Bestrijding soa's door valentijnskaartjes?

Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft valentijnskaarten ontworpen waarmee zij bij jongeren wil laten doordringen wat de risico’s zijn van seksueel overdraagbare aandoeningen. Een voorbeeld kaart is een kaart met een roze teddybeer en een met pijn vertrokken gezicht, met daaronder de tekst: “Ik houd zo veel van je dat het pijn doet .... als ik moet plassen." Ook zijn er diverse radiospots ontworpen.

De kaarten zijn parodieën op echte Valentijnskaarten alleen zijn de teksten veel harder. Zo is op een kaart een paar te zien tegen de achtergrond van een romantische zonsondergang aan zee. De tekst is minder romantisch: "Oh Valentine, sinds jij bij me kwam ben jij altijd in mijn gedachten. Ik zal nooit de nacht vergeten dat wij elkaar ontmoetten en jij mij genitale wratten bezorgde." De teksten op de radio zijn echter nog veel harder, één van de minder harde teksten is bijvoorbeeld: "Ja, vergeet deze Valentijnsdag niet die drie woordjes: humaan papilloma virus."

Het ministerie heeft de actie in het leven geroepen omdat het aantal gevallen van bijvoorbeeld chlamydia de afgelopen zes jaar met ruim 139 procent is toegenomen. Dit wil zeggen dat één op de tien mensen waarschijnlijk besmet is zonder het te weten. Ook het aantal besmettingen bij andere soa’s is heftig toegenomen met ongeveer honderd procent sinds 1994.