FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 januari 2004

13-jarige surft weer na haaienbeet

De dertienjarige Bethany Hamilton heeft afgelopen zaterdag meegedaan aan een surfwedstrijd. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat Bethany tien weken eerder een arm is kwijtgeraakt na een aanval van een haai.

Ook met één arm kun je surfen
De 13-jarige Bethany Hamilton in aktie.


Bethany kreeg wat extra tijd tussen de verschillende rondes aangeboden, maar dat weigerde ze pertinent. Ze wilde absoluut geen speciale behandeling. Hamilton vertelde dat het recht gaan staan met maar één arm best lastig was, maar als ze eenmaal staat maakt het weinig meer uit. Uiteindelijk werd ze vijfde in haar leeftijdsklasse.

Irak: Baath-ambtenaren worden ontslagen

Irak: icoontjeDe Iraakse regeringsraad heeft zondag richtlijnen voor zuivering van publieke instellingen openbaar gemaakt. Belangrijke leden van de voormalige Baath-partij van ex-president Saddam Hussein moeten hun functie opgeven.

Volgens Ahmad Chalabi, lid van de regeringsraad, zijn al 28.000 hoge Baath-leden uit publieke functies ontslagen en zal dit aantal nog zeker verdubbeld worden.


Ahmad Chalabi

De richtlijnen komen grotendeels overeen met een decreet dat Paul Bremer, de Amerikaanse bestuurder in Irak, in mei uitvaardigde. Hierin verbood hij dat mensen die in de vier hoogste kringen van de Baath-partij hadden verkeerd overheidsfuncties bleven vervullen. De drie hoogste posities in regeringsinstellingen werden ook verboden terrein voor minder belangrijke Baath-leden. De Iraakse regeringsraad geeft mensen uit de 'vierde categorie' wel de mogelijkheid hun ontslag aan te vechten.

Karadzic ontsnapt aan NAVO-troepen

Radovan KaradzicRadovan Karadzic is afgelopen zondag bijna gepakt door de vredesmacht van de NAVO in Bosnië-Herzegovina. De troepen reageerden op een tip dat Karadzic gewond was en medische hulp had gezocht in de Servische stad Pale. Na een grondige speurtocht werden in een huis van Karadzics vrouw aanwijzingen gevonden dat hij inderdaad in Pale was geweest. Van Karadzic zelf was echter geen spoor te ontdekken. In augustus 2003 wist Karadzic ook al te ontsnappen, toen hij zich bij zijn dochter in Pale had verschanst.

Karadzic wordt gezocht omdat hij in staat van beschuldiging is gesteld door het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Karadzic wordt er van verdacht een groot aandeel te hebben gehad in de massamoord op 8.000 moslimmannen in Srebrenica en in de belegering van Sarajevo, waarbij meer dan 10.000 mensen omkwamen. In totaal zijn er nog twintig mensen, die zijn aangeklaagd door het tribunaal, voortvluchtig. Waaronder ook Karadzics generaal Ratko Mladic, die ook al meerdere malen bijna is opgepakt.

Geen presentatie, wel bezoek Jos

Jos Verstappen is vanavond naar Engeland gevlogen, maar helaas niet, zoals eerder wel gemeld, voor de presentatie bij Jordan. Morgen brengt hij een bezoek aan de Jordan fabriek.

Jos Verstappen is door teambaas Eddie Jordan uitgenodigd voor een informele kennismaking met het team. Jos Verstappen waarschuwt ervoor er niet te veel achter te zoeken: "Het bezoekje van morgen heeft meer een vriendschappelijk karakter. Eddie belde me om naar de fabriek te komen, zodat ik vast kennis kan maken met de progressie van de nieuwe auto voor komend seizoen (de EJ14). Uiteraard heb ik zijn uitnodiging graag aanvaard."

Jos Verstappen ontkent dat er al een contract met Jordan is getekend. Het management van Jos Verstappen geeft aan dat er nog enkele gesprekken tussen management van Verstappen, Jordan en sponsors moeten worden gevoerd. Het bezoek aan de fabriek toont wel aan dat het de goede kant op gaat.

