'Integratie in Nederland wel totaal mislukt'

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De commissie-Blok, die onlangs stelde dat de integratie van minderheden in Nederland geheel of gedeeltelijk geslaagd is, heeft tegenover een Franse commissie het tegendeel beweerd, zo meldt het NRC Handelsblad.

Toen de Franse commissie, die onlangs een verbod op hoofddoekjes op scholen adviseerde, een studiebezoek aan Nederland bracht, kreeg ze van leden van de commissie-Blok te horen dat de integratie in ons land volledig mislukt is. In november spraken de Fransen met onder andere de voorzitter van de Integratie- commissie VVD-Kamerlid Blok, minister Van der Hoeven, hoge ambtenaren, oud-politici en minderhedenorganisaties. De Fransen zeggen dat allen spraken van een ''totale mislukking''.

Waarom de commissie-Blok, die de integratie dus geheel of gedeeltelijk geslaagd noemde, later een andere conclusie heeft getrokken, is onduidelijk.

Opvallend is dat de Fransen de toenemende aanwezigheid en druk van moslimfundamentalisten in Nederland schokkend noemen. De gettovorming, de 'zwarte scholen' en de demografische ontwikkeling, die maakt dat in 2010 in vrijwel alle grote steden van Nederland de moslimbevolking in de meerderheid zal zijn, baart hen zorgen. Maar ook de Nederlanders die zij spraken noemden dit een voorbeeld van de totale integratie-mislukking.

Pakje boter
Het Franse commissielid Costa-Lascoux zegt in een interview met het NRC onder meer dat Franse moslims tegen haar hebben verklaard Nederland als een pakje boter te zien. Nederland is volgens haar het voor moslimfundamentalisme kwetsbaarste land van Europa. ''Moslims zijn zeer internationaal georiënteerd. Ze hebben overal familie zitten en kennen precies de verschillen in wetgeving tussen de diverse West-Europese landen. Nederland is een zeer open samenleving. Het is niet het enige dat het land aantrekkelijk maakt voor fundamentalisten die van Europa een islamitisch continent willen maken. Een land waar moslims in vrijwel alle grote steden in 2010 in de meerderheid zijn is in het licht van dat streven uiteraard buitengewoon interessant. De politieke islam is zich zeer bewust van dit gegeven''.

Costa-Lascoux zegt verder dat de situatie in Nederland een grote rol heeft gepeeld bij het advies om in Frankrijk de hoofddoek te verbieden