"Noorden moet zich richten op recreatie"

"Maak van het noorden één groot Center Parcs". Dat advies geeft de Groningse hoogleraar ruimtelijke wetenschappen Gert de Roo. Hij loopt hier alvast voor op de nieuwe Nota Ruimte die het ministerie van VROM in maart zal presenteren. Volgens hem moeten de noordelijke provincies zich veel meer richten op recreatie.

De nieuwe Nota mist volgens De Roo visie en regie. De noordelijke provicies moeten daar handig op inspringen en de handen ineen slaan, zo denkt hij. "De strikte scheiding tussen stad en platteland waaraan de overheid jarenlang dogmatisch vasthield, kan nu ter discussie worden gesteld. Noord-Nederland wordt een interessant alternatief voor het westen als lokale overheden revolutionair durven denken. Het kan dan één groot recreatiegebied worden, een soort nationaal park."

In zijn visie ziet De Roo 'periodewoningen', huizen die steeds tijdelijk worden bewoond. Ook een nieuw soort woonboten in de betrokken provincies ziet hij wel zitten. "Boten van tien bij tien meter, drie verdiepingen hoog en eenvoudig verplaatsbaar. Want mensen willen steeds meer bewegen."