China wil geen bemoeienis van VS

Hong KongChina heeft de Verenigde Staten gevraagd zich niet meer te bemoeien met de gang van zaken in China. Dit gebeurde na enkele telefoontjes uit Washington waarin werd aangedrongen om meer moeite te steken in de democratisering van Hong Kong. Volgens de woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Kong Quan, duldt China geen bemoeienis in interne zaken van welke regering dan ook.

Volgens Kong Quan moet de politieke structuur in Hong Kong zich geleidelijk aan ontwikkelen, bemoeienis van buitenaf zou alleen voor meer onrust zorgen. Sinds 1997 behoort Hong Kong weer tot China, daarvoor was het in Britse handen. Hong Kong heeft in China een status aparte, dat houdt in dat Hong Kong een aparte grondwet heeft. Die grondwet maakt het theoretisch mogelijk dat Hongkong in 2007 democratisch is, in dat jaar eindigt de ambtstermijn van de onpopulaire Tung Chee-hwa. Tung heeft momenteel de leiding in Hong Kong, maar staat onder gezag van de regering in Beijing. Het is onwaarschijnlijk dat er in 2007 democratische verkiezingen zullen worden gehouden, omdat Tung heeft aangekondigd dat Peking zelf een regeringsvorm zal kiezen die het beste bij de inwoners past.

In juli vorig jaar hebben in Hongkong zo'n half miljoen mensen een pro-democratie demonstratie gehouden. Ze eisten politieke veranderingen. Op 1 januari van dit jaar volgde een tweede protestmars maar het aantal betogers was gedaald tot een paar duizend.

Darts: Uitslag Fordham - King

Andy Fordham (Engeland) heeft het Lakeside Professional Championship 2004 (eerder bekend als de Embassy) gewonnen. Hij versloeg de als derde geplaatste Mervyn King (Engeland) in de finale met 6-3 in sets. De setstanden waren: 1-3, 3-1, 3-0, 3-2, 1-3, 2-3, 3-1, 3-2 en 3-2.

Fordham deed voor de tiende keer mee aan de Lakeside (Embassy). Nog nooit eerder won hij het toernooi, of bereikte hij de finale. Wel verscheen hij vier keer eerder in de halve finales.

Fordham mag dankzij zijn winst 50.000 pond bijschrijven op zijn bankrekening. Verliezend finalist Mervyn King zal het moeten doen met 25.000 pond.

Andy Fordham


Discussieer ook in het Sport-forum van FOK! mee over deze en andere dartswedstrijden.

Davids definitief naar Barcelona

Studio Sport meldt dat Davids de rest van het seizoen voor Barcelona zal spelen.

Eerder werd al gemeld dat Barcelona en Juventus tot een akkoord waren gekomen, maar er werd getwijfeld of Davids bereid was salaris in te leveren. Barcelona en Edgar Davids zijn vandaag ook tot een akkoord gekomen voor de rest van het seizoen.

Davids kwam in Juventus nog weinig aan spelen toe, nadat hij weigerde zijn contract bij Juventus te verlengen. In Italië gingen de geruchten dat hij al een voorcontract voor de komende seizoenen bij een Italiaanse club heeft getekend. Bij Barcelona wordt hij de zesde Nederlandse speler naast Patrick Kluivert, Marc Overmars, Michael Reiziger, Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu.

Nieuwe directeur voor Vitesse

Vitesse heeft in Paul van der Kraan een opvolger gevonden voor de vertrekkende algemeen directeur Theo Mommers.

Het aanstellen van een nieuwe algemeen directeur was de eerste taak voor de nieuwe raad van commissarissen. Tussen 15 januari en 15 februari vindt de overdracht van de taken tussen Mommers en Van der Kraan plaats.

Van der Kraan heeft ruimte ervaring in managementposities binnen het voetbal. Gedurende drieëneenhalf jaar is hij algemeen directeur geweest bij RBC Roosendaal en eerder bekleedde hij ook managementfuncties bij RKC Waalwijk en FC Den Bosch. "Het Stichtingsbestuur en de Raad van Commissarissen zijn zeer verheugd dat wij een kandidaat met zo'n ruime management ervaring in diverse betaald voetbal organisaties hebben kunnen aantrekken." aldus Henk Ramautar, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitesse.

