Davids niet vervolgd voor mishandeling

Edgar Davids, die er van werd verdacht zijn toenmalige vriendin te hebben mishandeld, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de rechtszaak tegen de voetballer terzijde gelegd, aldus een woordvoerder.

Het Amsterdamse fotomodel Sarah H., destijds de vriendin van Davids, deed in februari 2002 aangifte tegen de profvoetballer. Ze vertelde onder andere dat ze in ItaliŽ en Nederland vele malen ernstig is mishandeld en bedreigd. De mishandelingen zouden al kort na het begin van de relatie in '98 zijn begonnen. Vooral in de periodes dat Davids geblesseerd was, had hij volgens zijn vriendin talloze driftaanvallen en koelde hij zijn woede op haar. Zeven tot acht keer werd Sarah H, dochter van een beroemd arts, door Davids finaal in elkaar geslagen. Het letsel was soms zo ernstig dat ze weken lang niet als model kon werken. Ook kneep Davids zijn slachtoffer een keer zo langdurig de keel dicht, dat ze dacht vermoord te worden, zo verklaarde Sarah tegenover de politie.

Edgar Davids
Edgar Davids

Volgens het OM is er niet genoeg bewijs om de zaak voor de rechter te brengen. Het ministerie liet weten in het twee jaar durende onderzoek voornamelijk bezig te zijn geweest met het verkrijgen van informatie uit ItaliŽ, waar het koppel woonde ten tijde van de mishandelingen.

Mocht er alsnog bewijs worden gevonden, dan hangt de international waarschijnlijk een pittige straf boven het hoofd. Profbokser Regilio Tuur werd in 2001 wegens mishandeling van zijn vriendin veroordeeld tot 310 uur dienstverlening, vijf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een verplichte psychologische behandeling.

Het was niet voor het eerst dat Davids met justitie in aanraking kwam. In Milaan raakte hij acht jaar geleden betrokken bij een vechtpartij op straat. Twee mannen en een vrouw kregen ruzie met de middenvelder, omdat die zijn auto dubbel parkeerde en daarmee de auto van de drie klem zette. Bij het handgemeen ging Davids het drietal te lijf met een met metaal versierde handschoen, waarvoor hij later werd aangeklaagd door justitie. De zaak werd later geschikt door betaling van ruim 20.000 euro door Davids aan de slachtoffers.

Edgar Davids met Sarah H.
Edgar en Sarah

Sarah H. is inmiddels ingelicht over de conclusie van het OM. Volgens artikel 12 Strafvorderingsprocedure kan de ex-vriendin van Davids alsnog in bezwaar tegen de sepositie.