VS helpen Pakistan bij beveiliging

De Verenigde Staten en Pakistan werken op het moment samen om de nucleaire technologie van Pakistan te beveiligen. De VS zijn bang dat de technologie anders in handen kan vallen van terroristen, aldus een regeringsfunctionaris. Volgens de Amerikaanse zender NBC heeft Amerika, sinds de aanslag op elf september, al miljoenen dollars uitgegeven aan de beveiliging van Pakistaanse wapens.

Volgens de functionaris verhinderen de wetgeving van Amerika en het non-proliferatieverdrag, het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen, een directe bemoeienis met het Pakistaanse nucleaire programma. "We willen niet dat hun materiaal in verkeerde handen komt, maar we overtreden niet onze wet en het NPT", aldus de regeringsfunctionaris die verder anoniem wil blijven.

Eerder deze week zei Abdul Qadeer Khan, “de vader” van de Pakistaanse atoombommen, dat hij nucleaire geheimen heeft doorgesluisd naar Iran, Libi en Noord-Korea. Hoewel Khan hiermee veel geld zou hebben verdiend, gaf de Pakistaanse president al aan Khan niet te willen vervolgen. In de jaren zeventig stool Abdul Qadeer Khan ook al nucleaire informatie uit ultra-centrifugefabriek Urenco in Almelo, waar hij toendertijd werkzaam was.