Vrouwen branden zich aan toiletbril

In Christchurch, een stad op het Zuider eiland van Nieuw Zeeland hebben al vijf vrouwen zich gebrand aan toiletbrillen. Eén van de vrouwen is er zo erg aan toe dat ze plastische chirurgie nodig zal hebben.

In openbare toiletten in respectievelijk een park in een buitenwijk en een nachtclub in het centrum blijken de toiletbrillen te zijn ingesmeerd met een onbekende, bijtende substantie. De lokale politie adviseert vooral vrouwen voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbare toiletten.

De toiletten in het Sydenham Park zijn afgesloten zodat brandweer en politie de zaak kunnen onderzoeken. Het gevaarlijke goedje is ook aangetroffen op knoppen en muren. Het is nog niet bekend welke chemische stof gebruikt is, het gaat om een doorzichtige gel.

Festivalnieuws: Pinkpop, Paaspop

Pinkpop
Volgens het Limburgse dagblad 'De Limburger' is het Britse duo Lamb de hoofdact van Pinkpop 2004. Dat valt te lezen in dit artikel. Eerder deze maand werd al bekend gemaakt dat onder meer Muse, Moloko en The Rasmus een optreden zullen verzorgen op het driedaagse festival in Landgraaf.

Paaspop
Op 10 april vindt in Schijndel Paaspop 2004 plaats. Eerder deze week werd het programma van dit festival bekend. De bands en acts die bevestigd zijn: Boom Chicago, De Heideroosjes, Gluecifer , Ashton Brothers, Epica, Monster Magnet, League of XO Gentlemen, Di-rect en Within Temptation.

Game Review: Wallace & Gromit in Project Zoo

Publisher:Frontier Developments
Developer:BAM! Entertainment
Website:Wallace & Gromit Game
Platform:Gamecube


Vanaf de eerste keer dat ik een film van Wallace en Gromit zag ben ik fan van Aardman Studios en hun Claymation werk. Bij de meeste mensen is "Chicken Run" wel bekend, maar wanneer ik zeg "Wallace en Gromit" kijkt men mij toch meestal erg wazig aan. Toen werd aangekondigd dat er een spel met deze figuren in ontwikkeling was, werd ik erg enthousiast. Ben ik dat nog steeds?

Lancering Ferrari op 26 januari

Ferrari zal de nieuwe ferrari F2004 op 26 januari bij het eigen hoofdkwartier onthullen.

In tegenstelling tot andere jaren wil Ferrari het nieuwe seizoen starten met de nieuwe auto. De F2003-GA bracht niet wat het team ervan verwachtte en men is bang het nieuwe seizoen te starten met een achterstand op Williams en McLaren. Allebei de teams zijn al flink met hun nieuwe auto aan het testen.

De lancering zal plaatsvinden plaatsvinden bij het eigen hoofdkwartier en zoals ieder jaar zal Ferrari er waarschijnlijk weer een geweldige show van maken. Michael Schumacher en Rubens Barrichello zullen bij de presentatie aanwezig zijn.

EK-Schaatsen: Nederland 1,2,3 en 4

TuitertMark Tuitert is in Heerenveen bij de mannen Europees Kampioen allround-schaatsen geworden. De 23-jarige schaatser uit Holten eindigde op de 10 kilometer in 13.38,91 als vijfde, waarmee hij Carl Verheijen (zilver), Jochem Uytdehaage (brons) en Gianni Romme (4) in het Algemeen klassement voorbleef.

Het is voor de vierde keer dat er bij de mannen drie Nederlanders op het EK-podium stonden. Noorwegen is nog altijd recordhouder met acht keer één-twee-drie.

Anni FriesingerBij de vrouwen ging de titel naar Anni Friesinger. Het is haar vierde titel al. Voor Claudia Pechstein restte de tweede plek, haar vijfde EK-zilver. Renate Groenewold won voor de vierde keer in haar loopbaan de bronzen EK-medaille.

De afsluitende vijf kilometer bij de vrouwen werd gewonnen door Gretha Smit. Ze was de enige die onder de zeven minuten reed. Ook de drie kilometer sloot ze eerder al winnend af. Door haar matige optreden op de korte afstanden werd Smit in het algemeen klassement zesde.

