'Jonge vluchtelingen uitgezet naar verkeerd land'

BerliBerli en George1985 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH) heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) begin december twee minderjarige vluchtelingen uit Sierra Leone naar Nigeria uitgezet. Volgens SAMAH, die vandaag e-mailcontact met de jongens gehad zegt te hebben, verblijven de jongens nog altijd in een 'verkeerd' land en zitten ze daar onder slechte omstandigheden. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat het onmogelijk is dat de jongens naar een ander land dan het land van herkomst zijn uitgezet.

Volgens de directeur van SAMAH, N. Boerebach, hebben de jongens te horen gekregen dat ze vanuit Lagos (Nigeria) zelf moeten doorreizen naar Sierra Leone. Volgens de jongens staat hun zaak niet op zich. Ook een jongen uit Tanzania en een jongen uit Jamaica zouden vanuit Nederland 'verkeerd' gedropt zijn in Nigeria. SAMAH heeft Amnesty International gevraagd de jongens te bezoeken, omdat ze bang is dat ze anders verdwijnen.

SAMAH vermoedt dat Nederland stilzwijgende afspraken heeft met een aantal landen, waaronder Nigeria, om afgewezen vluchtelingen en illegalen uit te zetten naar een ander land dan het land van herkomst. Dit betreffende land geeft dan een eenmalig reisdocument af. Volgens een woordvoerder van Justitie is dit absoluut niet het geval. Volgens hem nemen landen geen mensen op die daar niet vandaan komen en moet er bovendien bij uitzetting van alleenstaande minderjarige asielzoekers opvang in het land van herkomst geregeld zijn. De woordvoerder geeft wel aan dat het vaak lastig te bepalen is waar een vluchteling vandaan komt, omdat 80 procent zonder papieren naar Nederland komt.