee goed voor een Gouden Film, een prijs die zondag tijdens de Duitse première werd uitgereikt. Dat heeft distributeur Independent Films bekendgemaakt.

Shouf Shouf Habibi! gaat over de 20-jarige Ap, een in Nederland geboren Marokkaan die zijn plek probeert te vinden in de Nederlandse samenleving. De film draait sinds 29 januari en telt onder andere acteurs en actrices als Najib Amhali, Tanja Jess en Bridget Maasland.

De film kwam vorige week negatief in het nieuws door rellen in bioscoopzalen in Utrecht en Rotterdam. Daarbij werd onder andere met flesjes cola, popcorn en sigarettepeuken gegooid. Een vrouw werd zelfs in Breda een bioscoop uitgejaagd. Het grootste deel van het publiek bestond uit tieners van Marokkaanse afkomst, maar de makers van de film zien geen verband tussen Shouf Shouf Habibi! en de rellen.

Bush ziet zichzelf als 'oorlogspresident'

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een zeldzaam lang interview op de Amerikaanse televisie heeft president Bush zichzelf neergezet als een 'oorlogspresident' die terecht gekozen heeft voor een oorlog tegen Irak. Het vraaggesprek vond zondag plaats op de zender NBC, kort nadat uit peilingen was gebleken dat Bush achterligt op zijn mogelijke Democratische tegenkandidaat John Kerry.

Volgens de president heeft hij Saddam Hoessein nooit een dreigend gevaar genoemd, maar zou het te laat zijn geweest als de Verenigde Staten hadden gewacht tot het gevaar te dichtbij was. Hij verdedigde de informatie dat Irak massavernietigingswapens tot zijn beschikking had of deze aan het ontwikkelen was. Toen de journalist zei dat er geen wapens waren gevonden antwoordde Bush: "Wat niet fout was, was het feit dat hij de mogelijkheden had om een wapen te maken." De wapens zouden vernietigd, verplaatst of verborgen kunnen zijn, aldus de president.

Het komt niet vaak voor dat Bush lange televisieinterviews geeft. Meestal blijft het bij het beantwoorden van één of twee vragen. Zelfs dan tolereert de president de onderzoekende manier van het stellen van vragen zoals die zondag in het programma 'Meet the Press' plaatsvond niet.

Internetfoto leidt tot arrestaties

Kertas en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Arnhem zijn zondagmorgen twee mannen aangehouden nadat zij op een foto op internet te zien waren met wapens in hun handen. De mannen, beiden twintig jaar, worden verdacht van verboden wapenbezit en opruiing.

De foto werd eind vorig jaar op de website van de harde kern van de voetbalclub Vitesse ontdekt. Op de inmiddels verwijderde foto staan de verdachten tussen tientallen andere supporters, volgens de politie om te provoceren. Agenten begonnen na de vondst een onderzoek.

In de woning van één van de verdachten is een vuurwapen en een katapult gevonden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

15-jarige joyrider houdt politie bezig

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 15-jarige jongen heeft de politie zaterdagavond flink bezig gehouden. Hij nam de auto van zijn vader mee van huis en reed daarin met grote snelheid door zijn woonplaats Raalte, waarbij hij zijn schouders ophaalde voor stoptekens en een wegblokkade ontweek. Ook probeerde hij een politieauto van de weg te drukken.

Agenten zetten de achtervolging in, maar stopten hiermee bij Ommen om veiligheidsredenen. De jongen reed vervolgens op de A28 bij Assen tegen een boom en is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis.

Grote onrust op Haïti

Op het Midden-Amerikaanse eiland Haïti is grote onrust uitgebroken, premier Yvon Neptune heeft zelfs een coup op president Jean-Bertrand Aristide voorspeld.

De oppositie op Haïti meent dat Aristide corrupt is en voortijdig moet aftreden. Er is veel gewelddadig protest; zo zijn in de havenstad Saint Marc de rechtbank en het politiebureau afgebrand en worden er havencontainers geplunderd door enkele honderden mensen.

Het grote verzet begon in de stad Gonaïves, in het westen van Haïti. Gonaïves is al enkele dagen geheel in handen van een bende en de wegen erheen zijn met rotsen en bomen onbegaanbaar gemaakt. Neptune heeft op tv de oppositie opgeroepen om op te houden met het geweld.

Yvon NeptuneJean-Bertrand Aristide
Yvon Neptune en Bertrand Aristide
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.