Wiettelers stelen miljoenen aan stroom

Hennepkwekers tappen jaarlijks voor enige tientallen miljoenen euro's illegaal aan stroom af. Alleen al in Limburg en Noord-Brabant leed energiebedrijf Essent afgelopen jaar een schade van 12 miljoen euro. EnergieNed, de federatie van energiebedrijven, raamde onlangs de landelijke omvang van de stroomroof op het drievoudige van dit bedrag.

Bij Essent bleek het afgelopen jaar 75 miljoen kilowattuur aan stroom niet te zijn verrekend (niet via meters opgegeven/genoteerd). Het vermogen is goed voor het jaarlijkse verbruik van 21.000 huishoudens. Volgens de fraudecoördinator van Essent zijn vooral hennepkwekers de dieven. Voor de kweek van wietplanten worden zware assimilatielampen van 400 of 600 watt per stuk gebruikt. Deze moeten in de bloei minstens 12 uur per dag branden.

Inspecteurs van Essent deden vorig jaar in Brabant en Limburg, samen met politie en justitie, invallen in 1.400 illegale wietplantages. Hiervan tapten er 1.200 illegaal stroom af.

Energiebedrijf Nuon zegt momenteel 7 miljoen euro aan door stroomroof geleden schade te verhalen op betrapte dieven. Volgens Nuon is dat slechts een aanwijzing voor de daadwerkelijke omvang van de diefstal. De stroomroof zou de laatste jaren flink zijn toegenomen.


Stroomvretende lampen in werking

"NASA saboteert de echte kleuren van Mars"

Vorig jaar speculeerde The Enterprise Mission dat de NASA opzettelijk het blauw uit de foto's van de landschappen van de planeet Mars verwijderd zou hebben. De lucht op Mars is blauw inplaats van oranje, aldus Richard Hoagland. In de nieuwe foto's door de Spirit gemaakt lijken hiervoor nieuwe aanwijzingen te zijn.

De door de site aangedragen argumenten zijn dat elke atmosfeer, ongeacht de samenstelling, door het Rayleigh-effect blauwgekleurd zou worden. De NASA zou bij de eerste kleurenfoto van het oppervlak van Mars de kleuren al gesaboteerd hebben. Toen de Viking-1 in de zomer van 1976 landde, verscheen op de monitoren in het Jet Propulsion Laboratory het eerste kleurenbeeld van Mars. "Het beeld toonde een Arizona-achtig landschap, met een blauwe lucht, een bruin-rode woestijnlandschap en grijze rotsen met groene vlekken", aldus Dr. Ron Levin die op het JPL aanwezig was.

"Twee uur nadat de eerste kleurenfoto op de monitoren verscheen, werd de foto veranderd van een lichtblauwe lucht in een kleurloos oranjeachtig landschap met een oranje rode lucht". Levin wist niet wat er aan de hand was, en veranderde de kleur van Mars weer in het origineel. De directeur van het Viking project, James S. Martin Jr. zelf vroeg toen: "Wat is er aan de hand?" toen Martin zag dat Levin de monitoren terugveranderde. Hij dreidge Levin te ontslaan als hij dat weer deed. Het bleek dat de opdracht van de NASA Adminstrator Dr. James Fletcher zelf kwam, omdat de Aarde niet klaar was voor Mars met een blauwe lucht. Sindsdien is op alle foto's waar de lucht van Mars op staat het blauw gereduceerd, en het rood vergroot.

Dat Mars een blauwe atmosfeer heeft, als de Aarde, tonen de tientallen Hubble telescoop foto's aan, aldus Hoagland van Enterprisemission. Op alle foto's is een blauwe gloed om de planeet te zien, zoals ook bij de aarde te zien is, veroorzaakt door het Rayleigh effect. In de gevallen dat er een stofstorm woedde, is er een groen-paarsachtige gloed te zien, het directe gevolg van oranje gecombineerd met blauw. Hoagland impliceert dat dit aantoont dat de lucht op Mars blauw is. De stofdeeltjes die in de atmosfeer vliegen zouden te weinig effect hebben om het gehele blauwspectrum te elimineren.

