Wiettelers stelen miljoenen aan stroom

Hennepkwekers tappen jaarlijks voor enige tientallen miljoenen euro's illegaal aan stroom af. Alleen al in Limburg en Noord-Brabant leed energiebedrijf Essent afgelopen jaar een schade van 12 miljoen euro. EnergieNed, de federatie van energiebedrijven, raamde onlangs de landelijke omvang van de stroomroof op het drievoudige van dit bedrag.

Bij Essent bleek het afgelopen jaar 75 miljoen kilowattuur aan stroom niet te zijn verrekend (niet via meters opgegeven/genoteerd). Het vermogen is goed voor het jaarlijkse verbruik van 21.000 huishoudens. Volgens de fraudeco÷rdinator van Essent zijn vooral hennepkwekers de dieven. Voor de kweek van wietplanten worden zware assimilatielampen van 400 of 600 watt per stuk gebruikt. Deze moeten in de bloei minstens 12 uur per dag branden.

Inspecteurs van Essent deden vorig jaar in Brabant en Limburg, samen met politie en justitie, invallen in 1.400 illegale wietplantages. Hiervan tapten er 1.200 illegaal stroom af.

Energiebedrijf Nuon zegt momenteel 7 miljoen euro aan door stroomroof geleden schade te verhalen op betrapte dieven. Volgens Nuon is dat slechts een aanwijzing voor de daadwerkelijke omvang van de diefstal. De stroomroof zou de laatste jaren flink zijn toegenomen.


Stroomvretende lampen in werking