Engelse wapenhandelaar in hongerstaking

Peter Bleach De Engelse wapenhandelaar Peter Bleach is in hongerstaking gegaan omdat hij het niet eens is met het uitstel van zijn vrijlating uit een Indiase gevangenis. De 52-jarige Bleach werd in 1995 gearresteerd wegens verboden wapenhandel en in 2000 in Calcutta tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Bleach kreeg afgelopen vrijdag van de Indiase president een pardonregeling, waardoor hij vandaag weer op vrije voeten gezet zou worden. Door procedurele omstandigheden bij het gerechtshof is de vrijlating echter uitgesteld. Bleach is sinds afgelopen maandagavond gestopt met eten en zal dit, naar eigen zeggen, volhouden tot hij wordt vrijgelaten.

Er staat nog een aanklacht van de Indiase douane tegen Bleach en een aanklacht van Bleach zelf tegen de Indiase overheid open. Deze zaken konden echter nog niet voorkomen omdat de afgelopen landelijk vrije dagen in India een extra lang weekend betekenden. In dat lange weekend is er dus nog geen tijd geweest om de documenten van de zaak tegen Bleach af te ronden.