Vreemd genoeg zijn ook op de nieuwe foto's die door de Marslander Spirit gemaakt een aantal merkwaardige inconsistenties te zien. Op de foto's waar de lucht te zien is, lijkt inderdaad het blauw verwijderd en het rood verhoogd. Dit heeft de oplettende Tweaker Erik Jan Meijer opgemerkt en beschrijft dit op zijn site.

Op de foto op de officiële NASA-site is de foto van de Sun-dial te zien. Erboven staat het kopje "True colors of Mars". De foto van de dial waarbij de zonpositie gemeten wordt is ook hier te zien.


Je ziet hierop de 'sundial'. Merk op dat op het vlakje rechtsonder de kleur blauw is, rechtsboven bruin/beige en linksonder donkerbruin/rood. Let ook op het blauw-kleurige bindertje rond de draadjes iets rechtsboven van de sundial. Maar op de volgens de NASA kleurengecorrigeerde foto (bron) waarop de lucht te zien is, toont een foto waarop geen enkel blauw te zien is. Het lijkt alsof handmatig het blauw verwijderd is uit de foto. De onderstaande foto is uit deze NASA-foto geknipt:


Het is de enige foto waar iets is wat blauw hoort te zijn, en waar ook de Mars-lucht op staat. Het blauwe vlakje is merkwaardig genoeg helemaal niet blauw meer, en ook de blauwe bindertjes hebben een andere kleur! Ook het groene vlakje - een combinatie van blauw en en geel - is alleen maar oranje/geel. Al het mogelijke groen wat er anders op de foto te zien zou kunnen zijn, is hiermee dus ook meteen oranje gemaakt.

Op deze pagina is een foto te zien van de opgeblazen 'airbags'. Vreemd genoeg is ook deze foto "Marsrood", terwijl deze genomen is op het JPL In-Situ Instrument Laboratory. Het lijkt erop dat het het blauw gereduceerd is, en het rood is vermeerderd. De foto bevindt zich in dezelfde fotoreeks als de andere "kleurengemodificeerde" foto's. Wellicht had de kleureneditor er niet goed bij nagedacht dat deze foto op de aarde zelf gemaakt was?

In de onderstaande foto is het blauw weer "teruggebracht" bij de originele NASA-foto. Helaas valt het eventueel weggevallen groen niet meer terug te construeren. Die informatie is bij de "originele" foto verloren gegaan bij het veranderen van de primaire kleur blauw in rood.

Irak: Denen vinden verdachte wapens

Irak: icoontje In Irak hebben Deense troepen 36 mortiergranaten aangetroffen met een verdachte inhoud. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat er een gas in zou kunnen zitten dat bij mensen blaren veroorzaakt. Het zou een gas kunnen zijn wat in chemische wapens wordt toegepast.

Volgens de Denen zijn de mortieren zo'n 10 jaar geleden begraven. Er wordt benadrukt dat nader onderzoek nodig is om er zeker van te zijn dat er inderdaad gifgas in de mortieren zit.

Palestijn gedood door voortijdig ontplofte bom

Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde zondag dat een Palestijnse man zondag om het leven is gekomen toen hij op weg was naar Israël om een zelfmoordaanslag te plegen. De bom, die de man op zijn lijf droeg, ontplofte vlak bij de joodse nederzetting Karnei Shomron in de buurt van Nablus op de Westoever.

In Nablus schoten Israëlische militairen zondag een achttienjarige Palestijn dood. Samen met een aantal andere jongeren gooide hij stenen naar de Israëlische militairen. De militairen schoten terug omdat ze zich bedreigd voelden, de achttienjarige jongen zou een molotovcocktail bij zich hebben gehad.

Competitie Irak weer van start


Na een jaar afwezigheid is de voetbalcompetitie in Irak weer begonnen.

In maart 2003 werd de vorige competitie abrupt afgebroken door de Amerikaanse inval. Op dat moment stond Al-Shurta bovenaan en werd deze club ook tot kampioen uitgeroepen.

De competitie is wel veranderd. Uit veiligheidsoverwegingen moeten de 25 deelnemende clubs zich via een regionale competitie plaatsen voor het eindtoernooi, waar de beste zestien clubs dan strijden om de Iraakse titel.

HMG-zenders nemen nieuwe studio in gebruik

Yorin FM en RTL FM hebben vanmiddag beide officieel een nieuwe studio in gebruik genomen. De beide radiozenders van de Holland Media Groep (HMG) zijn verhuisd van het industrieterrein Kerkelande in Hilversum naar het MediaPark. Ook de televisie-afdeling van HMG zit daar nu. Op het MediaPark zitten ondere ook de zenders van de Publieke Omroep, Foxkids en Endemol.

Yorin FM nam om 13:00 uur de studio in gebruik. Topman Fons van Westerloo van de HMG drukte op een grote knop waarna de uitzending van start ging. "Yorin FM we're on the air!", zei hij. "Ik denk dat 2004 het jaar gaat worden van Yorin FM", voegde dj Gijs Staverman eraan toe.

RTL FMOp RTL FM maakt het muzikale duo Veldhuis & Kemper op dit moment een speciaal programma onder de titel 'Een middag met Veldhuis & Kemper'. Zij namen even na 14:00 uur de nieuwe studio in gebruik. "Wij heffen het glas!", aldus het duo.

Beide studio's zijn volledig digitaal. Daarnaast wordt het geluid van beide zenders iets aangepast. Op die manier zijn de stations helderder en mooier te horen.

Internet in Cuba verboden

Regeringsambtenaren en artsen zijn de enige mensen die in Cuba nog op internet mogen. Voor alle andere burgers gaat staatsbedrijf Etecsa de telefooncentrales zo aanpassen dat inbellen via een telefoonlijn niet meer mogelijk is. Dit is mogelijk door een nieuwe wet die zaterdag van kracht is geworden.

Duizenden mensen in Cuba die vanuit huis op het internet zaten moeten hun verbinding nu missen. De regering wil met de maatregel fraude tegen gaan. Vorig jaar vaardigde de regering al een decreet uit waardoor internet alleen nog toegankelijk werd via een dure telefoondienst die in dollars moest worden betaald. De meeste Cubanen hadden daar niets aan. Internet was daarbuiten alleen nog maar op de zwarte markt beschikbaar.

Moslimdirecteur laakt kritiek van bisschop

Moesin Laghmich, de islamitische directeur van de Voorburgse katholieke basisschool De Dijsselbloem, die onlangs aangesteld werd, is teleurgesteld over de negatieve reactie die een bisschop op zijn aanstelling heeft gegeven. Monseigneur E. de Jong, hulpbisschop van Roermond en binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor het katholiek onderwijs, liet afgelopen week weten niet blij te zijn met een moslim als directeur op een katholieke school.

''Het is ongeloofwaardig dat - met alle respect voor de kwaliteiten en intenties van deze concrete persoon - een overtuigd moslim het boegbeeld is van een school die zich met een zelfbewuste en bezielde katholieke identiteit presenteert", zo liet De Jong weten tegenover katholieknederland.nl. In een katholieke school wordt volgens De Jong van de directeur en leraren verwacht dat men voorleeft wat het betekent katholiek te zijn ,,Ook en juist op die gebieden waar katholieken ánders zijn.''

Laghmich zei in het programma Kruispunt op Radio 1 dat er ''met twee maten wordt gemeten''. Hij beseft dat zijn aanstelling bijzonder is, maar er zijn volgens hem ook rooms-katholieken die tot directeur zijn benoemd op moslimscholen: ''Daar wordt niets over gezegd. Ik ken bovendien de katholieke traditie", aldus Laghmich, die zelf op een katholieke school heeft gezeten en ook een catechese-akte heeft gehaald. "Ik ben een toegewijd moslim, maar ben ervan overtuigd dat de islam en het christendom in de kern op elkaar lijken".

FA onderzoekt transfer Howard

De Football Association heeft een onderzoek ingesteld naar de transfer van doelman Tim Howard naar Manchester United.

De FA onderzoekt of tijdens de transfer verborgen betalingen zijn gedaan aan voetbalmakelaars. Men focust zich op de betrokkenheid van de zoon van Alex Ferguson en zijn bedrijf Elite Sports Group bij de transfer. Eerder was dit bedrijf ook al betrokken bij transfers van Manchester United, wat vragen opriep over belangenverstrengeling.

In de Sunday Times verklaarde David Davies van de FA: "Verschillende documenten zijn nu in ons bezit. Deze zullen wij grondig bestuderen en elke overtreding van regels of regelingen die wij vinden zal dan met spoed worden behandeld."

Column: Duizend bommen en granaten!

Gisteren was het precies vijfenzeventig jaar geleden dat onze jonge reporter Kuifje voor het eerst verscheen in de Brusselse krant Le Vingtième Siècle. De door de Belgische tekenaar Hergé bedachte stripheld beleefde sindsdien vele dekselse avonturen, waarvan vooral De geheimzinnige ster en De zeven kristallen bollen op mij grote indruk maakten. In het laatstgenoemde album zaait een bij nacht en ontij tot leven komende Inca-mummie dood en verderf door met kristallen bollen te smijten. Ik was nog maar een Ebje in die tijd, dus die mummie heeft ook mij 's nachts dikwijls bezocht.

BBC schorst showhost na anti-Arabische taal

De dagelijkse zeer populaire talkshow 'Kilroy' komt voorlopig niet meer op de buis in Engeland. De BBC heeft presentator Robert Kilroy-Silk op non-actief gezet. Reden zijn uitlatingen van Kilroy-Silk in een column in de krant in Sunday Express.

Kilroy-Silk, een voormalig parlementslid van de regerende Labour Party, omschreef Arabieren als plegers van zelfmoordaanslagen, die ledematen amputeren en vrouwen onderdrukken. De kop van zijn artikel luidde 'We zijn Arabieren niets verschuldigd'. Daarin vroeg hij zich af of Arabische naties ooit iets hadden bijgedragen tot de beschaving.

De presentator heeft inmiddels zijn ,,diepe spijt'' betuigd over het artikel. Volgens hem is het ten onrechte opnieuw gepubliceerd en heeft hij het in april geschreven in reactie op het verzet tegen de Amerikaanse aanval op Irak.

Anti-discriminatiebureaus eisen dat de BBC Kilroy-Silk voorgoed van het scherm haalt. De BBC heeft gezegd de uitzendingen op te schorten zolang als nodig is om de zaak volledig uit te zoeken.

[update] Kind (13) overleden na luchtdrukkogeltje

aspo-breus en bordewolf hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Brabant is een 13-jarige jongen uit Breda zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen nadat hij in zijn hoofd was getroffen door een kogeltje uit een luchtbuks. Hij verkeert in kritieke toestand.

Het slachtoffertje was op bezoek bij een vriendje op een camping aan de Bredaseweg in Rijsbergen. Daar werd de jongen getroffen door een kogeltje toen zij met een luchtdrukpistool aan het spelen waren.

Update 15:36
De jongen is inmiddels aan zijn verwondingen bezweken. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het drama. Het wapen is in beslag genomen.

Nederlands moslimorgaan CMO dichtbij oprichting

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is eindelijk een feit. Het CMO, dat moet gaan fungeren als gesprekspartner van de overheid, heeft er jaren over gedaan om tot de oprichting te komen. Komende woensdag zullen de statuten van het centrale islamitische orgaan, dat zeven soennitische koepelorganisaties van moskeeën vertegenwoordigt, aan een notaris voorgelegd worden.

Als de notaris de stukken heeft goedgekeurd zal binnenkort de oprichtende vergadering plaatsvinden, in aanwezigheid van minister Verdonk (Integratiebeleid) en vertegenwoordigers van andere godsdiensten. Het CMO zal naast gesprekspartner van de overheid gaan dienen als zendende instantie voor islamitische geestelijk verzorgers in zorginstellingen, gevangenissen en het leger.

Minister Verdonk vindt het CMO voldoende representatief voor de ruim 900.000 moslims in Nederland. Eerdere islamitische raden gingen altijd ten onder aan etnische en religieus-inhoudelijke twisten en/of konden geen aanspraak maken op representativiteit. Het CMO zou zo'n 80% van alle Nederlandse moslims vertegenwoordigen.

Dat er in het CMO alleen soennitische organisaties zitten kan veranderen na de formele oprichting, meent de minister. De organisatie van ahmadiyya-moslims 'Ulamon' is daar echter allerminst van overtuigd. Het CMO wordt volgens hen een bolwerk van conservatieve soennieten dat andere islamitische stromingen buitensluit. De voorzitter van Ulamon wil het CMO en Verdonk desnoods voor de rechter slepen om deelname van zijn organisatie af te dwingen.

De koepelorganisatie van de liberale alevitische moslims (HAK.DER) liet eerder weten niet toe te zullen treden tot het CMO. Zij heeft zich inmiddels bij de 'Humanistische Alliantie' aangesloten.

Iran: Hervormers uitgesloten van verkiezingen

In Iran is een groot aantal vooraanstaande Iraanse hervormingsgezinde politici uitgesloten van deelname voor de parlementsverkiezing van 20 februari. De 'Raad van Hoeders', die wetten op hun islamitisch gehalte controleert en parlementskandidaten keurt, heeft in totaal 877 van de 1.700 voorgestelde kandidaten uit Teheran afgewezen. Onder hen zijn de broer van president Khatami, de linkse politicus Mohsen Armin en de strijdster voor vrouwenrechten Elaleh Koulaiee.

De 'Raad van Hoeders' is een door conservatieven geleide toetsingscommissie. In de raad, die niet democratisch gekozen is, zitten fundamentalisten die tegen de hervormingsgezinde president Khatami zijn.

Volgens parlementslid Reza Yousefian zijn 80 van de 290 zittende Majlisleden door de 'Raad van Hoeders' afgewezen. De meeste hervormingsgezinde parlementsleden verlieten vandaag uit protest tegen de afwijzingen de zittingszaal.

Rijders passen niet in McLaren

Tijdens de testsessie op Jerez in Spanje bleek alleen De La Rosa goed in de McLaren MP4-19 te passen.

De zitpositie in de MP4-19 is heel anders dan in de MP4-17D. McLaren had de stoeltjes wel aangepast, maar dit bleek alleen voor Pedro De La Rosa goed te werken. Die zette dan ook de snelste tijd in de MP4-19 neer.

"Vandaag hadden we weer een hele slechte dag. Ik had problemen met de zichtbaarheid. Het team wijzigde mijn zitje, maar het is nog altijd niet goed. We zullen waarschijnlijk een heel nieuw zitje moeten ontwikkelen in de fabriek." aldus Kimi Räikkönen.

Publieke Omroep neemt Colorful Radio over

De commerciële multiculturele zender Colorful Radio is overgenomen door Publieke Omroep. Volgens mediajournalist David de Jong hebben de kabelmaatschappijen al een brief gehad waarin de overname bevestigd is. Hij kreeg de brief in handen. Publieke Omroep wil de kabeldekking van het station gebruiken voor haar nieuwe radiostation met als werktitel 'Urban Radio'.

Per 1 februari zal deze nieuwe zender voor 'randstedelijke twintigers' op de kabelfrequenties van Colorful Radio te horen zijn. Publieke Omroep moet zelf zorgen voor de kabeldekking omdat er geen wettelijke verplichting is voor de kabelmaatschappijen om de zender door te geven. Voor Radio 1 tot en met 4 en 747 AM is die er wel.

Bløf wint Popprijs 2003

De Popprijs 2003 is gewonnen door de Zeeuwse popgroep Bløf. Volgens de jury is de band al jaren een rots in de branding binnen de Nederlandse pop. "De band heeft in het afgelopen decennium een hoogstaand oeuvre afgeleverd, dat hartverwarmend en eigenzinnig is. Bløf is een voorbeeld voor de popwereld", aldus de jury.

De prijs werd uitgereikt tijdens het Noorderslagfestival in 'De Oosterpoort' in Groningen. De groep had een simpel bedankje voor de jury en het publiek. "Bedankt. Laten we niet lullen maar spelen.". Geheel volgens traditie werd de winnende band overgoten met een regen van bier.

Bløf krijgt nu 10.000 euro op de bankrekening bij geschreven. Daarnaast kregen ze een beeldje van Theo Mackaay.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.